13.12.2019 klo 08:12
Uutinen

Kiteen Vuoden Yritys 2019 – Luomumaitoa ja naudanlihaa

Kiteeläisen Koivikon Kartanon yrittäjät Pekka Partanen ja Pauli Tolonen sanovat sen selvääkin selvemmin: niin kauan maataloutta sekä maidon ja lihan tuotantoa harjoitetaan ja kehitetään, kunnes valtiovalta sen kieltää.

– Ihmisen pitää kuitenkin joka päivä jotain syödä elääkseen, muistuttaa Tolonen.

Miehillä on pitkä tausta yhteisyrittäjyydestä maatalousyhtymänä. Koivikon Kartano perustettiin siinä vaiheessa, kun Koivikon maatilan rakennukset ja pellot ostettiin koulutuskuntayhtymältä vuonna 2010. Sittemmin tilaa on rakennettu lisää.

Ensin päätuotanto oli emolehmissä, sitten siirryttiin maidontuotantoon, ja siinä kaksi vuotta sitten luomuun. Lypsäviä on 120, Osuuskunta Maitosuomen jalostettavaksi Joensuuhun menee noin 1,2 miljoonaa litraa maitoa vuodessa.

– Lisäksi vasikoille menee noin 100 000 litraa, summaa Partanen.

Koivikon Kartano kasvattaa itse myös sonnivasikat teuraaksi asti. Niiltä osin ei vielä luomuun ole päästy. Eläinten ruokinta perustuu yhteensä noin 800 hehtaariin, omiin sekä vuokrattuihin nurmiin ja viljantuotantoon.

– Yhteistyöverkosto on tärkeä osa toimintaa, ainoa tapa kasvattaa yritystä. Peltoa ei ole ostettavaksi, miehet tietävät.

Kasvua eivät Partanen ja Tolonen ole pelänneet. Toiminnan pitää olla kannattavaa, ja kehityksessä pysytään mukana. Lypsyn hoitaa robotti, johon lehmät menevät mielellään.

Lietelanta separoidaan, jolloin siitä saadaan sekä kuiviketta että lannoitetta. Jokainen ravinnekilo käytetään tarkasti sinne missä sitä kasvun tueksi tarvitaan.

– Eläinten hyvinvointi ja peltojen kunto ovat tuottavuuden perusta, paljastaa Pekka Partanen ja harmittelee alan mustamaalausta.

Koivikon Kartano Oy työllistää yrittäjien lisäksi kahdeksan työntekijää. Lisäksi yhteisyritys Biokymppi Oy työllistää suunnilleen saman verran.

Yritys tekee yhteistyötä myös Ammattiopisto Riverian kanssa, joka käyttää tiloja opetukseen opettajiensa johdolla. Ammattilaisia työntekijöiksi tarvitaan jatkossakin.

Teksti ja kuva: Riitta Mikkonen