Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Taantuma tuli, mutta lamasta ei huolta
Kuva: Getty Images
27.5.2024 klo 09:25
Uutinen

Kuluttajien usko ei kohene, yritysten luottamus heikkeni teollisuutta lukuun ottamatta

– Talouden kasvusta, inflaation laskusta ja ostovoiman kohentumisesta huolimatta kuluttajien luottamus tuntuu olevan kadoksissa, Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen sanoo.

Tilastokeskuksen julkaiseman kuluttajien luottamusindikaattorin saldoluku oli toukokuussa -10,3. Huhtikuussa saldoluku oli -12,6 ja maaliskuussa -9,4. Vuotta aiemmin toukokuussa kuluttajien luottamus sai arvon -8,8, ja pitkän aikavälin keskiarvo on -2,5.

Kuluttajien näkemykset oman talouden nykytilasta olivat edelleen vaisut. Vaikka arvio nykytilasta parani lievästi, odotus oman talouden tulevaisuudesta ei juurikaan kohentunut. Myös näkemykset yleisestä työttömyyskehityksestä pysyivät synkkinä.

– Kuluttajat tuntuvat reagoivan yllättävän voimakkaasti yksittäisiin uutisiin ilman, että hahmottavat työllisyyden poikkeuksellisen hyvää kokonaistasoa, sanoo Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen.

Kuluttajat pitivät ajankohtaa edelleen erittäin epäedullisena asunnon ostamiselle. Kohonneiden korkojen jäädyttämät asunnon ostoaikeet ovat johtaneet asuntomarkkinoiden hyytymiseen ja asuntojen hintojen laskuun.

– Muutosta tähän ei ole odotettavissa ennen kuin korot kääntyvät laskuun ensi kuussa, Malinen ennakoi.

Rahankäyttöaikeita kulutukseen oli toukokuussa edelleen niukasti. Heikko kulutuskysyntä vaikuttaa suoraan yritysten kykyyn palkata lisätyövoimaa, mikä vähentää avoimien työpaikkojen määrää.

– Vaikka työttömien määrä on kasvanut vasta lievästi, kohonneesta työttömyydestä uhkaa tulla pidempiaikainen ilmiö, arvioi Malinen.

Yritykset eivät juurikaan näe valoa

Yritysten luottamus tulevaan on alavireinen. Toukokuussa yritysten luottamus heikkeni kaikilla päätoimialoilla teollisuutta lukuun ottamatta, kertoo Elinkeinoelämän luottamusindikaattori.

– Luottamus on selvästi pitkän aikavälin keskiarvoa heikompaa. Tuoreimpien lukujen valossa kuluvasta vuodesta on tulossa ennakoitua vaikeampi. Korkotason lasku tai euroalueen ennakoitua nopeampi elpyminen voisi kuitenkin kääntää talouden näkymät ja yritysten odotukset parempaan suuntaan, Malinen toteaa.

Teollisuuden luottamusta kuvaava saldoluku nousi lievästi maaliskuussa arvoon -13, mutta ala kyntää edelleen selvästi miinuksella.

– Saldoluvun lievä koheneminen voi kuitenkin antaa pieniä signaaleja sitä, että investoinnit olisivat vähitellen lähdössä liikkeelle, Malinen arvioi.

Toimitus
Toimitus