13.2.2018 klo 16:02
Uutinen

Koneliikkeen yrittäjä joutui varkausaallon kohteeksi – ”poliisilla on peiliinkatsomisen paikka”

Varkaat ovat iskeneet ranualaiseen koneliikkeeseen useita kertoja. Yrittäjä kritisoi poliisin rikostutkintaa.

Hämärämiehet piinaavat Ranuan Tarvikekeskusta.

Yrittäjä Jari Heikkilä laskee, että varkaat ovat iskeneet viime vuonna käynnistyneessä rikosaallossa 5-10 kertaa samaan liikkeeseen.

– Moottorikelkkoja, moottoripyörä, mönkijä ja vesiskootteri peräkärryineen, Heikkilä luettelee.

– Jos olisimme 1-2 miehen yhtiö, niin tämä olisi liikevaihdon kannalta erittäin vakavaa.

Heikkilän mukaan epäillyt tekijät ovat paikallisia nuorukaisia, ”joilla on suuri himo ajella kelkalla”.

– He katkaisevat kettingit isoilla pihdeillä, saavat tietotaidolla laitteet käyntiin. Ajelevat niillä niin kauan kuin bensaa riittää. Mistään bisneksestä ei ole kysymys vaan poikamaisesta säheltämisestä. Sumeilematta ajellaan ja hullutellaan, Heikkilä arvioi.

Yrittäjää harmittaa rikosilmoitusten tekemisestä aiheutuva lisätyö.

– Poliisin tutkinta ei etene. Olemme ihmetelleet, miksei kukaan ota yhteyttä meihin. Netissä tehdyt rikosilmoitukset sähköposteineen eivät päädy Rovaniemeltä Ranualla olevalle tutkijalle, Heikkilä sanoo.

– Minä painotan henkilökunnalle, että sähköposteja pitää lukea ja niihin on vastattava. Olla ajan hermolla koko ajan. Kyllä poliisilla on tässä peiliinkatsomisen paikka, Heikkilä luonnehtii.

”Ilmeisesti homma lähtenyt liikkeelle”

Iltalehdelle tapausta kommentoi rikoskomisario Mikko Halme Lapin poliisilaitokselta.

– En osaa tähän asiaan sanoa, että millä tavalla kyseinen yrittäjä on ilmoitukset alun perin poliisille tehnyt. Sähköisen rikosilmoituksen tekeminen poliisi.fi -sivujen kautta on toimiva järjestelmä. Järjestelmän kautta tulleet ilmoitukset syötetään poliisiasiantietojärjestelmään, jonka jälkeen ne siirtyvät tutkintaan hoidettavaksi, Halme totesi IL:ssä.

Halmeen mukaan ”poliisilla on kyseiseen yritykseen kohdistuviin rikoksiin liittyen tiedossa epäiltyjä ja heitä on kuultu esitutkinnassa”.

– Ilmeisesti homma on jollain tavalla nyt lähtenyt liikkeelle, viime viikolla ulkomailla matkaillut Heikkilä toteaa Yrittäjät.fi:lle.

Pasi Lehtinen

pasi.lehtinen (at) yrittajat.fi

Kuva: Jari Heikkilä