Huurtumaton linssi maksaa asiakkaalle noin 50 euroa.
11.2.2022 klo 11:01
Uutinen

Kotimainen perheyritys ratkaisi huurtuvien silmälasien ongelman – Mikrokuituliina aktivoi pinnoitteen

Suomalaisyritys kehitti nanoteknologian avulla huurtumattoman silmälasilinssin, joka helpottaa muun muassa kasvomaskien käyttäjien arkea.

Huurtumattomuuden taustalla on nanoteknologia, jonka avulla linsseihin valmistetaan heijastuksenestopinnoite.

– Teknologia perustuu muutaman nanometrin paksuisiin kerroksiin, joita pommitetaan linssin pinnalle. Alkuaineiden yhdistelmästä muodostuu rakenne, joka rikkoo vesipisarat. Tällöin linssin pinnalle ei muodostu näkyvää huurtumista, Piilosetin toimitusjohtaja Riikka Järvinen kertoo.

Teknologia kehitettiin pari vuotta sitten. Vastaavanlaisia laitteita löytyy muualta Euroopasta, mutta ei vielä muista Pohjoismaista.

Aikaisemmin alalla on käytetty toisenlaisia, samaan lopputulokseen pyrkiviä pinnoitteita, mutta niiden kohdalla on tarvittu huurtumisenestoainetta, jota pitää lisätä linssin pinnalle.

– Meidän teknologiassa riittää erityinen mikrokuituliina, jota käyttämällä linssin pinnoite aktivoituu säännöllisesti. Näin teho pysyy koko käyttöiän, Järvinen selvittää.

Piiloset on Suomen ainoa silmälasilinssien valmistaja. Järvinen arvioi, että huurtumisenestopinnoitteen hinta loppukäyttäjälle on noin 50 euroa.

Pinnoitteesta on hyötyä etenkin Suomen talviolosuhteissa. Se tuo apua myös kasvomaskien käyttäjille.

– Maskien kanssa linssit huurtuvat helposti. Tällä pinnoitteella huurtuminen voidaan estää, Järvinen sanoo.

Piiloset on 40-vuotias perheyritys, jonka Järvisen vanhemmat perustivat vuonna 1978. Yritys toimii Liedossa.

Muita kiinnostavia aiheita

Pauli Reinikainen