30.11.2019 klo 20:00
Uutinen

Kitee Vuoden 2019 Yrittäjyyskunta

Maakunnan Vuoden 2019 Yrittäjyyskunnaksi valittiin Kiteen kaupunki. Pohjois-Karjalan Yrittäjät luovutti Kiteelle Maakunnan Vuoden 2019 Yrittäjyyskunta-palkinnon lauantaina 30.11. Kiteellä pidetyssä Pohjois-Karjalan Yrittäjien maakunnallisessa yrittäjäjuhlassa.

Huomionosoitus luovutettiin nyt 16. kerran. Palkinnolla yrittäjät haluavat kannustaa maakunnan kuntia aktiiviseen ja aloitteelliseen elinkeino- ja yrittäjyyspolitiikkaan.

Palkinnolla Pohjois-Karjalan Yrittäjät haluaa huomioida vuoden 2019 aikana elinkeino- ja yrittäjyyspolitiikassaan hyvin ansioituneen kunnan. Palkinnon perusteissa kiinnitetään huomiota kunnan elinkeinotoimen resursseihin, tehtyihin konkreettisiin yrittäjyys- ja elinkeinotyön toimenpiteisiin ja tapahtumiin sekä kunnan yhteistyöhön yrittäjäjärjestön ja muiden toimijoiden kanssa.

Kiteen kaupunki tuntee hyvin paikallisen yrityskentän ja hyödyntää yrityksiltä tulevaa suoraa palautetta toimintansa kehittämisessä ja päätösten yritysvaikutusten arvioinnissa. Kaupunki tiedostaa yritysvaikutusten arvioimisen ja huomioimisen kaupungin elinvoimaisuuden näkökulmasta.

Kiteen kaupungilla on riittävät elinkeinotoimen resurssit. Elinkeinotyötä vahvistettiin palkkaamalla elinkeinopäällikkö vuoden 2018 elokuun alusta. Yritystoiminnan edistämiseen on varattu TA 2019 yhteensä 2,6 miljoonaa euroa eli 260 euroa/asukas. Tähän sisältyy vuodesta 2018 lähtien varattu 1 miljoonan euron kohdentamaton elinkeinojen kehittämisen raha. Lisäksi investoinneissa on varattu 1 miljoonaa infrastruktuuri-investointeihin.

Kiteen kaupunkistrategian 2017-2021 yhtenä pääteemana on maailman muutosten ennakointi sekä mahdollisuuksien ja tarpeiden havaitseminen, notkea asenne, nopea reagointi sekä vastuulliset ja vaikuttavat päätökset Kiteen elinvoiman varmistamiseksi.

Kiteen elinvoimaohjelma 2017-2020 sisältää seuraavat asiat: Yrittäjyyskasvatus mukaan varhaiskasvatus- ja opetussuunnitelmiin, TET-paikat, yrittäjät kertomassa kouluilla yrittäjyydestä, koululaisille/opiskelijoille tutustumiskäyntejä yrityksiin.Yrityskummit yläasteelle, lukioon, ammattiopistoon opinnäytetyöt, harjoittelupaikat nuorille. Kiteen kaupungilla on elinkeino-ohjelmaan sisältyvä toimintamalli, jonka mukaisesti yrittäjyyskasvatusasioiden tilannetta arvioidaan kahdesti vuodessa.

Kiteellä on laadittu konkreettinen elinvoimaohjelma yhdessä Kesälahden ja Kiteen Yrittäjien ja KETIn ja muiden paikallisten toimijoiden kanssa. Kaupunki on laittanut talouden kuntoon suunnitelmallisella ja määrätietoisella ja sitoutuneella yhteistyöllä ja noussut kriisikunnasta luottamusta herättäväksi kaupungiksi ja kumppaniksi yrittäjille ja yrittäjäyhdistyksille. Kun kaupungin talous on nyt kunnossa, yritykset luottavat kaupunkiin ja investoivat kaupunkiin. Kaupungilla on nyt myös enemmän resursseja käytössä.

Viime vuoden lopulla 10.12.2018 kaupunginhallitus hyväksyi yritystoiminnan pelisäännöt –paketin ja se tuli voimaan tämän vuoden alusta. Näiden pelisääntöjen keskeinen tavoite on yritysmyönteisen ajattelun ja toiminnan edistäminen Kiteen kaupungin koko organisaatiossa. Pelisäännöissä on mm. yritysten neuvontaan, palveluun, yritystontteihin ja –toimitiloihin, työvoiman saatavuuteen sekä työllistämisen tukiin liittyviä toimenpiteitä.

Uusina, yrityksiä tukevina toimenpiteinä otettiin käyttöön yritysten kehittämisraha, 500 euroa/yritys ja yritysten kehitysideakilpailu.

Kaupunki panostaa seudulliseen elinkeinotyöhön ja yritystoiminnan kehittämiseen Keski-Karjalan Kehitysyhtiö KETI Oy:n ja Keski-Karjalan Jetina ry:n kautta. Yhteistyö ja työnjako Keti Oy:n ja Jetina ry:n kanssa elinkeinoasioissa on erittäin hyvää, selkeää ja joustavaa. Sujuva yhteistyö mahdollistaa rahoituksen hakemisen yritysten kehittämistoimiin ja investointeihin helposti ja nopeasti.

Tulikiila -taidetakomon valmistaman kiertopalkinnon otti vastaan Kiteenkaupungin edustajina kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Sinikka Musikka, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Esa Lahtela, kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Pentti Mähönen, kaupunginjohtaja Eeva-Liisa Auvinen ja elinkeinopäällikkö Mikko Heickell.

Pohjois-Karjalan Yrittäjät

Lisätietoja: Merja Blomberg, toimitusjohtaja, p. 050 367 5194

Pohjois-Karjalan Yrittäjyyskunta-palkinnot: 2004 Polvijärven kunta 2005 Joensuun kaupunki 2006 Kontiolahden kunta 2007 Kiteen kaupunki 2008 Pyhäselän kunta 2009 Outokummun kaupunki 2010 Ilomantsin kunta 2011 Nurmeksen kaupunki 2012 Ilomantsin kunta 2013 Outokummun kaupunki 2014 Liperin kunta 2015 Joensuun kaupunki 2016 Ilomantsin kunta 2017 Lieksan kaupunki 2018 Joensuun kaupunki 2019 Kiteen kaupunki