Suomen Yrittäjien Työelämägallup
Kuva: Getty Images
23.3.2023 klo 20:38
Uutinen

Kokoomus yrittäjien suosikkipuolue – Lähes puolet haluaisi porvarihallituksen

Lähes 40 prosenttia yrittäjistä äänestäisi kokoomusta, jos eduskuntavaalit järjestettäisiin nyt.

Kokoomus on suosituin puolue yrittäjien keskuudessa, kertoo tuore Yrittäjägallup. Vastaajista 38 prosenttia äänestäisi kokoomusta, jos vaalit pidettäisiin nyt.

Tuoreen Yrittäjägallupin vastaukset kerättiin 5.–20. maaliskuuta.

Yrittäjien kakkossuosikki on perussuomalaiset, joille äänensä antaisi 16 prosenttia vastaajista.

Seuraavina tuoreen Yrittäjägallupin puoluekannatuksessa tulevat keskusta (9 %), SDP (5 %), vihreät (5 %), Liike Nyt (3 %), RKP (3 %), vasemmistoliitto (2 %) ja kristillisdemokraatit (1 %). Jotain muuta puoluetta tai ryhmittymää äänestäisi kaksi prosenttia.

– Kokoomus on edelleen selvä yrittäjien ykköspuolue, vaikka sen kannatus on hieman laskenut viime syksystä. Tässä näkyy puolueen kannatuksen yleinen heikentyminen. Perussuomalaiset, keskusta ja RKP ovat pystyneet hieman vahvistamaan asemiaan yrittäjien parissa. Muuten muutokset ovat minimaalisia, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kommentoi tuloksia.

Porvarihallitus mieluisin

Hallituspohjista mieluisin Yrittäjägallupin vastaajille olisi kokoomuksen, perussuomalaisten, keskustan ja RKP:n muodostama porvarihallitus. Tätä hallituspohjaa kannattaa 45 prosenttia vastaajista. Porvarihallituksen kannatus on noussut kuusi prosenttiyksikköä viime elokuun mittauksesta.

– Kun suosikkipuolueet ovat kokoomus, perussuomalaiset ja keskusta, on selvää, että näiden puolueiden varaan rakentuva porvarihallitus on yrittäjien parissa selvästi toivotuin. Tällä hetkellä moni yrittäjä kauhistelee Sdp:n verolinjaa, joka toisi yrittäjille 350–600 miljoonan euron veronkiristykset. Se veisi monen pienenkin yrittäjän kasvu- ja jatkohalut, Yrittäjien toimitusjohtaja Pentikäinen sanoo.

Kokoomuksen, SDP:n ja vihreiden hallituspohjaa kannattaa 11 prosenttia vastaajista. Kolmen suuren koalition eli kokoomuksen, SDP:n ja perussuomalaisten hallituksen kannatus on nyt yhdeksän prosenttia.

Kokoomuksen, keskustan, vihreiden, RKP:n ja KD:n muodostaman sinivihreän hallituspohjan kannalla on kuusi prosenttia vastaajista.

Nykyisen hallituspohjan jatkamisen kannalla on viisi prosenttia vastaajista.

Lue myös Perussuomalaisilla on eduskuntavaaleissa lukumääräisesti eniten yrittäjätaustaisia ehdokkaita

Näin tutkittiin

Tutkimuksen toteutti Kantar Suomen Yrittäjien toimeksiannosta.

Tutkimukseen vastasi yhteensä 1 038 pk-yrityksen edustajaa. 5.–20.3. välisenä aikana.

Tulosten luottamusväli on kokonaistuloksen osalta 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus