Kolin alue on Vuoden matkailualue 2021. Kuva: Tiina Rantakoski
10.2.2022 klo 10:10
Uutinen

Koli on Vuoden matkailualue – ”Ketsuppipullon korkki on auki”

Kolin matkailualue on Vuoden matkailualue 2021. Matkailualan toimijat jakoivat tunnustuksen nyt neljännen kerran.

Valinnan kriteereinä ovat matkailijoiden määrän kehitys, vähäinen sesonkivaihtelu, viipymän piteneminen sekä majoitusmyynti suhteessa asukaslukuun. Kehitystä verrataan kunkin alueen edellisvuoden tilanteeseen.

Veli Lyytikäinen Kolin matkailusta iloitsi menestyksestä Vuoden matkailualue -kilpailussa.

− Tämä on tunnustus pitkäjänteisestä työstä yrittäjien, kuntien ja asiakkaiden kanssa. Tiistaina julkistimme ison hotelli-investoinnin alueelle, joten nyt kyllä hymyilyttää tosi paljon, Lyytikäinen sanoi julkistustilaisuudessa.

Lyytikäinen kertoi, että alueelle on tehty matkailuvisio, jonka mukaan alueelle tavoitellaan kymmenkertaista matkailijamäärää.

Lieksan Kehitys Oy:n toimitusjohtaja Heikki Rusanen kertoi kunnan ja yrittäjien panostavan alueeseen voimakkaasti.

− Koli ja koko Pohjois-Karjala luo nahkaansa. Tuntuu, että ketsuppipullon korkki on nyt auki. Uusia toimijoita tulee alueelle runsaasti, Rusanen kertoi.

Suomen matkailualan liiton SMALin toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti totesi pandemia-ajan tuoneen myös jotain hyvää alalle.

− Suomalaiset ovat löytäneet Suomen. On myös syntynyt uudenlaista buustia matkailupalveluiden kehittämiseen. Tämä kilpailu on omiaan lisäämään intoa, sillä kukin alue kilpailee itseään vastaan, Mäki-Fränti totesi.

SMALin lisäksi kilpailun järjestävät Suomen Matkailuorganisaatioiden yhdistys Suoma ry ja TAK Research.

Toiseksi kilpailussa tuli Jämsä ja kolmanneksi Pelkosenniemen kunta. Koli sai vertailussa 86,1, Jämsä 78,5 ja Pelkosenniemi 78,2 pistettä 100:sta mahdollisesta.

Kunniakirjan matkailijamäärän kasvusta sai Pudasjärvi, missä rekisteröityihin majoitusliikkeisiin saapui 92 prosenttia enemmän matkailijoita kuin vuonna 2020. Kunniakirjan matkailijoiden viipymän pitenemisestä sai Hanko, missä matkailijoiden viipymä majoitusliikkeissä piteni 27 prosenttia vuoden 2020 keskiarvosta.

Tiina Rantakoski