14.5.2020 klo 08:58
Uutinen

Keski-Suomen Vuoden nuori yrittäjä 2020 palkinto Lasse ja Maria Jalkaselle

Keski-Suomen Vuoden nuori yrittäjä 2020 palkinnon voittivat jyväskyläläisen Foodin-Rawmance Oy:n yrittäjät Lasse Jalkanen (31) ja Maria Jalkanen (27).

Foodin on kotimainen perheyritys, jonka tavoitteena on luoda ruokakulttuuria, jossa jokaisella on mahdollisuus valita paremmin. Yritys on erikoistunut luomutuotteisiin ja sen valikoimista löytyykin yli 200 erilaista luomutuotetta jokapäiväiseen käyttöön. Foodinin toimialueena on koko Suomi, mutta myyntiä on jo myös Viroon, Ruotsiin, Sveitsiin, Hollantiin ja yksittäisiin verkkokauppoihin Hong Kongiin ja Espanjaan.

Monimuotoinen rakkaustarina

Yrityksen pohja luotiin jo vuonna 2009, kun Tiimiakatemialla opiskeleva Lasse Jalkanen aloitti yrittämisen omasta rakkaudestaan ravinteikkaaseen ja puhtaaseen ruokaan. Vuosien vieriessä yritysidea muuttui ja kasvoi, Foodin-Rawmance Oy näki päivänvalonsa vuonna 2011.

Marian ja Lassen polut kohtasivat Jyväskylässä messuilla 2014 ja jo vuoden päästä he jakoivat keskinäisen rakkauden lisäksi yhteisen yrityksen, kun Maria hyppäsi mukaan Foodinin toimintaan. Tällä hetkellä yritys työllistää omistajiensa lisäksi 50 työntekijää. Foodinin sadoilla tuotteilla on laajat jakelukanavat isoissa ketjuissa ja yrityksessä panostetaan vahvasti omaan tuotantoon. Uusi 2600 neliön tehdasrakennus valmistuu tämän vuoden syksyllä Jyväskylään Vaajakoskelle. Uuden tehtaan myötä työpaikkoja tulee lisää, kun tuotannon määrää pystytään kasvattamaan. Tehtaan yhteyteen avautuu myös tehtaanmyymälä.

– Eettiset ja kestävän kehityksen arvot ohjaavat pitkälle toimintaamme. Tiedämme mistä raaka-aineemme ja tuotteemme tulevat – viljelijää myöten. Valmistamme ja pakkaamme kaiken minkä vain pystymme itse. Teemme tiivistä yhteistyötä eri maiden paikallisten viljelijöiden kanssa. Filippiineillä meillä on mm. kumppani, joka organisoi ja rakentaa porakaivoja, joista viljelijät ja koko yhteisö hyötyy, yrityksen toimitusjohtaja/yrittäjä Lasse Jalkanen kertoo.

– Esimerkiksi kaikki kookossokeri mitä tuomme, työllistää satoja pieniä perheviljelijöitä Indonesiassa. Valmistamme ja jatkojalostamme suuren osan tuotteistamme itse kotikaupungissamme Jyväskylässä. Tuotekehityksemme pohjautuu pitkälle siihen millaisia tuotteita me itse haluamme käyttää. Mitä isommaksi me kasvamme, sitä enemmän meillä on mahdollisuus vaikuttaa moniin asioihin, Lasse jatkaa.

– Kestävästi ja eettisesti tuotettu aito ja puhdas ruoka on sijoitus, jossa kaikki voittavat: sinä, viljelijät ja ympäristö. Me Foodinilla rakastamme hyvää ruokaa ja haluamme, että jokaisella on mahdollisuus tuotteisiimme. Yhtenä isona tavoitteenamme on tehdä luomutuotteista niin suosittu juttu, että ne ovat kaikkien saatavilla. Haluamme kasvaa isolla volyymilla, ei isolla katteella ja näin turvata tuotteille sellainen hinta, että ne ovat aidosti mahdollisia jokaiselle, avaa yrityksen luova johtaja/yrittäjä Maria Jalkanen.

Omasta intohimosta lähtevää yrittäjyyttä

Valitsemisperusteissa raati painotti yrityksen ja yrittäjien innovatiivisuutta, asennetta sekä toimialaan liittyvää edelläkävijyyttä. Yrityksen omaleimainen tarina, vakaat kasvunäkymät sekä tapa toimia nousivat myös tärkeiksi kriteereiksi.

– Aidot ja alkuperäiset raaka-aineet, luomu ja tuotteiden eettisyys kiinnostavat nykypäivän kuluttajia. Koko ajan kasvava kiinnostus luo Foodinin toiminnalle hyvät kasvunäkymät ja tuo tunnetuksi myös suomalaista superfoodia. Yritys on loistava esimerkki siitä, miten sydämellä tehden ja omiin arvoihin luottaen voi menestyä, kommentoi raadissa mukana ollut Keski-Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Tapu Holttinen valintaa.

Jalkaset ovat seuranneet muita Vuoden nuori yrittäjä -palkinnon saaneita yrityksiä. Omalle kohdalle tullut palkitseminen yllätti yrittäjät.

– Kun kuulimme, että tällä kertaa palkinto osuu meidän kohdallemme, olimme aivan puulla päähän lyötyjä. Emme osanneet yhtään ajatella, että joku saattaisi ilmiantaa meidät tähän kilpailuun. Olemme todella otettuja, Maria iloitsee.

– Viime vuodet ovat olleet hyvin kiireisiä yrityksen ja oman perheemme kasvun vuoksi, emme ole ehtineet pysähtyä miettimään miten suureksi olemme kasvaneet. Myymme vuodessa noin kolme miljoonaa tuotetta, tuntuu hurjalta, kuinka moni suomalainen on pitänyt käsissään tuotettamme. Kun näemme oman tuotteemme kaupoissa, se aiheuttaa edelleen kihelmöintiä. Tämä tunnustus merkkaa meille todella paljon, jatkaa Maria.

Valtakunnalliset kolme Vuoden nuori yrittäjä finalistia julkistetaan Suomen Yrittäjien toimesta toukokuun aikana.

Keski-Suomen Yrittäjien kokoamaan valintaraatiin kuuluivat:

Joonas Pylvinen, Keski-Suomen Nuoret Yrittäjät/Kasvuyrittäjät DOERS
Tapu Holttinen, Keski-Suomen Yrittäjät
Juha Peltomäki, Elisa
Anu Ojala, Jyväskylän yliopisto
Merja Salminen, Gradia
Pasi Raiskinmäki, JAMK
Veli-Pekka Päivänen, Keski-Suomen liitto