12.10.2017 klo 13:54
Uutinen

Kohta yrittäjäkin voi sairastaa

Hallitus antoi tänään eduskunnalle esityksen sairausvakuutuslain muuttamisesta niin, että yrittäjien sairauspäivärahan omavastuu lyhenee neljästä päivästä yhteen päivään.

Suomen Yrittäjät ajoi muutosta pitkään ja teki asiasta aloitteen sosiaali- ja terveysministeriölle vuoden 2015 lopussa.

Lähes 70 prosenttia sairaslomaa pitäneistä Suomen Yrittäjien jäsenestä ei ole hakenut sairauden ajalta sairauspäivärahaa. Suurimpana syynä tähän oli sairausloman alle neljän päivän kesto, eli oikeutta etuuteen ei ehtinyt syntyä. Asia käy ilmi Suomen Yrittäjien syksyllä 2016 jäsenistölleen tekemästä kyselystä.

Erityisesti yksinyrittäjien tilanne paranee

– Jos hallituksen esitys yrittäjän sairauspäivärahan omavastuuajan lyhenemisestä menee läpi, auttaa se erityisesti yksinyrittäjiä. Muutoksen jälkeen yhä useampi yrittäjä voi jäädä sairastamaan ja saada siltä ajalta päivärahaa, sanoo Savon Yrittäjien toimitusjohtaja Arto Nykänen.

Keiteleellä Foto-Helenan Kello ja Kulta -liikkeessä yksinyrittäjänä toimiva Helena Tolonen toteaa, että uudistus antaisi mahdollisuuden sijaisen palkkaamiseksi oman sairausloman ajaksi.

– Nykyisessä tilanteessa töihin on mentävä olipa kuinka sairaana hyvänsä. Kun lepopäiviä ei esimerkiksi flunssassa voi pitää, aiheutuu siitä helposti myös sairastamisen pitkittyminen. Muutamankin lepopäivän pitämisellä voi tällaisessa tilanteessa olla iso merkitys, Tolonen muistuttaa.

Tolosen mukaan lääkäritkin ovat hyvin tietoisia siitä, miten iso kynnys yrittäjille on jäädä sairauslomalle:

– Menin kerran kipuilevan käsivarteni takia lääkäriin, joka totesi kyynärpääni tulehtuneen ja valisti, ettei käsi parane, ellen lepää. Lääkäri aavisti, että menen töihin kuitenkin, joten laitatti hoitajilla käden lastaan, etten voi sitä käyttää. Kätteli vielä hyvästiksi ovela hymy naamallaan, Tolonen muistelee omalle kohdalle sattunutta tapausta.

Lakimuutos tulisi voimaan jo ensi vuonna

Työntekijällä on omavastuuajalla työsopimuslain mukaan oikeus täyteen palkkaan.

Yrittäjän sairauspäivärahan omavastuuajan lyhentäminen on tarkoitus rahoittaa nostamalla yrittäjien sairasvakuutusmaksua. Korotus näkyisi keskimääräisellä 23000 euron YEL-työtulolla vuonna 2018 yrittäjän kukkarossa reilun kolmen euron lisämenona kuukaudessa. Päivärahaa sairauden ajalta samalla työtulolla saa noin 54 euroa päivässä.

Lakiesitys siirtyy seuraavaksi eduskunnan käsiteltäväksi. Lain on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2018 alussa.

Lisätietoja:
yrittäjä Helena Tolonen, Foto-Helenan Kello ja Kulta, p. 040 533 3670, foto-helenankellojakulta(at)pp.inet.fi
toimitusjohtaja Arto Nykänen, Savon Yrittäjät, p. 044 368 0501, arto.nykanen(at)yrittajat.fi