Riikka ja Anna Huopainen ovat paitsi siskoksia, niin myös esihenkilö ja alainen sekä työpari. Kuva: Riku Hasari.
13.6.2024 klo 07:40
Uutinen

Kun esihenkilönä on pikkusisko – ”Hyvä työpari, jonka kanssa on helppo pallotella ideoita”

Ohutlevyvalmistukseen keskittyvässä Janavalossa markkinointipäällikkö Anna Huopaisen esihenkilönä on oma pikkusisko. – Vaikka olen nimellisesti Annan esimies, olemme tasavertaisia, toimitusjohtaja Riikka Huopainen sanoo.

Tämä artikkeli on aikaisemmin julkaistu Yrittäjä Plus -lehdessä. Voit tilata lehden tästä.

Riikka Huopainen:

Isämme Erkki Huopainen osti 90-luvun alussa Janavalon. Metallialan yrityksen ydinliiketoimintaa ovat vielä nykyisinkin ohutlevytyöt.   

Pikkulapsena pyörin Tervakoskella sijaitsevassa tehdashallissa yhdessä isosiskoni Annan ja isoveljeni Okon kanssa. Teimme pieniä hommia kuten maalausten suojausta. Meistä oli silloin yritykselle ehkä enemmän haittaa kuin hyötyä. Vanhemmat taisivat ajatella, että meidät lapset on paras ottaa mukaan töihin, ettemme tuhoa kotia heidän ollessaan poissa. 

Menin Janavaloon töihin täysipäiväisesti vuonna 2010, ja vuonna 2015 teimme sukupolvenvaihdoksen ensimmäisen osan. Silloin minusta tuli toimitusjohtaja, ja pian Anna ryhtyi markkinointipäälliköksi.  

Janavalo valmistaa ohutlevyistä sekä pienempiä koneen osia että suurempia laitteita, kuten nostureiden ohjaamoja. Asiakkaina on kylmä-, kone-, puu- ja paperiteollisuuden yrityksiä. Palveluvalikoimasta löytyy myös lasituksia, kuten turva-, eristys- ja tuulilaseja. Omaan tuotteeseemme Turenko-kalusteisiin kuuluu muun muassa pukukaappeja ja penkkejä.  

Tradenomiksi kouluttautunut Anna vastaa yrityksen markkinoinnista, HR:stä sekä hallinnollisista tehtävistä. Hän on hyvä sisko ja työpari, jonka kanssa on helppo pallotella ideoita. Hän esittää osuvia kysymyksiä niin päivänpolttavista kuin tulevaisuuteen liittyvistä asioista.  

Anna on kannustava ja realisti. Joskus minulla on liian usein ostohousut jalassa ja haluan hankkia lisää koneita ja ties mitä kaikkea. Silloin Anna jarruttelee ja kehottaa minua panemaan maksuhousut jalkaan.  

Tasapainotamme toisiamme, koska olemme erilaisia. Anna tykkää rutiineista, ja minulle sopii hallittu kaaos.  

Sisaruuden takia suhteemme ei ole tyypillinen esimies-alaissuhde. Vaikka olen nimellisesti Annan esimies, olemme tasavertaisia. Meillä on mutkaton suhde. Pystyn keskustelemaan Annan kanssa asioista, joista en kaikkien kanssa pysty puhumaan. Minulla on sataprosenttinen luottamus siskooni.   

Suhteemme toimivuuteen vaikuttaa myös se, että meillä on yrityksessä eri roolit. Jos päsmäröisimme samalla tontilla, päät kolisisivat enemmän yhteen. 

Vietämme paljon aikaa yhdessä myös vapaa-ajalla. Katsomme elokuvia ja käymme kuntosalilla. Pyrimme siihen, että elämä olisi muutakin kuin Janavaloa ja ettemme vapaa-ajalla puhuisi työasioista. Aina tämä ei onnistu, sillä yrittäjällä työ pyörii paljon mielessä.   

