Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Kuva: Pixhill
25.9.2023 klo 09:32
Uutinen

Kela-korvaukset nousevat – ”Toivottavasti alku laajemmalle yhteistyölle julkisen ja yksityisen terveydenhuollon kesken”

Suomen Yrittäjät on tyytyväinen Kela-korvausten nostamiseen.

Kela-korvauksia nostetaan ensi vuoden alusta. Hallitus sopi budjettiriihessä Kela-korvausten nostamisesta yhteensä 500 miljoonalla eurolla vuosina 2024–2027.

Yleis- ja erikoislääkärin korvaustaksa nousee ensi vuonna kahdeksasta eurosta 30 euroon läsnävastaanottojen osalta ja 25 euroon etävastaanottojen osalta.

Psykiatrien vastaanottojen korvaustaksoja nostetaan 30–40 euroon riippuen vastaanoton pituudesta. Myös psykiatrian toimenpiteiden, kuten psykoterapioiden, korvaustaksoja nostetaan. Hammaslääkärin perustutkimuksen korvaustaksa nostetaan 15,50 eurosta 30 euroon. 

– Toivon, että hyvinvointialueet näkevät Kela-korvauksen noston yhtenä heidän työtaakkaansa keventävänä toimenpiteenä. Toivottavasti tämä on alku myös laajemmalle yhteistyölle julkisen ja yksityisen terveydenhuollon kesken. Tavoite on yhteinen, parantaa suomalaisten terveyspalvelujen laatua ja nopeuttaa ihmisten hoitoon pääsyä, johtaja Harri Jaskari Suomen Yrittäjistä sanoo. 

Kiireettömän hoidon hoitotakuu kiristyi syyskuun alussa kolmesta viikosta kahteen viikkoon, mutta hoitoon pääsyn ajat vaihtelevat suuresti.

– Tunnistamme kustannus- ja henkilöstön saatavuuteen liittyvät ongelmat, ja ne tulee tässä taloustilanteessa ottaa huomioon. Tärkeää on, että nyt pyritään turvaamaan 14 vuorokauden hoitotakuu. Sen toteuttamisessa yksityinen sektori on oiva kumppani. On myös tärkeää, että enimmäishoitotakuuaikojen toteutumista valvotaan tehokkaasti, Jaskari jatkaa.  

”Korkea aika korottaa”

Lääkäripalveluyrityksiä edustavan LPY ry:n toiminnanjohtaja Ismo Partasen mukaan oli ”korkea aika korottaa Kela-korvauksia”.

– Niitä on viimeksi korotettu vuonna 1989. Tästä johtuen ne ovat jääneet pahasti jälkeen alkuperäisestä tavoitetasostaan, joka oli 50–60 prosenttia yksityiseltä hankittujen palveluiden kustannuksista.

Partasen mukaan korvausten nosto parantaa palveluiden saatavuutta, kun entistä useammalla on mahdollisuus valita nopeampi hoitoon pääsy.

– Erityisen hyvää hallituksen päätöksessä on Kela-korvauksen kehittämiseen varattu rahoitus, Partanen sanoo.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus