25.2.2018 klo 08:02
Uutinen

Koulunpenkiltä yrittäjäksi: ”Kyllä yrittämiseen jää koukkuun”

Videokuvaaminen on vienyt nuoret yrittäjät niin MM-rallin matkassa Espanjaan kuin räppäri Petoksen backstagelle.

T:mi Ilmavaltiaat sai alkunsa Haaga-Heliassa liiketalouden opinnoista ja nyt yritys on erikoistunut ilmakuvaukseen.

Laitteissa yrittäjäkaksikolla Niko Laurilalla ja Patrick Reitulla on kiinni useampi kymmenen tuhatta euroa. On kopteri-, videokuvaus- ja valokuvauskalustoa sekä tietokonelaitteet ja -ohjelmat.

– Pro-laitteet ovat vähän arvokkaampia. Laitteiden varassa elämme, kaikki pitää olla varmaa keikoilla, mikään ei saa pettää tai hajota, Laurila kertoo.

Vajaa kolme vuotta yrittäjinä on vakuuttanut kuvaaja-tuottaja Laurilan ja ohjaaja-leikkaaja Reitun.

– Jokainen päivä on erilainen, ja pääsee näkemään paljon erilaisia ihmisiä. Kyllä yrittämiseen jää koukkuun.

Parivaljakko pokkasi Porvoon Vuoden 2016 Nuori yrittäjä -palkinnon

Laurilalla harrastus poiki liiketoimintaa ja ammatin. Ilmavaltiaat tarttui ilmakuvaukselle syntyneeseen kysyntään vuonna 2015.

– Kun olin harrastanut ilmakuvausta jo vuoden, huomasin, että sille on kysyntää. Silloin ilmakuvaus ei ollut niin yleistä kuin nyt. Aloitimme ilmakuvauksella, josta nopeasti laajensimme videokuvaukseen.

Niko Laurila on valokuvannut jo kymmenen vuotta. Ensimmäisen vuoden Laurila ja Reittu myivät ja saavuttivat kriittisen massan. Asiakasverkostoa alkoi olla mukavasti.

Palveluita myös kiinteistönvälittäjille

Porvoon Yrittäjien vuoden 2016 Nuori yrittäjä -palkinnon saajat tarjoavat kiinteistönvälittäjille täyspakettia, johon kuuluvat myös ilmakuvat ja videot.

– Tätä kysytään arvokohteisiin. Tämä on liikevaihdosta 5–10 prosenttia. Se on aika kilpailutettu alue. Suurin osa liikevaihdosta tulee yritysvideoista ja yrityksille tehtävistä markkinointimateriaaleista.

– Menemme alkuvuodesta kuvaamaan 30 videota kansainväliselle elektroniikkayritykselle Norjaan, Tanskaan, Saksaan ja Viroon.

Ilmavaltiaat kuuluu Trafin pakolliseen miehittämättömien ilma-alusten ammattikäyttäjien rekisteriin.

Kuva: Ilmavaltiaat

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi