Fysioterapian Kela-korvaus
Fysioterapia-alan yrittäjä seuraa pelonsekaisin tuntein, miten Kela-korvauksen poistuminen vaikuttaa. Kuva: Getty Images
11.1.2023 klo 13:35
Uutinen

Kela-korvauksen poistuminen fysioterapiapalveluista iskee pieniin yrityksiin – ”Jatkossa saatetaan hakea kipulääkettä fysioterapian sijaan”

Fysioterapia-alalla odotetaan pelonsekaisin tuntein, miten Kela-korvausten leikkaaminen vaikuttaa asiakasmääriin.

Kela-korvaukset poistuivat yksityisistä fysioterapiapalveluista vuoden 2023 alusta lähtien. 

– Seuraava puoli vuotta kertoo, miten muutos vaikuttaa. Vähän pelolla odotamme, Joensuun keskustassa toimivan Fysiodag Oy:n yrittäjä Juha Rova kertoo. Hän on toiminut yrittäjänä vuodesta 2007 lähtien.

Vielä viime vuoden puolella 60 minuutin fysioterapiakäynnistä korvattiin asiakkaalle kahdeksan euroa. Lyhemmästä 45 minuutin käynnistä korvaus oli kaksi euroa vähemmän.

– Monelle asiakkaalle se kahdeksan euroa on iso raha. Nyt kun sitä kahdeksaa euroa ei enää saa, osa asiakkaista ei välttämättä tule fysioterapiaan. Luulen, että lääkärien lähettämiä asiakkaita tulee aikaisempaa vähemmän, kun lähetteellä ei enää saa korvausta, Rova sanoo.

Kuntoutusyrittäjien toiminnanjohtaja Satu Grekin pitää lakimuutosta iskuna pienille yrityksille.

– Alalla tätä muutosta on pelätty pitkään. Ikävä sivuvaikutus on se, että muutos osuu etenkin syrjäseudun asukkaisiin.

Kela-korvauksen saattoi saada aikaisemmin myös matkakuluista hoitopaikalle silloin, jos itse hoito on Kela-korvauksen piirissä. Kun korvaus poistui, myös matka jää potilaan omalle kontolle.

Juha Rova ennakoi, että osa asiakkaista hakee fysioterapiapalvelun lähempää, kun kyytiä ei enää korvata.

– Haasteita tulee esimerkiksi niille asiakkaille, jotka liikkuvat pyörätuolilla. Osa heistä tulee varmasti itse kustantamallaan taksikyydillä, osa jää tulematta, osa tilaa palvelun kotiin.

”Lääkäreillä ei intressiä antaa lähetettä”

Fysioterapian Kela-korvausten leikkaamisesta linjattiin vuoden 2021 kehysriihessä, mutta tuolloin jätettiin avoimeksi, mistä palveluista korvaus leikataan. Asiaan palattiin vuoden 2022 alussa.

– Siinä kävi niin, että fysioterapian Kela-korvaus leikattiin vähän huomaamatta. Eduskunnassa olisi ollut käsittääkseni halua myöhentää Kela-korvauksesta luopumisen voimaantuloa, Grekin sanoo.

”Lakiesityksen vaikutusarviossa todettiin suoraan, että lakimuutos osuu pieniin yrittäjiin, syrjäseutujen asukkaisiin, pitkäaikaissairaisiin ja vammaisiin.”

Satu Grekin, Kuntoutusyrittäjät

Muutoksen taustalla on ollut osittain tarve rahoittaa hoitoalan hoitajamitoituksen korotusta.

– Lakiesityksen vaikutusarviossa todettiin suoraan, että lakimuutos osuu pieniin yrittäjiin, syrjäseutujen asukkaisiin, pitkäaikaissairaisiin ja vammaisiin.

Grekin arvioi, että jatkossa lääkärillä ei ole enää yhtä suurta intressiä kirjoittaa potilaalle lähetettä fysioterapiaan.

– Lääkärillä ei ehkä ole intressiä antaa lähetettä, koska sille ei ole samanlaista taloudellista perustetta. Lähetteellä on voimakas ohjaava vaikutus. Jatkossa asiakas saattaa hakea tulehduskipulääkettä fysioterapeutin sijaan, vaikka fysioterapeutti olisi paras osaaja tuki- ja liikuntaelinvaivoissa.

Grekin vaatii, että hallitus nostaa Kela-korvaukset uudelleen käsittelyyn ja luo niistä palvelusetelin kaltaisen maksusitoumuksen.

Työterveyshuollossa isot Kela-korvaukset

Työterveyshuollossa tilanne on varsin erilainen verrattuna pieniin yksityisiin fysioterapia-alan yrityksiin. Työterveydenhuollon kautta fysioterapiakäynnin hinnasta korvataan kymmeniä prosentteja.

Työterveyshuollon korvaus fysioterapiasta on 50 tai 60 prosenttia enimmäismäärästä, joka vuonna 2022 oli 454 euroa tai 181,60 euroa työntekijää kohden.

– Kaikki mikä liittyy työterveyshuoltoon tuntuu olevan erillinen kuplansa. Kaikkea työterveydenhuoltoa Kela-korvataan eri momentin nojalla kuin yksityistä hoitoa ja tutkimusta. Tähän ei koskettu lakimuutoksessa. Nykyinen tilanne kannustaa entisestään luomaan täyden palvelun terveydenhoitotaloja, Grekin sanoo.

Joensuulaisessa Fysiodagissa hämmästellään sitä, että tieto lakimuutoksesta tuli vasta joulukuun alussa. Sen jälkeen oli vain kolmisen viikkoa informoida asiakkaita ja laskuttaa viime vuonna tehdyt hoidot, jotta niistä saattoi hakea Kela-korvaukset.

– En usko, että asia tulee muuttumaan. Eiköhän Kela-korvaukset ole lopullisesti kuopattu. Pienen yrittäjän kannalta tässä huolettaa se, onko hyvinvointialueilla jatkossa mahdollisuus tuottaa itse fysioterapiapalvelut vai ohjataanko potilaita yksityiselle sektorille.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen