18.12.2017 klo 08:02
Uutinen

Kotimaista kimalletta – Koristevalmistaja laajensi jälleenmyynnistä kuluttajakauppaan

Reilut 90 vuotta joulukoristeita valmistanut Weiste käy rohkeasti uutta päin. Johanna Weiste kertoo videolla siitä, mitä hän on haasteellisessa bisneksessä oppinut. Katso video.

– Olen oppinut sen, että on tosi tärkeää olla koko ajan menossa kehityshankkeita ja uusia avauksia. Sen lisäksi pitää olla jo itämässä uusi hanke eteenpäin. Hankkeita on oltava useita, kun ei ole varmuutta siitä, mikä lähtee vetämään, yrittäjä neljännessä polvessa kertoo.

Tänä syksynä yritys avasi Weiste Wanha Villa –putiikin kuluttajille. Tähän asti myynti oli vain jälleenmyyjille.

– Putiikin avulla haluamme erityisesti parantaa tunnettuuttamme. Ajatus oli pitkään kytemässä. Myymälä remontoitiin vanhaan suojeltuun rakennukseen, Johanna Weiste sanoo.

Kotimaista joulukuusen latvatähteä on valmistettu vuodesta 1924. K.A Weiste Oy:n tehtaissa valmistuu 20–30 000 latvatähteä vuosittain.

Koristeita valmistetaan yhä myös Suomessa

1920-luvulla joulukoristeiden valmistus oli pitkälti Saksassa. Perustaja, Kalle Weiste toimi pitkään veiston opettajana ja avasi myöhemmin paperikaupan. Jouluiltana hän oli katsellut myyntiin hankkimaansa latvatähteä ja alkanut kehittää sen valmistusta.

Kalle Weisteellä oli vankka yrittäjän usko. Perheyrityksessä työskentelevän Johanna Weisteen mukaan perustaja on sanonut: ”Muut tekee, mitä pystyy, mutta itse teen, mitä haluan.

– Ponnistelujen tuloksena joulukoristekauppa kehittyi myönteisesti 1990-luvulle saakka. 2000-luvulla kauppa on muuttunut haasteellisemmaksi kiinalaisen koristetuonnin lisääntyessä voimakkaasti.

Nykyisin Weiste valmistaa muun muassa palloja, punoksia ja köynnöksiä tuotemerkillä Weiste Christmas Legend. Vakituisesti yritys työllistää 60 työntekijää Helsingin Pukinmäessä, Hangossa, Veikkolassa ja Virossa. Weisteellä on myös Villa Weiste –sisustusmallisto.

– Pitkäaikaisesta lelujen maahantuonnista luovuttiin sisustuskaupan kehittymisen myötä, Weiste kertoo.

Yrityksen tuotannosta yli kaksi kolmasosaa menee vientiin. Perheyritys pokkasi Tasavallan Presidentin Vientipalkinnon vuonna 1992.

Perinteikkäältä yritykseltä kysytään jo tuotannosta poistuneita tyttö- ja poikavauvojen vuosipallokoristeita syntymävuosiprintillä.

– Vanhat vuosikerrat ovat keräilykamaa. Se on ollut myyntimenestys, ja on edelleen hyvä.

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi