7.2.2017 klo 17:16
Uutinen

”Kun kassa on kunnossa, yrittäjän on helppo olla”

Lammin Yrittäjien aamukahvitilaisuus Lammin Säästöpankin kerhotilassa keräsi toistakymmentä kiiinnostunutta. Sijoituspäällikkö Anu Kerttula kannusti pitämään kassavaroista huolta.

Tänä vuonna 140 vuotta täyttävä Lammin Säästöpankki toimi Lammin Yrittäjien aamukahvien isäntänä tiistaina. Purevassa pakkasessa paikalle saapui toistakymmentä yrittäjää kuulemaan vinkkejä yrityksen varojen hoitamiseen, ajankohtaista asiaa taloushallinnon muutoksista sekä Yrittäjien tulevasta toiminnasta.

Tilaisuus aloitettiin nauttimalla aamukahvit Myllyn kupin ja kakun vastapaistetuilla sämpylöillä ja lähituottajien lisukkeilla. Kahvin lomassa sijoituspäällikkö Anu Kerttula muistutti, että yrityksen normaalilla maksuliikennetilillä ei kannata rahoja makuuttaa.

– Hyvin usein tilille jää normaalin maksuliikenteen yli rahaa, joka ei näinä nollakorkojen aikana tuota mitään. Yrityksen koosta riippuen rahamäärä voi olla pienempi tai suurempi, hän totesi.

Kerttula kannusti järkevään kassanhallintaan, jossa normaalista arjen pyörityksestä ylijäävä raha siirretään puskurirahastoihin. Hän totesi, että puskurirahaston määrä voi olla pienellä yrittäjällä vaikkapa 3000 euroa. Tällä summalla yrittäjä selviää yllättävistä menoista. Isommalla yrityksellä summa voi olla kymmenkertainen tai enemmän.

– Puskurirahastoa aloitetaan kasvattamaan siten, että ensin analysoidaan kuinka paljon kuukaudessa tilille jää rahaa kun kaikki maksut ja alvit on huolehdittu. Automaattinen katteensiirto siirtää varat puskurirahastoon esimerkiksi kerran kuukaudessa, kun määritelty raja ylittyy. Jos jonain kuukautena raja ei ylity, ei rahaa siirry. Yrittäjä voi myös ilmoittaa pankkiin, että tässä kuussa siirtoa ei tehdäkään, jos on vaikka jokin investointi tulossa, Kerttula selvitti.

Kerttulan mukaan moni yritys on saanut ilahduttavan nopeasti ensimmäisen puskurirahaston kerättyä. Ensimmäisen jälkeen ryhdytään säästämään toista puskuria varten ja lopulta yrityskellä on sijoitusvarallisuutta kahden puskurirahaston lisäksi.

Sijoitukset tehdään Säästöpankissa lyhytkorkorahastoon, joka on matalan riskin rahasto. Rahaston kerryttämisestä tai sieltä rahojen nostamisesta ei tule asiakkaalle kuluja. Hallinnon palkkio on kiinteä 0,46 prosenttia, joka on palkkio rahastonhoitajien työstä.

– Heilumista rahastoissa voi tietenkin olla, rahasto voi mennä välillä miinukselle. Näillä tavoitellaan sellaista 0,75–1,3 prosentin tuottoa. Viime vuoden tuotto oli huikea 2,4 prosenttia, mutta sitä en pysty lupaamaan, Kerttula selvitti.

– Säästöpankin rahastoyhtiö palkittiin viime vuonna kasvuyritys-tunnustuksella. Sen työntekijät ovat olleet pitkään talossa ja ovat sitoutuneita työhön. Rahastoyhtiössä tehdään nopeasti päätöksiä ja viime vuonna olimme Suomessa kakkosia salkkujen tuottojen kanssa. Ensimmäinen sija tuli kahden vuoden tuotolla, hän jatkoi.

Lopuksi Kerttula totesi, että kun yrityksen kassa on kunnossa, on yrittäjänkin helppo olla. Hän kehotti yrittäjiä pitämään huolta varallisuudestaan.

Susanna Mattila
susanna.mattila@lammille.fi