25.8.2020 klo 12:58
Uutinen

Keski-Suomen Yrittäjien kevätkokouksessa katsottiin menneeseen ja uudistuttiin tulevaan

Keski-Suomen Yrittäjien kevätkokous järjestettiin 20.8. Ravintola Riihikelossa Muuramessa. Poikkeuksellinen kevät siirsi kevätkokouksen alkukeväästä elokuulle. Kevätkokouksessa palattiin ajatuksissa edelliseen vuoteen ja siirrettiin uudistuvin ottein katsetta kohti tulevaa.

Keski-Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Tapu Holttinen kommentoi tilaisuuden aluksi poikkeuksellisia aikoja:

Elämme ja yritämme hyvin poikkeuksellisien aikojen keskellä, eikä muutosta ole vielä näkyvissä. Olemme epävarmuuksien ja monien kysymysten äärellä. Järjestökentällä loppuvuosi tuo tullessaan mm. Suomen Yrittäjien puheenjohtajavaalit, jossa meillä on Keski-Suomesta ehdokkaana Suomen Yrittäjien varapuheenjohtaja Petri Salminen. Parhaillaan suunnittelemme yhteistä tilaisuutta, jossa pääsemme tapaamaan kaikki ehdokkaat. Kuntavaalit häämöttävät ihan nurkan takana ja soten kuvioihin pääsemme varmasti myös paneutumaan.

Tukea, verkostoja ja vaikuttamista

Vuonna 2019 Keski-Suomen Yrittäjät teki vaikuttamistyötä mm. hankintojen parissa. Isoimmiksi teemoiksi nousi pienhankintojen näkyvyys avoimissa kanavissa, vuoropuhelun lisääminen paikallisten yrittäjien ja hankintayksiköiden välillä sekä innovatiivisiin hankintoihin ja parempiin kilpailutuksiin kannustaminen.

Keski-Suomen saavutettavuuden eteen tehtiin vaikuttamistyötä nostamalle esiin Nelostien kehittämistä ja nopeamman raideliikenteen tarpeellisuutta Jyväskylästä Helsinkiin.

Vuosi 2019 oli nuorten ja kasvuyrittäjien Doers-verkoston ensimmäinen toimintavuosi. Verkosto ideoi ja organisoi kasvuhakuisille yrittäjille suunnattua toimintaa sekä nosti esiin olennaisia vaikuttamisteemoja. Vuonna 2019 Keski-Suomen Yrittäjien uusista jäsenistä 25 % kuului nuoriin yrittäjiin. Millennial Board Keski-Suomi kokosi yhteen nuoria yrittäjiä, opiskelijoita sekä konkariyrittäjiä työelämän kehittämisen äärelle.

Yrittäjien tukemiseen panostettiin yhteistyössä Keski-Suomen Yrityskummien kanssa. Vuonna 2019 yrityskummia haki 60 yrittäjää ja yrityskummeja oli mukana toiminnassa 50.

Yrittäjämyönteisyyttä

Menneenä vuonna keskusteluun nostettiin kolumneissa, juhlapuheina sekä keynotepuheenvuoroina kasvurahoituksen saatavuutta, yrittäjämyönteisen kunnan elementtejä, laadukkaan yritysneuvonnan merkitystä, yksinyrittäjien asemaa, ensimmäisten työntekijöiden palkkaamisen tukea, paikallista sopimista, korkeakoulupohjaista yrittäjyyttä sekä nuorten yrittäjyysinnon tukemisen merkitystä.

Kuntien sotepalveluihin sekä kuntien elinvoimapalveluihin ajettiin palveluseteleiden käyttöönottoa ja rakennettiin niitä yhdessä kuntien sekä yritysten kanssa.

Kiertueet, paneelit ja nimikkoyrittäjät

Suomen Yrittäjien Kasva Suomi -vaalikiertue saapui Keski-Suomeen maaliskuussa. Eduskuntavaalipaneeli järjestettiin Jyväskylässä sekä yrittäjäkahvit Hankasalmella ja Jämsässä. Eurovaalien tiimoilta pidettiin MTK Keski-Suomen kanssa yhteinen eurovaalipaneeli. Keski-Suomen Yrittäjät piti yllä Nimikkoyrittäjätoimintaa, jotta yrittäjien viesti kulkee myös suoraan valtakunnan päätöksentekoon. Jokaisella keskisuomalaisella kansanedustajalla on oma nimikkoyrittäjänsä. Saavutettavuus, tilaaja-tuottaja-malli sekä kiinteistöverotus olivat nimikkoyrittäjävaikuttamisen kärkiä 2019.

Keski-Suomen Yrittäjillä oli vuonna 2019 26 paikallisyhdistystä. Paikallisyhdistysten johdolle suunnattu Yrittäjävaikuttajavalmennus kokoontui vuoden aikana neljä kertaa olennaisten vaikuttamissisältöjen äärelle. Suomen Yrittäjien asiantuntijat toimivat alustajina valmennuksessa.

Tulevaisuus

Kevätkokouksessa uudistettiin Keski-Suomen Yrittäjien sääntöjä. Uudistukset tuovat mukanaan mm. mahdollisuuden osallistua etänä kokouksiin ja muutoksen puheenjohtajan ja varapuheenjohtajien kausissa. Uudistuksen myötä yksivuotiset kaudet muuttuvat kahden vuoden pituisiksi, maksimi yhdessä tehtävässä on kolme kautta.

Tulevaisuus tuo tullessaan vahvaa vaikuttamista Maakunnallisen selviytymissuunnitelman työstön parissa.

Selviytymissuunnitelman työstö on meille iso asia. Jotta saamme rahoituksia alueille, meidän tulee nyt ajatella suuresti ja rohkeasti. On pohdittava avoimesti, kuinka nostamme ja ylläpidämme Keski-Suomen elinvoimaa uudessa muuttuneessa tilanteessa, Tapu Holttinen miettii.

Elinvoimaa kuntiin yhdessä -hanke starttasi Keski-Suomen Yrittäjissä 2020 ja jatkuu vuoteen 2021. Tavoitteena on mm. edistää yrittäjien ja kuntien yhteistyötä, kehittää yrittäjäyhdistysten vaikuttamistyötä ja vahvistaa kunnissa elinvoimatyön perustaa.

Tulevaisuudessa haluamme tarjota enemmän yrittäjän hyvinvointiin ja jaksamiseen räätälöityjä palveluita. Digitaalisuus on tätä päivää ja digiloikkia onkin otettu paljon menneen kevään ja kesän aikana. Tätä työtä jatketaan. Menemme positiivisesti eteenpäin ja katsomme maltilla mihin uusi normaali muotoutuu, Keski-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Sanna-Mari Jyräkoski kaavailee.