17.3.2020 klo 06:56
Uutinen

Kieli ei pelota ja sää ei hämmennä

César Soares de Oliveira on 24 vuotias brasilialainen opiskelija Pernambucon osavaltiosta, ison liittovaltion koiliselta kolkalta. Hän tutustui Suomeen kahdeksan vuotta sitten vaihto-oppilaana Hämeenlinnassa. Se muutti elämän suunnan.

Hämeen Yrityssanomat/ Hämeenlinna & Joensuu

– En ollut koskaan kuullut Suomesta, mutta se ei estänyt minua tulemasta vaihto-oppilaaksi Hämeenlinnaan. Se on ollut yksi elämäni suurimmista kokemuksista, César kuvailee. Maan nimi Finland tuntui lopulliselta, maa maailman äärissä.

Vaihto-oppilasvuosi sujui Lyseon lukiossa ja suomen kieli tarttui portugalia äidinkielenä puhuvalle. Hän suoritti virallisen kielikokeen ja piti uuden ylioppilaan puheen lukukauden päätöstilaisuudessa sujuvalla suomella. Kahdeksan vuotta myöhemmin hän on palannut ja harjoittelee pohjoiskarjalan murretta yliopisto-opintojen ohella.

Hakeminen oli helppoa

Brasiliassa kandidaatin tutkinnon suorittanut César jatkaa Itä-Suomen Yliopistossa ympäristöpolitiikan maisteriohjelmassa. Hakuprosessi oli sujuva ja se ei edellyttänyt matkustamista.

– Kaikki tapahtui verkossa, mukaan lukien videohaastattelu ohjelman koordinaattorin kanssa. Olen erittäin kiinnostunut ympäristöasioista, koska sillä on vaikutuksia tuleviin sukupolviin. Aion erikoistua ilmastomuutokseen liittyviin aiheisiin, siksi hain Joensuuhun.

Töitä saa tehdä valmistumiseen saakka

Mikäli opiskelut etenevät suunnitelman mukaisesti, César valmistuu kahdessa vuodessa, eli keväällä 2021. Opiskelu on hänelle maksutonta ja oleskeluluvalla on myös mahdollisuus rahoittaa elämistä työnteolla. Kuitenkin valmistumiseen liittyy myös epävarmuutta.

– Valitettavasti kaikki ei ole minusta kiinni. Valmistuttuani joudun todennäköisesti palaamaan Brasiliaan. Mikäli haluan tehdä töitä Suomessa, joudun hakemaan työlupaa valmistumisen jälkeen uudelleen Brasiliasta käsin, toteaa tuleva ympäristöpolitiikan maisteri Joensuusta.

– Olen kuitenkin vakuuttunut siitä, että Suomi kohtelee minua hyvin, niin kuin se on aina tehnyt.

Lue koko juttu Hämeen Yrityssanomien printtiversiosta 26.3.

kuvateksti: Jopa pelottava suomen kieli osoittautuu loppujen lopuksi ei niin pelottavaksi. Ja tähän hämmentävään säähänkin tottuu, toteaa tuleva ympäristöpolitiikan maisteri, César Soares de Oliveira Joensuusta . Kuva: Caroline Clément