6.11.2019 klo 14:03
Uutinen

Kourulan olohuone löysi uudet omistajat

Päivi Tolonen myi Cup-kahvilan Figen Altunille, mutta yrityskaupan yhteydessä sovittiin, että hän jatkaa siellä töissä eläkkeelle jäämiseensä asti.

Cup-kahvilan entisellä omistajalla Päivi Tolosella ja nykyisillä omistajilla Figen Altunilla ja Mehmet Platinilla on lounasajan jälkeen hetki aikaa istahtaa kahvittelemaan. Iltapäiväkahvit juodaan mökötysnurkassa, vaikka kenelläkään ei olekaan minkäänlaista syytä mököttää.

– Aloitimme Cup-kahvilan omistajina kesäkuun alussa, ja oli valtava helpotus, että Päivi oli lupautunut jatkamaan töissä vielä yrityskaupan jälkeenkin. Se on tehnyt sisäänajostamme tosi sujuvaa, Platin ja Altun sanovat.

Jo laittaessaan yritystään myyntiin Päivi Tolonen oli pohtinut, että kenties työnteko olisi hyvä lopettaa vähitellen.

– Yrittäjänä sitä on töissä lähes koko ajan, ja mietin, että ehkä työelämästä ei ole järkevää jäädä pois kuin seinään törmäten. Olen nyt totutellut tulevaan elämään tekemällä osa-aikaisesti töitä entisessä yrityksessäni, Tolonen sanoo.

Tolonen oli tullut Cup-kahvilaan vuonna 1995 osa-aikaiseksi työntekijäksi tuolloin Liisa Ikävalkon omistamaan ravintolaan. Palkollisena hän ehti olla yhdeksän vuotta, ennen kuin osti yrityksen huhtikuussa 2004.

– Yksi lapsenlapsista kerran laskeskeli pienessä päässään, että mummolla on kolme kotia. Olin juuri tuolloin myynyt omakotitaloni ja muuttanut kerrostaloon, ja lapsenlapsi tuumasi, että sitten on vielä Cup-kahvila, jossa mummo on koko ajan. Toivottavasti ensi vuoden alusta eläkkeelle jäätyäni on enemmän aikaa olla hänen ja kahden muun lapsenlapsen kanssa.

Ilmoitus Yrityspörssissä

Tolonen alkoi valmistautua yrityksensä myyntiin puolitoista vuotta sitten laittamalla Cup-kahvilasta ilmoituksen Yrityspörssiin. Se on valtakunnallinen sivusto, jossa yritysten myyjät ja ostajat kohtaavat.

Etelä-Karjalan Yrittäjien omistajienvaihdoksia vauhdittava projektipäällikkö Tarmo Soronen auttoi Tolosta muokkaamaan ilmoituksen tekstistä sellaisen, että siitä ilmeni kaikki tarvittava.

– Aluksi ostajia oli liikkeellä, ja tuntui, että tämähän menee vauhdilla kaupaksi. Kiinnostuneet eivät kuitenkaan saaneet rahoitusta järjestymään, eikä kauppoja tuolloin syntynyt.

Altun ja Platin olivat palanneet muutaman Helsingissä vietetyn vuoden jälkeen takaisin Lappeenrantaan ja etsivät ostettavaksi ravintolayritystä Lappeenrannan länsialueelta. Ennen Helsinkiin muuttoa he olivat pyörittäneet Rakuuna Pizzaa Sammonlahdessa, joten ravintolayrittäjiksi ryhtyminen ei ollut heille uutta tai outoa.

– Meillä on paljon tuttavia ja ystäviä tällä alueella, ja tutussa ympäristössä oli helppo lähteä pyörittämään Cup-kahvilaa, Platin kertoo.

Kaupantekoa helpotti Platinin mielestä myös se, että ravintolan historia ja taloudelliset luvut olivat helposti saatavissa. Varsinaisen myyntisopimuksen laati Tolosen kirjanpitäjä Pirjo Pirinen, joka piti huolta, että sopimuksesta löytyy kaikki mikä pitääkin. Vajaassa puolessa vuodessa uudet omistajat ovat tutustuneet uuteen yritykseensä ja yrityksen asiakkaat uusiin omistajiin.

– Cup-kahvila on Päivin aikana ollut kourulalaisten yhteinen olohuone, ja sellaisena tämä pysyykin. Parasta ovat asiakkaat, jotka ovat ottaneet meidät hyvin vastaan. Tämä on kuin olisi kotiin palannut, Altun ja Platin vakuuttavat.