10.4.2018 klo 08:02
Uutinen

Kulttuuri, taide ja historia vetävät matkailussa

HämeHACK-suunnittelukilpailun ensimmäisen vaiheen voittanut Stellarion toteuttaa myös Iittalan naivistisen aseman lisätyn todellisuuden elementit.

HämeHACK on hackathon-pohjainen ideahaku ja kilpailu, jolla haetaan uusi ideoita Hämeenlinnan kehittämiseen. Ensimmäisessä vaiheessa etsitiin ideoita Linnanniemen kehittämiseen. Iittalalaisen Stellarionin idea valittiin voittajaksi. Stellarionin idea on kolmiosainen: älypuhelinsovellus, jolla saadaan Hämeen linnaan 3D-sisältöä elävöittämään historiaa, pisteitä eri puolille kaupunkia, joissa on saatavilla tutkittavaksi historiallista kuvamateriaalia paikasta sekä paikkatietoon perustuva kartta, jonka avulla voi tutkia Hämeenlinnaa.

Stellarionin toimitusjohtaja Pihla Rostedt etsii parhaillaan hankkeelle rahoitusta. Toiveena olisi saada sovellus valmiiksi jo ennen ensi kesän keskiaikamarkkinoita.

− Rahoitus on haaste. Vaikka uusille jutuille on kiinnostusta ja kysyntää, ei rahoittajaa löydy helposti, hän toteaa.

Lisätyn todellisuuden kautta tutuista kulttuurikohteista on mahdollista jalostaa elämyksellisiä kokemuksia, joihin kävijät pääsevät omilla älypuhelimillaan käsiksi. Pihla Rostedtin sanoin lisätty todellisuus on hyvä tapa rikastaa kulttuuria ja historiaa. Kesäkuussa on mahdollista todeta rikastuminen käytännössä, kun Iittalan Naivistinen asema avataan.

Stellarion on valittu toteuttamaan myös Iittalaan tulevan naivistisen aseman lisätyn todellisuuden elementit. Iittalan asemasta tulee Taideasema, jossa on Naivistit Iittalassa -säätiön ulkonäyttely naivistiselle taiteelle, uuden ajan moduloitava odostuskatos ja asemalla liikkumista ohjaava ja elämyksellisyyttä tukeva viherympäristö.

− Hämeenlinna on aktiivinen ja haluaa kehittää matkailua kulttuuri edellä. Ilman rahaa asiat eivät kuitenkaan toteudu. Naivistinen asema toteutuu paikallisten yrittäjien ja yhteistyökumppaneiden, Liikenneviraston ja kaupungin kanssa yhteistyössä Leader-hankkeena, kertoo Naivistit Iittalassa -säätiön asiamies Ulla Heinonen.

Naivistisen aseman avajaisia vietetään Iittalassa lauantaina 9.6.2018.

toimitus@hameenyrityssanomat.fi/SM