27.6.2024 klo 10:51
Uutinen

Kolumni: Elinvoimaa Ylä-Savoon – Hyviä asioita on tuotava rohkeasti esille ja toteutettava niitä

Paljon keskustellaan siitä, kuinka saisimme lisää elinvoimaa Ylä-Savoon ja Itä-Suomeen. Joskus tuntuu turhauttavalta, että mitään ei tapahdu tai asiat tapahtuvat turhan hitaasti. Syynä on varmaankin se, että pohjatyö on menneinä vuosina tehty huonosti ja yhteinen päämäärä on puuttunut. Ongelmat tiedetään, mutta ratkaisuja ei löydetä tai sinkoillaan moneen eri suuntaan.

Todetaan, että työperäistä maahanmuuttoa tarvitaan, nykyteknologia antaa mahdollisuuden tehdä töitä etänä, vihreä siirtymä antaa uusia mahdollisuuksia ja niin edelleen.

Tärkeää on se, että perusasiat ovat kunnossa koko alueella, terveyspalvelut ja muut julkiset palvelut ovat saavutettavissa kohtuudella alueen nykyisille kuin tulevillekin asukkaille. Siihen perustuu tulevan elinvoiman rakentaminen.

Yritykset, kunnat ja oppilaitokset ovat viime aikoina löytäneet hyvin toisensa ja yhteistä tulevaisuutta rakennetaan. Varmasti olisi syytä tuoda enemmän ihmisten tietoon mitä oikein on tekeillä ja mihin halutaan mennä.

Hyvänä esimerkkinä on Yhessä toimintamalli, jossa kaikki osapuolet, yritykset, kunnat ja oppilaitokset ovat mukana, konkreettisia päätöksiä ei tehdä, mutta yhteinen näkemys ja tarpeet muodostetaan ja eri osapuolet alkavat toteuttamaan osaltaan asioita elinvoimaisuutemme parantamiseksi.

Osaavan työvoiman saatavuuteen YSAO on tehnyt ansiokkaan työn jo nyt osaavan työvoiman saamiseksi Ylä-Savoon Intiasta. Ensimmäiset opiskelijat saapuvat jo tänä syksynä. Samoin Savoniassa on valmistunut ulkomailta tulleita opiskelijoita, jotka muun muassa ovat valmistuneet terveydenhuollon puolelle ja työllistyneet saman tien valmistuttuaan ammattiin. Nämä peri esimerkkiä kuvaavat hyvin sitä, miten yhteisellä keskustelulla saadaan ratkaisuja tarpeisiin.

Antaisiko vihreä siirtymä ja tulevaisuuden energiatarpeet myös yhden uuden mahdollisuuden Ylä-Savon suuntaan. Fingridin Järvilinjan rakentaminen mahdollistaa uusiutuvan energiatuotannon siirtämisen kantaverkkoon, ja silloin meillä on mahdollista hyödyntää myös omaa energiatuotantoamme.

Kiuruvesi on ollut aktiivinen biokaasun tuotannon osalta ja varsin nopeasti on mukana jo miettimässä, kuinka vetyteollisuutta, valmistusta ja energian varastointia, voitaisiin toteuttaa laajemminkin. Parhaimmillaan voitaisiin rakentaa länsirannikolta Ylä-Savoon ulottuva vetyputki, joka taas osaltaan antaisi alueellemme uusia mahdollisuuksia.

Meillä on paljon hyviä asioita, tuodaan niitä vaan rohkeasti esille ja toteutetaan niitä.

Kalevi Hilli
Savon Yrittäjien puheenjohtaja
Julkaistu Iisalmen Sanomassa 27.6.2024