21.3.2024 klo 11:00
Uutinen

Kolumni: Yhdessä eteenpäin takaa parhaan lopputuloksen – Pohjois-​Savo ei ole pelkästään Kuopio

Kuluva vuosi näyttää jatkuvan varsin vaikeana meille kaikille suomalaisille ja talouden toipuminen maan taloudessa käynnistyy varsin hitaasti. Hallitus tekee määrätietoisesti työtä, jotta saisimme taloutemme kuntoon seuraavan kymmenen vuoden aikana. Mutta riittävätkö keinot ja löytyykö yhteistä tahtoa korjata tilanne? Mielestäni muidenkin kuin hallituksen on ryhdyttävä tekoihin elinvoimaisuutemme vahvistamiseksi. Nimenomaan siten, että nähdään kokonaisvaikuttavuus, ei pelkästään oma napa.

Valittamalla tilanne ei parane, mutta päättäjien on myös hyväksyttävä se, että ongelmien esiintuonti on tarpeen ja niihin ongelmiin tarvitaan ratkaisuja.

Pohjois-Savon elinvoimaisuus perustuu vahvasti maa ja metsätalouden ja teknologiateollisuuden varaan. Palvelupuolen osalta on varmasti paljon vielä saatavissa. Kaikki yritykset ja yrittäjät omalta osaltaan varmasti omalla työllään vahvistavat aluetaloutemme paranemista, mikäli toimintaolosuhteet ovat kilpailukykyiset.

Pohjois-Savon kilpailukykyä suuresti rasittava tekijä on hyvinvointialueen suunnittelemat ratkaisut. Harva yritys sijoittaa laajentaa toimintaansa alueelle, jolla ei ole peruslähtökohdat kunnossa. Miten on mahdollista, että hyväksymme tällaisen menettelyn ja kuka on vastuussa saavutetuista tuloksista? On erikoista, että julkinen puoli omilla hallintohimmeleillään heikentää alueemme elinvoimaisuutta.

Hyvinvointialueen päättäjät eivät kunnioita asiakkaitaan, eli alueen asukkaita eivätkä hyödynnä tilanteita, joissa ostopalveluna paikallisilta yrityksiltä voitaisiin tuottaa tarvittavia palveluja asiakkaille.

Mikäli asioihin ei puututa riittävällä jämäkkyydellä ja ajoissa niin rakennamme jo seuraavaa ongelmaa. Kunnille jää pahimmassa tapauksessa tyhjillään olevia kiinteistöjä, kun hyvinvointialueen vuokranmaksusopimukset päättyvät.

Nyt, jos koskaan olisi syytä yhdessä ryhtyä tekemään ratkaisuja elinvoimaisen Pohjois-Savon puolesta ja vetovoimaisuuden kehittämiseksi. Nyt taistellaan jo alueen pitovoiman puolesta, Pohjois-Savo ei ole pelkästään Kuopio

Toivon, että yhdessä katsotaan kokonaiskuvaa, mitä halutaan ja miten tehdään. Uskon, että se takaa meille kaikille parhaan lopputuloksen.

Kalevi Hilli
Savon Yrittäjien puheenjohtaja
Julkaistu Iisalmen Sanomassa 21.3.2024