Kiteen Yrittäjät ry, Vuoden Yrittäjä 2021: Erästuote Aira Tolvanen Suomen parhaat paikalliset asiakkaat

Erästuote Aira Tolvasen suutarinverstaalla on seinällä kaksi uutta kunniataulua: Kiteen Yrittäjät ry valitsi Vuoden Yritykseksi ja samalla ojensi yhteistyöstä ansaitut kunniakirjat Liikekeskus Lumouksen kaikille seitsemälle yrittäjälle.

  • Yhteistyössä on meidän voimamme, ollaan toistemme työkavereita, eikä yksinyrittäjänkään tarvitse yrittää ihan yksin.

Erästuotteella on tammikuussa aihetta juhlaan muutenkin. Aira Tolvanen perusti Kiteelle ompelupalveluita tarjoavan yrityksensä 30 vuotta sitten, nimensä mukaisesti homma lähti liikkeelle erävaatteista. Kahdeksan vuotta sitten hän aloitti suutariopinnot.

  • Palvelulle oli tarvetta, kiteeläiset alkoivat heti tuoda kenkiään korjattaviksi.

Tolvanen korostaa, että paikalliset asiakkaat pitävät Erästuotteen hengissä. Asiakkaita tulee Joensuusta ja kauempaakin, mutta liikevaihdosta merkittävin osa tulee lähiseudulta.

  • Alan kollegoille kehunkin, että minulla on varmasti Suomen parhaat paikalliset asiakkaat.

Suutarimestarin tutkinto valmistui viime syksynä. Asiakkaiden ansiosta opintoja on voinut tehdä työn ohessa ja harjoittelumateriaalia on aina ollut tarjolla. Kun asiakkaat ovat oppineet saamaan laatua, he tietävät saavansa sitä vaikka olisi tekijälle uusi taito kyseessä.

Liikekeskus Lumous on toiminut nyt vuoden. Seitsemän yksinyrittäjää, kirjakaupasta hierojaan ja optikosta kahvilaan, asettuivat vieri viereen LähiTapiolan talona tunnettuun kiinteistöön.

Yrittäjät toimivat kukin erikseen ja omilla vuokrasopimuksillaan, yhteistyö on kaikkea millä voidaan epämuodollisemmin edistää esimerkiksi jokaisen markkinointia ja työhyvinvointia.

Tolvanen myöntää olleensa hankkeessa aktivaattorin roolissa, mutta korostaa, että yksin ei mitään olisi syntynyt. Ihan jokaisen panosta on tarvittu. Ja yhteistyön rakentaminen vie aikaa, on oma työ samalla saanut uutta pontta, mikä tuntuu myös liikevaihdossa. Erästuote ei ole pelkästään suutari, vaan myös lahjatavaraliike.

Suutarimestari tunnustaa olevansa ikuinen oppilas. Kenkien korjaamisessa jokainen pari tarjoaa uutta opittavaa, yrittäjyydessä riittää kehittymistä. Yksinyrittäjyyden ei tarvitse olla niin yksinäistä kuin alkava yrittäjä 30 vuotta sitten arveli.

  • Haasteita edelleen vastaanotetaan. Ja ne kengät, niitä ei sitten kannata lankata suutariin tuodessa.

FAKTAA: Erästuote ja Aira Tolvanen

  • Erästuote on toiminut Kiteellä 30 vuoden ajan. Aira Tolvanen iloitsee, että paikkakunnalla on otettu suutaripalvelut hyvin käyttöön.
  • Erästuote myös verhoilee moottoripyörien satuloita, Aira Tolvaselle tuodaan korjattavaa kauempaakin, sillä sana on kiirinyt harrastuspiireissä.

Teksti ja kuvat: Riitta Mikkonen