8.5.2024 klo 12:06
Uutinen

Kolumni: Ajatellaan itsekkäästi Ylä-Savon elinvoimaisuuden puolesta – Nyt jos koskaan tarvitaan aktiivisuutta meiltä kaikilta

Itsekkyys on yleensä negatiivinen asia, mutta Ylä-Savon elinvoimaisuuden kannalta meidän on syytä olla kohtuullisen itsekkäitä. Ja toteutetaan se jokainen taho yhteiseen tavoitteeseen pyrkien. Nyt jos koskaan tarvitaan aktiivisuutta meiltä kaikilta.

Hallituksen kaavailut yöpäivystyksen lopettamisesta Iisalmessa ja Varkaudessa olivat mielestäni yllätys, sillä samaan aikaan toitotetaan kuinka tärkeää on se, että Itä-Suomi on heikossa asemassa ja Itä-Suomen eteen tullaan tekemään paljon elinvoimaisuuden parantamiseksi. Tämä lakkautuspäätös on varsin erikoinen verrattuna siihen mitä hallitus on viestittänyt.

Nyt on aika yhdessä nostaa esille erilaisia ratkaisuvaihtoehtoja, kuinka voisimme selvitä tästä vaikeasta tilanteesta. Keskitytään kaikki toimijat yhdessä toteutettavissa olevien ratkaisujen hakemiseen.

Vaikuttaa siltä, että Itä-Suomi alueena on varsin monitulkintainen. Olin Helsingissä eräässä tilaisuudessa, jossa vaalipaneelissa oli kansanedustajia keskustelemassa muun muassa Itä-Suomi asiasta. Kansanedustajat olivat sekä hallitus- että oppositiopuolueista ja edustaen sekä vaalipiireiltään itäistä että muuta Suomea. Jäi vaikutelma, että jollekin Itä-Suomi on Lappeenranta, toiselle viitostie ja kolmannen kommentit olivat jo Hämeessä. Toivon, että myös hallituksen ja koko eduskunnan osalta yli puoluerajojen osattaisiin nähdä Itä-Suomen elinvoimaisuus kokonaisuutena, johon liittyy peruspalvelujen säilyvyys ja saatavuus myös alueemme syrjäisimmillä alueilla.

Ylä-Savon ja Varkauden seudun merkitys Pohjois-Savon elinvoimaisuudelle on merkittävä. Palvelujen keskittäminen ja olemassa olevien tyhjilleen jäävien tilojen uusilla korvaaminen Kuopiossa ei ole kokonaisvaltaista ajattelua.

Savon Yrittäjät ja paikalliset Yrittäjäyhdistykset, MTK ja Ylä-Savon teollisuus ovat yhdessä tuoneet näkemyksen tilanteesta hyvinvointialueen päättäjille, mihin olemme ajautumassa, mikäli esitetyt ratkaisumallit toteutuvat. Ja samansisältöistä viestiä on myös kuntajohtajat ovat ansiokkaasti tuoneet esille. Samoin Kauppakamari on lähestynyt omalla lausunnollaan hyvinvointialuepäättäjiä.

Tätä vaikuttamista pitää nyt aktiivisesti eri tahojen jatkaa oman elinvoimaisuutemme säilyttämiseksi. Savon Yrittäjien osalta voi todeta, että olemme tarjonneet selkeitä ratkaisuja, kuinka asioita voitaisiin hoitaa paikallisten yrittäjien voimin esimerkiksi palveluseteleitä käyttäen.

Nyt on aika yhdessä nostaa esille erilaisia ratkaisuvaihtoehtoja, kuinka voisimme selvitä tästä vaikeasta tilanteesta. Keskitytään kaikki toimijat yhdessä toteutettavissa olevien ratkaisujen hakemiseen. Nyt tarvitaan tekemistä, ei pelkästään muodollista vuoropuhelua Pohjois-Savon ja Itä-Suomen kokonaisvaltaisen kehittymisen puolesta.

On syytä muistaa, että meillä on kohtuullisen hyvät lähtökohdat, on yliopisto ja tasokkaat oppilaitokset ja meillä on isoja ja pieniä yrityksiä, jotka luovat alueen elinvoimaisuuden. Samoin maataloustuottajien rooli Suomen huoltovarmuudenkin osalta on merkittävä. Ei heikennetä tätä lähtökohtaa.

Avainasemassa ovat hyvinvointialueen päättäjät omalta osaltaan ja kansanedustajamme omalta osaltaan. Talouselämä on varmasti mukana hakemassa ja toteuttamassa hyviä ratkaisuja.

Ollaan yhdessä itsekkäitä elinvoimaisuutemme puolesta.

Kalevi Hilli
Savon Yrittäjien puheenjohtaja
Julkaistu Iisalmen Sanomassa 8.5.2024