Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

7.5.2024 klo 12:22
Uutinen

Kodin pintojen ja kalusteiden huolellinen kokonaissuunnittelu on vastuullinen teko

Sisustussuunnittelija ja kauppias Mia Ratilainen on kulkenut omia polkujaan ja rakentanut valtavirrasta poikkeavan palvelukonseptin, jolla on yksi Suomen hienoimmista showroomeista Jyväskylän keskustassa.

Markkinointiviestinnän tradenomiksi kouluttautunut Ratilainen ajatteli nuorempana, ettei ikinä ala yrittäjäksi.

-Yrittäjävanhemmat ohjeistivat, että älä ala yrittäjäksi ja sen perusteella mitä olin nähnyt, totesin, että en alakaan, Ratilainen nauraa.

Elämä kuitenkin vei toisin ja kun kahden lapsen vanhempainvapaiden jälkeen ei ollut työpaikkaa mihin palata, piti miettiä mitä haluaisi isona tehdä. Ratilaista kiinnosti sisustussuunnittelu, joten hän opiskeli alan koulutuksen ja työllistyi heti koulusta päästyään.

Ensimmäisen työnantajan kanssa arvomaailma ei kuitenkaan kohdannut, ja Ratilainen lähti omaan suuntaan. Hän oli suorittamassa Gradialla yrittäjän erikoisammattitutkintoa, kun Nixi-Keittiöiltä kysyttiin töihin. Yritys teki Ratilaiseen vaikutuksen tuotteillaan ja arvoillaan.

-Nixillä ymmärrettiin heti minun ideoita, luotettiin ja annettiin tehdä työ omalla tavalla! Tässä vaiheessa halusin jo todella paljon yrittäjäksi, joten en halunnut luopua omista ajatuksistani tehdä työtä erilailla kuin muut alalla tekevät.

-Alku ei kuitenkaan ollut helppo, meni yli vuosi ennen kuin myyntiin tuli sysäys, puskaradio alkoi laulamaan ja töitä tuli sisään kunnolla.

Yrittäjäsopimuksella Nixillä toiminut Ratilainen alkoi lopulta harkita itsenäiseksi Nixi-kauppiaaksi ryhtymistä. Ukrainan sodan alkaminen veti kuitenkin jarrun tähän suunnitelmaan. Idea muhi ja aikalisän jälkeen unelma lähti vihdoin toteutumaan syksyllä 2023. Jyväskylän korkeudella harvinainen showroom rakentui keskustaan Kalevankadulle.

-Aloitin vakuuttamalla Nixille Seinäjoen suuntaan, miksi kannattaisi erottua joukosta ja muuttaa sijaintia Seppälän alueelta keskustaan. Esittelin ideoita miltä uusi myymälätila näyttäisi ja miksi se kannattaisi toteuttaa niin.

Samalla Ratilainen rakensi omaa konseptia enemmän ja lähti kehittämään yhteistyötä useamman kotimaisen materiaalitoimittajan kanssa. Uuden Nixi-myymälän yhteyteen rakentuikin lopulta sisustussuunnittelustudio, joka tarjoaa ainutlaatuisen palvelun kodin kaikkien tilojen suunnitteluun.

-Nixi antoi venyttää konseptiaan niin, että sain asiat tukemaan toisiaan. Pystyn suunnittelemaan aikaa kestäviä kokonaisuuksia lattiasta kattoon ja myös itse myymään tuotteet, Ratilainen iloitsee.

Laadukkaat tuotteet jo itsessään kestävät aikaa, mutta hyvin suunniteltu tila kestää myös katseita jopa vuosikymmeniä. Panostus suunnitteluun ja tuotteisiin maksaa itsensä helposti takaisin, kun ei tarvitse olla muutaman vuoden päästä tekemässä muutoksia. Pitkäikäiset ratkaisut ovat siksi myös vastuullisempi valinta.

-Aika harvalla omakotirakentajalla tai remontoijalla on omaa sisustussuunnittelijaa, ja silloin asioiden yhdistely ja kokonaisuuden hallinta jää asiakkaan harteille. Vastuullisuuteen pyrin siinä, että autan asiakasta kokonaisuudessa, jotta lopputulos on paras mahdollinen ja sopivasti ajaton.

Sisustussuunnittelijoilla on hyppysissä paras ja ajankohtainen tieto hinnoista ja tarjonnasta, jolloin pienelläkin vinkillä voi auttaa onnistumaan.

-Autan esimerkiksi keittiön ostajaa valitsemaan seinäsävyt ja välitilan laatan, ja tällaiset pienet konsultoinnit teen kalusteiden ostajille maksutta. Onnistuneet ratkaisut ja hyvä palaute lämmittää mieltä pitkään. Saamastani palautteesta päätellen olen juuri oikealla alalla ja tiedän, että oma uniikki konseptini todella toimii, Ratilainen iloitsee.