2.10.2017 klo 11:00
Uutinen

KL-indeksi paljastaa: Pk-yritysten kasvupiikki oli kesällä

Pk-yrityksissä menee edelleen selvästi paremmin kuin vuosi sitten, mutta kasvu on hidastunut viime kesästä.

Kauppalehden ja Taloustutkimuksen yhteistyönä toteutettu KL-indeksi paljastaa, että pk-yritysten kasvuvauhissa on tapahtunut pieni käänne verrattuna viime kesään.

KL-Indeksin mukaan pk-yritysten kasvutahti on jatkunut, mutta vauhti näyttää hieman hidastuneen alkukesän luvuista.

Indeksi vertaa tilannetta vuodentakaiseen tilanteeseen. Kokonaisindeksi oli syyskuussa tehdyssä kyselyssä 61,2 pisteessä, kun se vielä kesäkuussa oli viiden vuoden huipussaan 63,2 pisteessä. Kauppalehti muistuttaa, että syyskuun lukema on edelleen 1,4 pistettä vuodentakaista edellä.

Eteenpäin katsova indeksiluku laski kesäkuun 60,4 pisteestä 58,4 pisteeseen. Lehden mukaan käyrä nousee tyypillisesti keväisin ja laskee loppuvuonna.

Vajaa kolmannes ennakoi kasvua

KL-indeksi mukaan 31 prosenttia yrityksistä ennakoi tuotantonsa kasvavan seuraavan kolmen kuukauden aikana. Kesällä osuus oli hieman suurempi, 34 prosenttia. Runsas puolet yrityksistä odottaa tuotantonsa pysyvän yhtä suurena.

Indeksi kertoo myös, mitkä toimialat ovat tällä hetkellä pirteimmässä vedossa. Ykkösenä on palvelusektori. Vuosi sitten indeksi oli palveluissa 62,6, teollisuudessa 61,9 ja kaupan alalla 54,5.

Kaikista yrityksistä 17 prosenttia ennakoi henkilöstömääränsä kasvavan loppuvuonna, 74 prosenttia odottaa sen pysyvän ennallaan. Toimialat eriteltynä henkilöstön odotetaan kasvavan eniten palvelusektorilla.

Sama viesti kuin pk-yritysbarometrissa

Kauppalehden indeksi on linjassa Suomen Yrittäjien, Finnveran ja työ- ja elinkeinoministeriön teettämän Pk-yritysbarometrin kanssa. Syyskuun alussa julkaistun barometrin mukaan pk-yrityksistä 47 prosenttia arvioi suhdanteiden paranevan seuraavien 12 kuukauden aikana. Yhdeksän prosenttia yrityksistä ennakoi suhdanteiden heikkenevän. Suomen Yrittäjissä odotettiin hieman parempaa tulosta.

Elinkeinoelämän keskusliiton heinäkuisen suhdannebarometrin mukaan yritysten rekrytointivaikeudet ovat yleistyneet. Tuolloin 17 prosenttia vastaajista kärsi rekrytointivaikeuksista.

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen@yrittajat.fi