Riikka Huopainen

Mitä tekee: Janavalo Oy:n toimitusjohtaja ja omistaja yhdessä sisarustensa Anna ja Okko Huopaisen kanssa
Ikä: 40
Harrastukset: Kuntosalilla käynti, lenkkeily, kesäisin kalastus mökillä, penkkiurheilu

Anna Huopainen: 

Olin 18-vuotias, kun menin ensimmäistä kertaa kesätöihin Janavaloon. Työskentelin tuotantosihteerinä, ja samaan aikaan viisi vuotta nuorempi Riikka siivosi hallin lattioita.  

Sittemmin työskentelin pitkään työmarkkinamaailmassa. Kun Riikasta tuli Janavalon toimitusjohtaja, hän kaipasi apua ja minä muutosta työelämääni. Päädyin Janavalon markkinointipäälliköksi.  

Riikka on konetekniikan diplomi-insinööri, ja hänen lempilapsiaan ovat tekniikka ja tuotanto. Viime kädessä Riikka tekee toimitusjohtajana päätökset, ja minä olen taustajoukoissa tukemassa. Olemme yleensä samalla sivulla, sillä meillä on samanlaiset arvot ja käsitys siitä, mihin yritys on menossa.  

Riikka syttyy siitä, kun hän pääsee ratkaisemaan ongelmia, missä hän on todella hyvä. Hän nauttii kiireestä ja paineesta, kun pitää selvittää, kuinka pääsee tilanteen päälle.   

Riikka on riskinottaja siinä missä minä olen harkitsevaisempi ja varovaisempi. Samalla hän on rauhallinen ja huumorintajuinen. Esimiehenä hän on myös ymmärtäväinen ja empaattinen.  

Sisarusten kesken voi olla suorapuheisempi kuin muiden työkavereiden kanssa. Meidän ei tarvitse selittää asioita toisillemme, vaan ymmärrämme puolesta sanasta, mitä toinen tarkoittaa. Kaiken kaikkiaan siskon kanssa on todella kiva työskennellä.  

Meillä ei ole juurikaan riitoja, mutta joskus riitelemme vapaa-ajalla. Saatamme huutaa puoli tuntia, jonka jälkeen unohdamme, mistä riita alkoi. 

Vapaalla Riikan sarkastinen huumori kukkii enemmän kuin töissä, jossa pitää käyttäytyä asiallisemmin. Muutoin hän on vapaallakin samanlainen kuin töissä ja oma itsensä.  

Meidän työhuoneemme sijaitsevat pääkonttorissamme Turengissa, jossa on myös yksi tehdashalleistamme. Yhteensä meillä on kuusi tehdasta, jotka sijaitsevat Turengin lisäksi Tervakoskella ja Hämeenlinnassa. 

Riikalla on tapana käydä jokaisessa tehtaassa. Istuminen pelkästään kulmahuoneessa ei ole hyvä juttu, ja Riikan löytääkin harvemmin työhuoneestaan. Jos kädet pitää liata, teemme tarvittaessa kumpikin töitä myös hallin puolella.  

Vaikka työskentelemme perinteisesti miehiseksi mielletyllä alalla, emme ole kokeneet vähättelyä työntekijöiden tai asiakkaiden puolelta. Olemme pienestä pitäen olleet mukana yrityksessä, ja monet työvaiheet ovat meille tuttuja.  

Voi olla, että sukupuolesta on jopa hyötyä. Ehkä jäämme paremmin mieleen, kun erotumme miehisestä massasta.  

Anna Huopainen

Mitä tekee: Janavalo Oy:n markkinointipäällikkö ja omistaja yhdessä sisarustensa Riikka ja Okko Huopaisen kanssa
Ikä: 45
Harrastukset: Lukeminen ja kuntosalilla käynti

Janavalo Oy

Liikevaihto: 15,4 miljoonaa euroa (vuonna 2022)
Liiketulos: 1,4 miljoonaa euroa (vuonna 2022)
Henkilöstö: 70
Perustettu: 1973

MILLA RAUTIAINEN

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.