30.10.2017 klo 12:17
Uutinen

Kellojen siirtelystä luovuttava, koulujen kesälomia eteenpäin

Etelä-Pohjanmaan yrittäjien hallitus otti kantaa viime viikon lopussa kesäajasta ja kellonaikojen siirtelystä luopumisen puolesta

Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien hallitus haluaa luopua kesäajasta ja kellonaikojen siirtelystä. Yrittäjät ehdottavat myös koulujen kesälomien alkamisajankohdan siirtämistä ainakin parilla viikolla.

Yrittäjien hallituksen mukaan kesäajasta sekä siitä johtuvasta jokakeväisestä ja -syksyisestä kellon viisarien siirtelystä on huomattavasti enemmän haittaa kuin hyötyä.

Haitta näkyy mm. julkisen liikenteen aikataulumuutoksina sekä tutkimusten mukaan myös kielteisinä terveydellisinä ja taloudellisina vaikutuksina.

Kellojen siirtely johtuu EU-direktiivistä. Kaikki suomalaismepit ovat direktiivin kumoamisen kannalla. Suomessa tehty kansalaisaloite kesäajasta luopumisesta keräsi puolestaan yli 70 000 allekirjoitusta. Myös eduskunnassa asialle on laaja tuki.

E-P:n Yrittäjien hallitus ehdottaa myös koulujen kesälomien siirtämistä ainakin pari viikkoa nykyistä myöhemmäksi. Lomien siirto toisi piristystä mm. matkailutoimialalle.

Lukuisissa Euroopan maissa elokuu on parasta lomasesonkia. Suomessa koulujen alkaminen romahduttaa matkailijoiden määrän heinä-elokuun vaihteessa ja käytännössä myös sulkee matkailukohteet samaan aikaan.

Esimerkiksi alahärmäläinen PowerPark työllistää kesäisin nelisensataa koululaista ja opiskelijaa. Koulujen alkaessa kesätyöntekijät poistuvat ja samalla myös kotimaan matkailijoiden määrä vähenee. Koulujen lomien jatkuminen elokuulle pidentäisi käytännössä lomakautta ja pitäisi matkailupalvelut käynnissä myös ulkomailta tuleville turisteille.

Lisätiedot: Puheenjohtaja Anne Niemi 0400 661 635

Toimitusjohtaja Heikki Risikko 050 3175 145