Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

7.5.2021 klo 15:03
Uutinen

Kiia selvisi hengissä aivoleikkauksista ja ryhtyi yrittäjäksi – “Elämä on rajallinen, toteutan unelmiani”

25-vuotias Kiia Riuttula haluaa auttaa pienyrittäjiä some-markkinoinnissa sekä auttaa yrittäjät löytämään toisensa.

Sisältömarkkinointialan yrittäjä Kiia Riuttula mietti viime vuoden lopulla selviäisikö hän hengissä. Vuonna 2015 löytyneen aivokasvaimen piti olla hyvänlaatuinen, eikä vaatisi leikkausta. Viisi vuotta myöhemmin kasvain otti kuitenkin kasvuspurtin ja aiheutti riskin, että kasvain alkaa painaa näköhermoa, joten leikkaus olikin tarpeen.

Leikkaus meni hyvin ja Riuttula pääsi kotihoitoon. Vuorokauden toipumisen jälkeen tulikin takapakkia. Selkäydinnesteet tulivat nenästä ulos.

– Aivoleikkaus tehtiin nenän kautta, ja reiden ihosta otettu paikka oli pettänyt, joten selkäydinnesteet pääsivät vuotamaan nenästä ulos, Riuttula kertoo.

Selkäydinpumppu laski aivojen painetta, mutta Riuttula sai vielä lisäkomplikaationa aivokalvontulehduksen, joka vaati vahvoja antibiootteja.

Joten siinä hän, perusterve, terveellisiä elämäntapoja noudattava, 24-vuotias nuori nainen makasi muiden armoilla ja mietti, selviäisikö hengissä.

Pettänyt paikka vaati uuden aivoleikkauksen, jonka jälkeen toipuminen on sujunut hyvin.

Yksi elämä

Kokemus kuitenkin muutti Riuttulan elämän suuntaa. Hän päätti ryhtyä toteuttamaan unelmiaan ja ryhtyi yrittäjäksi.

– Sairaalassa syntyi ymmärrys elämän rajallisuudesta. Uskon, että meillä on vain yksi elämä, joten nyt täytyy tehdä, mitä haluaa. Olen matkustellut paljon ja miettinyt, mihin kuulun. Nyt tuntuu, että tämä on tieni. Haluan auttaa muita yrittäjiä onnistumaan sosiaalisen median markkinoinnissa.

Riuttula on opiskellut Metropolia-ammattikorkeakoulussa digimarkkinoinnin tradenomiksi ja on valmis-tumassa opinnoistaan. Yrityksensä Viral Media Oy:n kautta hän tarjoaa muun muassa someagentin, eli sisällöntuottajan palveluita, joilla yritetään parantaa orgaanista näkyvyyttä.

Apua muille pienyrittäjille

Riuttula haluaisi muuttaa sen käsityksen, että pienyrittäjillä ei olisi varaa tai osaamista tehdä some-markkinointia onnistuneesti. Markkinointiin saa apua paitsi ostettavana palveluna, myös verkkokurssien kautta.

– Some kuuluu kaikille, Riuttula toteaa.

Sisältömarkkinoinnin lisäksi Riuttula on kehittänyt alustaa, joka toisi markkinointiviestinnän tekijät ja palveluita kaipaavat yhteen. Esikuvana on Upwork-alusta, joka on yhdysvaltalainen freelancereiden ja palveluiden tilaaiien toimeksiantojen välityspalvelu. Riuttula on kuitenkin halunnut parantaa toiminnalli-suuksia.

– Alusta on nimenomaan pienille tekijöille eli isot toimijat rajautuvat pois. On paljon osaamista ja hyviä tekijöitä, jotka jäävät isojen toimijoiden jalkoihin. Nämä pienet tekijät tarjoavat henkilökohtaista palvelua omilla kasvoillaan. Riuttulan liiketoimintasuunnitelmassa freelancer voisi käyttää profiiliaan myös portfoliona sekä kerätä siellä asiakkaiden arvioita työstään. Näin palvelu olisi kokonaisvaltainen.

– Upworkin ongelma on, että kauppoja lähdetään solmimaan palvelun ulkopuolelle, sillä Upwork ottaa komission sovituista kaupoista. Tässä alustassa komission sijaan annetaan yrittäjille hyvää, kepin sijasta porkkanaa.

Alustan liiketoimintasuunnitelma ja hyödynnettävät teknologiat ovat kasassa. Omaa rahoitustakin on, mutta sitä Riuttula hakee vielä lisää. Muuten suunnitelmaa voisi lähteä toteuttamaan, ja Riuttula toivoo saavansa sen vielä tänä vuonna julki.

Uuden yrityksen ja alustan työstäminen on työlästä, mutta innostavaa. Riuttula toivoo antavansa esimerkin siitä, että unelmiaan kannattaa jahdata ja uskoa niihin. Omaan osaamiseen kannattaa luotta ja toimia, jotta elämä ei tuhlaannu vääriin asioihin.

– Vihaan sanontaa pessimisti ei pety. Se on toksinen ajattelutapa ja pilaa elämiä! Positiivinen ihminen todennäköisesti toteuttaa unelmiaan ja onnistuu, kun pessimisti ei edes yritä. Suomessa on hyvät tukiverkot ja apua löytyy. Olen toistaiseksi yksinyrittäjä, mutta ei tarvitse olla yksinäinen. Olen yllättynyt, kuinka paljon ihmiset haluavat tukea yrittäjyyttäni, Riuttula sanoo.

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi