Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Kotitalousvähennyksen laajennus auttaisi kuittaamaan kotien korjausvelkaa

Lähes puolet yrittäjistä arvioi kotitalousvähennyksen lisänneen työllisyyttä, kertoo tuore Yrittäjägallup. Lähes yhtä moni arvioi sen vähentäneen harmaata taloutta. Viime aikoina kotitalousvähennyksen työllisyysvaikutuksen arvioidaan kasvaneen. Kotitalousvähennystä voi saada, kun ostaa palveluja omaan, vanhempien tai isovanhempien kotiin tai vapaa-ajanasunnolle. Vähennys koskee tavanomaista kotitalous-, hoiva- ja hoitotyötä, kunnossapito- ja perusparannustyötä sekä tietotekniikan asennus- ja neuvontapalveluita. Tänä vuonna 2024 kotitalousvähennyksen saa myös kotona annetusta fysioterapiasta ja toimintaterapiasta.

Kotitalousvähennyksen enimmäismäärä henkilöä kohti on 3 500 euroa vuodessa, jos kyseessä on kotitalous-, hoiva- tai hoitotyö tai öljylämmityksestä luopuminen. Muiden töiden osalta vähennyksen maksimi on 2 250 e henkilöä kohti. Pariskunnista kumpikin voi käyttää vähennyksen omassa verotuksessaan, jolloin ruokakuntaa kohden vuosittaiset maksimit ovat töiden sisällöistä riippuen 4500 euron ja 7000 euron välillä.

Kotitalousvähennykseen kotitalous-, hoito- ja hoivatyön sektorilla vuonna 2022 tehty korotus on lisännyt näiden töiden kysyntää. Yli viidesosa Yrittäjägallupin vastaajista kertoo, että vähennyksen korotus on tuonut lisää töitä. Signaalit kentältä kannustavat tekemään kotitalousvähennyksen korotuksesta pysyvän ja laajentamaan korotusta myös remonttitöihin. 

Keinot rakennusalan liiketoiminnan kiihdyttämiseen ovat nyt tarpeen. Alalla on erittäin tiukkaa tällä hetkellä, ja sen heijastusvaikutukset muualle talouteen ovat laajat. Rakennusalan yrityksistä joka toinen arvioi, että vähennyksen laajentaminen hyödyttäisi yritystä. Lisäksi on selvää, että suomalaisissa kodeissa on runsaasti korjausvelkaa monin eri mittarein laskettuna. Kotitalousvähennystä käytetäänkin ylivoimaisesti eniten kunnossapito- ja perusparannustöihin joko kotona tai vapaa-ajan asunnolla.

Kotitalousvähennyksen kotitalous-, hoito- ja hoivatyöhön tehty korotus on hyödyttänyt naisyrittäjiä, jotka ovat usein miesyrittäjiä ahtaammalla taloudellisesti. Lähes joka viides naisyrittäjä kertoo laajennuksen lisänneen sen piirissä olevien töiden kysyntää. Erityisesti näin on tapahtunut nuorempien yrittäjien parissa. Vähennyksen laajennus fysioterapiaan ja toimintaterapiaan on erittäin tervetullut.

Kotitalousvähennys on lajissaan hieno keksintö. Sen korottaminen kodin remonttitöissä toisi kaivattua apua kotien korjausvelan kuittaamiseen ja piristystä alan työllisyyteen.

Sanna-Mari Jyräkoski, toimitusjohtaja, Keski-Suomen Yrittäjät

Kirjoitus on julkaistu Keskisuomalaisessa 15.1.2024.