Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Korkojen nousu ja pankkien käytännöt kurittavat yrityksiä
Erityisen huolestuttavina Brotherus pitää tietoja yritysten peruspankkipalveluiden epäämisistä. Kuva: Getty Images

Korot kurittavat etenkin pieniä yrityksiä, mutta se ei ole ainoa uhka: ”Yritys ei välttämättä saa tiliä auki pankissa”

Yrittäjien pääekonomistin mukaan vallitseva taloustilanne kurittaa etenkin pieniä yrityksiä.

Suomen Yrittäjien pääekonomisti Juhana Brotheruksen mukaan asuntomarkkinoiden ahdinko näkyy parhaillaan pankkien lainapalveluissa.

– Pankkien lainatiskeillä oli synkin syyskuu vuonna 2003 alkaneessa tilastohistoriassa. Kotitaloudet nostivat uusia asuntolainoja vain 1,1 miljardia euroa, mikä on 28 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna, Brotherus sanoo.

Suomen Pankin tietojen mukaan suomalaiset yritykset nostivat uusia lainoja syyskuussa 1,8 miljardin euron edestä. Uusien yrityslainojen keskikorko laski elokuusta ja oli syyskuussa 5,45 prosenttia. 

Aikaisempaa selvästi korkeammat viitekorot ovat kurittaneet myös yrityksiä.

– Pk-yrityksillä haasteena ovat kovien, yli 6,3 prosentin keskikorkojen lisäksi rahoituksen saatavuuden vaikeudet. Heikkoina aikoina pankit kiristävät aina riskisiksi ja vähemmän kriittisiksi koettujen asiakkaiden ja hankkeiden rahoitushanoja. Pienempien, lähinnä pankkirahoituksen varassa olevien yritysten rahoituksen saatavuus jää tällöin suuria heikommaksi, Brotherus jatkaa.

Yrityksellä oltava oikeus pankkitiliin

Pk-yrityksiin vaikeina aikoina panostavat pankkiryhmät ovat pääekonomistin mukaan parhaassa asemassa hyötymään suhdannekäänteestä ja kasvuyritysten laajemmista palvelutarpeista.

Erityisen huolestuttavina Brotherus pitää tietoja yritysten peruspankkipalveluiden epäämisistä.

– Yritys ei välttämättä saa tiliä auki pankissa. Ilman pankkitiliä yritystoimintaa ei pysty harjoittamaan. Onneksi valtiovarainministeriön hanke selvittää asiaa.

Hankkeessa arvioidaan, saavatko kansalaiset ja yritykset riittävän hyvin pankkipalveluita. Hankkeen lopputuloksena syntyy vuoden 2023 loppuun mennessä arviomuistio, joka perustuu valtiovarainministeriön asiantuntijanäkemykseen. Tämän jälkeen valtiovarainministeri päättää, jatketaanko mahdollisten lainsäädäntömuutosten valmistelua.

Suomen Yrittäjät katsoo, että yrityksillä on oltava oikeudet peruspankkipalveluihin kuluttajien tapaan.

– Yritystoiminnan vireys ja uusien yritysten aloituskynnyksen madaltaminen tukee koko kansantalouden kehitystä, Brotherus muistuttaa.

Varainsiirtoveron lasku tukee asuntokauppaa

Lokakuussa Petteri Orpon (kok) hallitus ilmoitti varainsiirtoveron laskusta ja toisaalta ensiasunnon ostajien verovapauden päättymisestä vuoden 2024 alusta alkaen. Brotheruksen mukaan kyseiset muutokset tukevat asuntokauppaa kuluvana vuonna.

– Pankit ovatkin jo kertoneet kasvaneista lainahakemusmääristä. Samalla Euroopan keskuspankki pysäytti koronnostot, 12 kuukauden euribor on kääntynyt laskuun ja alittaa jo kuuden kuukauden euriborin tason, mikä kertoo markkinoiden vahvasta uskosta korkohuipun saavuttamiseen ja koronlaskujen lähestymiseen. Vihdoin asuntomarkkinoilla on näkyvillä pieniä positiivisia merkkejä, Brotherus toteaa.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen