1.10.2018 klo 15:08
Uutinen

Konepajayrittäjä avautuu keskiviikon lakkoilusta: ”Näinkö ay-liike ajaa työllistymistä?”

Konepajayhtiö Amak Oy:n yrittäjä ja toimitusjohtaja Teemu Vaistila toivoo, että Suomessa ymmärrettäisiin, miten suuri riski työntekijän palkkaaminen on pienelle yritykselle.

Teollisuusliitto, ammattiliitto Pro, Palvelualojen ammattiliitto PAM ja Sähköliitto järjestävät ensi keskiviikkona vuorokauden mittaisen lakon.

Moni yritys kärsii lakosta, mutta helsinkiläinen Amak Oy on suojautunut lakon vaikutuksilta paikallisella sopimisella.

– Meille lakolla ei ole vaikutusta. Meillä on aina ollut vahva paikallisen sopimisen kulttuuri. Pyrimme aina joustamaan työehtosopimusten raamien mukaan. Se tarkoittaa sitä, että meillä on käytössä työaikapankit ja työntekijät pystyvät keskenään sopimaan työajoista keskeisten esimiestensä kanssa, Amak Oy:n toimitusjohtaja Teemu Vaistila kertoo.

Vaistilan mukaan Amakissa asiat on hoidettu niin, että työntekijät pystyvät vaikuttamaan omiin työaikoihinsa ja jossain määrin myös työnkuviinsa.

– Taustalla on tietysti aina voimassa oleva työehtosopimus.

Vaistila kannattaa hallituksen esitystä muun muassa siksi, että teollisuudessa vallitsee paikoin huutava pula osaajista.

– Jos ajattelen pienemmän yrityksen kantilta, liian hankalaksi tehty irtisanominen vaikuttaa yleensä myös palkkaamiseen. Mitä pienempi yritys, sitä suurempi riski palkkaamisella on. Asia on tärkeä, sillä meidänkin alallamme on tällä hetkellä aika suuri työvoimapula.

”Jokaisella rekrytoinnilla on merkitys”

Amakin tuleviin palkkauksiin tai irtisanomisiin hallituksen esityksellä ei olisi merkitystä, sillä yrityksissä työskentelee tällä hetkellä noin 30 työntekijää. Esityksen mukainen irtisanomissuojan keventäminen koskisi alle 20 työntekijän yrityksiä.

– On kuitenkin muistettava, että jokainen yksittäinen rekrytointi vaikuttaa yrityksen toimintaan, Vaistila muistuttaa.

Konepajateollisuudessa on tällä hetkellä pulaa etenkin ammattitaitoisista koneistajista. Amak tekee tämän takia yhteistyötä oppilaitosten kanssa.

– Meille tulee töihin harjoittelijoita ja jos on sellainen tilanne, että pystymme tarjoamaan töitä ja kiinnostus on molemminpuoleista, pyrimme opiskelijan valmistumisen jälkeen tarjoamaan hänelle työpaikkaa.

”Ay-liikkeen pitäisi edistää työllistymistä”

Vaistilan mielestä ay-liikkeessä ei ole täysin ymmärretty asiaa yrittäjien näkökulmasta.

– Tässä pitäisi ajatella asiaa molemmilta kanteilta. Olisi tärkeää, että pystyisimme helpottamaan uusien työntekijöiden palkkaamista. Jos irtisanominen tehdään liian hankalaksi, kynnys palkata uusia työntekijöitä kasvaa. Mielestäni vastapuolella pitäisi ymmärtää paremmin yritysten toimintaympäristö.

Vaistila kummastelee ay-liikkeen tarkoitusperiä.

– En tiedä mikä ay-liikkeen tarkoitus on, edistää työllisyyttä vai mitä. Olen ollut siinä uskossa, että ay-liikkeen pitäisi edistää työllistämisen mahdollisuuksia. Nyt sitä ei huomioida.

Lue lisää lakosta täältä.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Muita kiinnostavia aiheita