Päivi Koskinen Nokian Yrittäjät
10.10.2022 klo 16:00
Uutinen

Bisnesblogi: Kun 40 kilahti mittariin, aloin miettiä, että jokainen ikä on täydellinen

Nokian Yrittäjien puheenjohtaja Päivi Koskinen pohtii, kuinka iän ei tarvitse erottaa vaan yhdistää.

Neljänkympin kriisikö? Juhannuksen korvilla saavutin erään merkkipaalun eli vietin 40-vuotissyntymäpäivääni. Tiedä sitten johtuuko pääni sisällä olevat pohdinnat tästä, vai sattuiko ympäriltä tulemaan paljon muita signaaleja iän tiimoilta.

Muistan ne hetket kun lapsena oli omasta mielestä aina liian nuori. Jos 12 -vuotiaalta Päiviltä kysyttiin, minkä ikäinen olet, niin vastaus oli “täytän kohta 13”. Ja tuohon “kohtaan” saattoi olla aikaa 11,5 kuukautta. Lapsena ja nuorena ihaili vähän isompien touhuja ja halusi kuulua heidän joukkoonsa. Mutta ei kuitenkaan aikuisten, koska kaikki yli 30-vuotiaat tuntuivat dinosauruksilta.

Sen jälkeen, kun ikää oli kertynyt riittävästi väkevien ostamiseen Alkosta, loppui odottaminen. Voi kunpa tuolloin olisi jo ymmärtänyt, mitä muuta annettavaa elämällä vielä on, kuin “ikärajojen” ylittäminen. Elämän tärkeimmät hetket ja opit tuppaavat tulemaan silloin, kun tahtovat. Niihin ei tiedä ennalta tarkkoja päivämääriä, vuosia tai edes vuosikymmeniä.

Merkittävät ihmiset, olivat he sitten ystäviä, puolisoita tai työelämän kumppaneita, ovat mielestäni tärkeintä, mitä elämä voi antaa. Toisiltamme voimme oppia, saada apua, vertaistukea ja tsemppausta. Vanha viisauskin sen jo sanoi, että jaettu ilo on kaksinkertainen, jaettu suru vain puolet.

Nyt on sen verran kilometrejä takana, että huomaan olevani hyvän ikäinen just nyt. Itse asiassa ymmärrän, että jokainen ikä on täydellinen. Kaikenikäisiä tarvitaan, ja kun vietämme aikaa ikätovereidemme lisäksi myös eri-ikäisten kanssa, voimme avartaa maailmaamme.

Nuoret katsovat maailmaa aivan eri näkökulmasta: ilman vanhoja rasitteita ja lukkoja, ottavat uudet toimintatavat, tekniikat ja ideat ennakkoluulottomasti vastaan. Mutta nuoret tarvitsevat vanhempien tukea, neuvoja, ohjausta ja kannustusta.

Varttuneempi väki taas helposti jumahtaa totuttuihin toimintatapoihin, eikä huomaa, mitä kaikkea uutta niihin voisi yhdistää. Mitä kaikkea maailmalla onkaan tarjota vuonna 2022? Nuoret uivat tässä hetkessä kuin kalat vedessä ja voivat opettaa vanhemmille trendeistä, tekniikasta ja sukupolvensa näkemyksistä.

Nokian Yrittäjien arvoista yksi on megahengaus: meillä on yhdessä kivaa. Meitä yhdistää yksi asia – yrittäjyys, mutta muutoin olemme eri ikäisiä, eri aloilta ja erikokoisista yrityksistä. Ja meillä on yhdessä kivaa.

Senioritoimintamme herää henkiin keskiviikkona 13. heinäkuuta Kennonnokan kesäteatterissa Lintulan Tintin johdolla. Kokonaan uusi alle 18 -vuotiaiden porukka, Junnut, starttaa myös tuota pikaa. Tällä ei ole tarkoitus poteroida näitä ikäryhmiä omiin piireihinsä vaan tuoda esiin se, että minkä ikäinen tahansa on tervetullut mukaan joukkoomme.

Tutustutaan toisiimme ja opitaan toisiltamme, sillä yhdessä olemme enemmän.

(Kirjoitus on julkaistu Nokian uutisissa 10.7.2022. Kirjoittaja pj Päivi Koskinen)