10.1.2018 klo 15:05
Uutinen

Kiinnostaako sijoittajia koirien äitiyspakkaus ja tuulivoimalaturi?

Keskiviikkona tv:ssä alkavassa Leijonan luola -sarjassa nähdään yli 70 mielenkiintoista suomalaista yrittäjää ja keksijää. Tänään selviää, saako koirien äitiyspakkaus tai tuulivoimalaturi rahoitusta viideltä leijonalta?

Tällä kaudella Leijonan luola -sarjassa esitellään koirien äitiyspakkauksen ja tuulivoimalaturin lisäksi myös muun muassa siirrettävää liikuntahallia, perhoskeidasta, kuivattua kalaa, arktisia juomia, hierojapalvelua, digitaalista assistenttia, lisäravinneannostelijaa, teräksisiä design-tuotteita ja kainalosauvojen imukuppeja.

Sarjan ideana on, että periaatteessa kuka tahansa voi testata yrityksensä tai keksintönsä toimivuutta leijonien eli sijoittajien edessä. Osa yrittäjistä ja keksijöistä poistuu studiosta diilin kanssa.

Keskiviikkoillan jaksossa pentukoiran ”äitiyspakkauksen” esittelijät onnistuvat hurmaamaan leijonat, koska he toivat Vimma-nimisen pennun mukanaan studioon.

Leijonien tunteita toisella tavalla kosketti oululaisyrittäjä, jonka yritys valmistaa design-tuotteita teräksestä. Yrittäjä kertoi avoimesti vaikeuksistaan, muun muassa avioerostaan ja yrityksen saneerauksesta.

Keitä ovat sarjan leijonat?

Sarjan leijonina eli sijoittajina ovat sarjayrittäjä Miika Toivonen, yrittäjä-sijoittaja Saga Forss, bisnesenkeli Riku Asikainen, investointipankkiiri Ari Lahti ja startup-sijoittaja Kim Väisänen, joka oli puhumassa yrittäjäpäivillä Joensuussa.

Miika Toivonen on ollut 15 vuotta autojen maahantuojana ja myyjänä. Ensimmäisen yrityksensä, Tampereen Auto center Oy:n hän perusti 23-vuotiaana. Nykyään hänellä on useita yrityksiä, muun muassa luksus- ja superautoja myyjä yhtiö.

Saga Forssilla on pitkä kokemus kansainvälisistä yritys- ja rahoitusjärjestelyistä. Hän on perustajajäsen Broadius Partnersissa, joka konsultoi kansainvälisiä yritysjärjestelyjä. Forss on sijoittajana muun muassa Jungle Juice Barissa, joka oli mukana Leijonan luola -sarjassa vuonna 2012.

Riku Asikainen ryhtyi jo nuorena yrittäjäksi. 22-vuotiaana Riku perusti Lukiolaisten Kirjakaupan, ja myi sen myöhemmin Suomalaiselle kirjakaupalle. Hän on sijoittunut bisnesenkelinä hopealle European Business Angels networkissa.

Ari Lahti on investointipankkiiri ja hän toiminut neuvonantajana useissa yritys- ja rahoitusjärjestelyissä. Hän on ollut ekonomistina Suomen Pankissa, toimitusjohtajana Pankkiiriliike Protoksessa ja Mandatum Pankkiiriliikkeessä. Nykyisin Lahti on toimitusjohtajana Icecapitalissa, jonka perustajaosakas hän myös on.

Kim Väisänen aloitti uransa yrittäjänä jo opiskeluaikoinaan. Väisänen rakensi yhden maailman johtavista tiedonhävitysyhtiöistä, Blanccon. Hän myi yrityksenä Iso-Britanniaan 60 miljoonalla eurolla. Väisänen on voittanut Tasavallan Presidentin Kansainvälistämispalkinnon kahteen kertaan.

Jari Lammassaari

jari.lammassaari(at)yrittajat.fi

Leijonan luola keskiviikkoisin klo 20 Nelosella