27.6.2018 klo 10:24
Uutinen

Kolme helppoa keinoa parantaa salasanojesi turvallisuutta

Turvallisuusriskit kasvavat kesällä, koska sähköisiä palveluita käytetään tavallista ahkerammin. Tämä houkuttelee myös verkkorikollisia salasanojen kalasteluun ja murtamiseen.

Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskus on aloittanut Pidempi parempi -kampanjan, jolla halutaan kiinnittää huomiota salasanoihin ja niiden laatuun. Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan omaa tietoturvaa on mahdollista parantaa merkittävästi yksinkertaisella keinolla: käyttämällä pidempiä salasanoja.

Huomioi nämä asiat salasanaa luodessasi:

1. Tee pitkä salasana, joka on sinulle itsellesi ymmärrettävä ja helppo muistaa. Kokonainen lause on parempi salasana kuin yksittäinen sana.

2. Käytä erikoismerkkejä, numeroita ja isoja kirjaimia. Salasanan voi vaikka aloittaa numerolla ja päättää isoon kirjaimeen sekä erikoismerkkiin.

3. Tee jokaiseen käyttämääsi palveluun oma, erilainen salasana ja ota käyttöön salasanojen tallennusohjelma. Näin muistat salasanasi vielä lomienkin jälkeen.

”Viestintäviraston kuluttajatutkimuksesta on selvinnyt, että suomalaisista vain noin kolmasosa käyttää eri salasanoja jokaisessa palvelussa. Merkittävimmät heikkoudet ovat samojen salasanojen käyttö useammassa eri palvelussa sekä sanasanojen lyhyys”, kertoo Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksen päällikkö Arttu Lehmuskallio tiedotteessa.

Pidempi parempi -salasanalingolla pääsee kokeilemaan turvallisen esimerkkisalasanan luomista.

Kuva: viestintävirasto