23.6.2020 klo 08:58
Uutinen

Kesä on tässä ja nyt!

Tuli kevät ja korona. Maaliskuussa alkanut poikkeustila on yhä luonamme. Toisaalta väsyttää jo mainita koko sanaa, mutta eihän siitä irtikään pääse.

Ja edelleen totta on se, että elämme erityisen poikkeuksellisia aikoja. Aikoja, jonka kokonaisvaikutuksia on vielä vaikea ennustaa ja nähdä. On vain oltava malttia elää hetki ja päivä kerrallaan. Ja suhtautua toiveikkaasti tulevaisuuteen.

Omalle kohdalle korona toimi pysäyttäjänä. Se tuli ja tyhjensi kalenterin. Muutti suunniteltua ja aikaansai tyhjyyttä. Ihan alussa en osannut miettiä mitä tilanteessa pitäisi tehdä. Tai mitä edes voisi tehdä. Yllättävässä tilanteessa oli paljon sulateltavaa. Ajatukset laukkasivat varmasti kuin se kuuluisa ”jänis ajovaloissa”. Mutta itse tekeminen, se pysähtyi. Jähmetyin ja jäädyin.

Alkushokin jälkeen oivalsin, ettei tilanteessa auta jäädä paikalleen. On katsottava eteenpäin ja mietittävä mitä asioita voin omasta bisneksestä säilyttää. Mitä tulee kehittää? Mitä uutta tulee luoda? Mistä tulee luopua? Oli lähdettävä liikkeelle. Siinä auttoivat niin yrittäjäkollegat kuin yrittäjäjärjestön tarjoama tieto ja tuki. Samalla oli tietoisemmin valittava positiivinen asenne tulevaan. Sisukkuus tehdä työtä kun oli yhä olemassa.

Saatoit tunnistaa kokemastani jotakin tuttua. On kuitenkin todettava, että korona on kohdellut meitä yrittäjiä hyvin erilailla. Olen kuullut rohkaisevia viestejä siitä, että osalla yrittäjistä bisnes on pyörinyt entiseen malliin. Toisilla se on jopa kasvanut. Nämä posiitiviset tarinat luovat minulle uskoa siihen, että Suomi tulee kestämään. Selviytymään ja sopeutumaan. Hyvät uutiset aikaansaavat itsessäni fiiliksen, että minäkin voin selvitä.

Samaan aikaan olen kuullut tarinoita, joissa yrittäjä on menettämässä kaiken. Omat henkilökohtaiset voimavarat. Aiemmin kannattavan bisneksen. Elämäntyön. Se saa minut surulliseksi ja voimattomaksi. Tilanne tuntuu kohtuuttoman raskaalta, koska korona ja sen vaikutukset eivät ole meistä itsestämme kiinni. Parhaansa jokainen varmasti yrittää, mutta riittääkö se? On muistettava, että olemme yhä tilanteessa, jossa apua tarvitaan.

Meistä yrittäjistä on sanottu, että olemme rohkeita, sisukkaita ja meillä on intohimo tehdä. Aikaansaada. Nämä asiat eivät ole muuttuneet, vaikka toimintaympäristömme onkin. Uskon, että yhdessä ja yhteistyössä meidän on mahdollista löytää keinoja kehittää nykyistä liiketoimintaamme. Uskon myös, että yhdessä voimme synnyttää uutta bisnestä, jolla on arvoa ja merkitystä.

Jos tästä kriisistä jotakin hyvää hakee, on se tiivistynyt yhteistyö ja lisääntynyt vuoropuhelu. Koen myös, että yrittäjyyden merkityksen ymmärrys on aiempaa laajemmin oivallettu. Ei toki vielä riittävän laajasti, mutta laajemmin. Mielestäni nyt ymmärretään, että meitä yrittäjiä ja yrittäjyyttä tarvitaan enemmän kuin koskaan. Suomen tuleva elinvoima ja onnellisuus rakentuu meidän työssämme ja arjessa.

Jokin on sentään pysyvää. Kevään jälkeen tuli kesä. Se on tässä ja nyt. On aika toivottaa sinulle omannäköistä ja rentouttavaa kesää. Toivon, että sinulla on hetki aikaa pysähtyä nauttimaan ja nollaamaan. Yrittäjyys, se kun tulee tarjoilemaan meille riemullisia haasteita jatkossakin. Muista, että niissä sinun rinnallakulkijana on toinen yrittäjä ja meidän yrittäjien oma järjestö.

Kuullaan ja kohdataan,

Tapu Holttinen
Keski-Suomen Yrittäjät, puheenjohtaja