Fysioterapia ja Kela-korvaus
Fysioterapeutti toivoo, että lääkärin lähete voitaisi säilyttää jatkossakin. Kuva: Getty Images
27.1.2023 klo 08:12
Uutinen

Kela-korvaus loppui, mutta fysioterapeutti taistelee lääkärin lähetteen puolesta: ”Se on kuin lääkeresepti”

Fysioterapia-alan yrittäjät toivovat, että lääkäri voisi jatkossakin antaa potilaalle lähetteen fysioterapiaan.

– Yritimme rummuttaa, mutta kukaan ei kuunnellut.

Forssalainen fysioterapia-alan yrittäjä Minna Penttilä ei aio antaa periksi, vaikka hallitus päätti fysioterapian Kela-korvauksen lopettamisesta kuluvan vuoden alusta alkaen. Ala yritti taistella vastaan, turhaan.

– Olemme kollegojen kanssa yhdessä ihmetelleet, miten huono päätös tämä on, 30 vuotta alalla toiminut, Kutomon Fysioterapia ja Liikuntakeskus Oy:n yrittäjänä toimiva Penttilä sanoo.

Kela-korvaukset poistuivat yksityisistä fysioterapiapalveluista vuoden 2023 alusta lähtien. Vielä viime vuoden puolella 60 minuutin fysioterapiakäynnistä korvattiin asiakkaalle kahdeksan euroa. Lyhemmästä 45 minuutin käynnistä korvaus oli kaksi euroa pienempi.

Taistelu lähetteestä

Penttilä on huolestunut muiden alan yrittäjien tavoin siitä, löytävätkö fysioterapiaa tarvitsevat asiakkaat jatkossa palvelun luo, kun lääkärit eivät enää anna lähetettä. Lähetteellä on myös toinen tärkeä merkitys.

– Lähetteessä kulki paitsi rahallinen korvaus, mutta myös kaikki tieto ja reseptiikka lääkinnällistä kuntoutusta varten.

Minna Penttilä.

Nyt Kela luopuu lähetelomakkeista. Penttilästä tuntuu, että alan arvostus pyyhkäistiin samalla maton alle. Hän toivoo, että lähete voitaisiin säilyttää, vaikka korvauksesta luovuttiin.

– Lähete on kuin lääkeresepti. Lähetteessä oli lääkärin kirjaamat tiedot asiakkaan perussairauksista siitä, miten asiaa tulisi hoitaa jatkossa. Se kaikki tieto meiltä jää jatkossa saamatta.

Lue täältä Suomen Yrittäjien sote-ohjelmasta, joka on osa yrittäjäjärjestön vaalitavoitteita. Kokonaisuudessaan ohjelma löytyy täältä.

”Kyse ammattilaisten tiedonvaihdosta”

Fysioterapia-asiakkaan tiedot kirjataan ennemmin tai myöhemmin Kanta-palveluun, mutta lähetteen avulla fysioterapeutti sai asiakkaan tiedot nopeammin.

– Jos asiakas tulee meille seuraavana päivänä lääkärikäynnistä, tiedot eivät ole vielä välttämättä päivittyneet Kantaan. Jos lähetettä ei ole, emme saa tietoja mistään. Kyse on ennen kaikkea ammattilaisten välisestä tiedonvaihdosta, Penttilä perustelee.

Hän toivoo asiaan pikaista ratkaisua, koska nykytilanne on yrittäjien mielestä epäoikeudenmukainen sekä asiakkaiden että yrittäjien kannalta.

– Pulassa ja pinteessä tässä ollaan. En tiedä, antavatko lääkärit jatkossa suullisen lähetteen potilaalle.

Penttilä on huomannut, että osa asiakkaista osaa hakeutua fysioterapiaan ilman lääkärin lähetettä. Osa on kuitenkin jäänyt tulematta.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen