19.10.2020 klo 14:41
Uutinen

Kuntalaisia ja yrittäjiä yhdistävä

Liperin Yrittäjien artikkeli Pohjois-Karjalan Yrittäjien 80-vuotisjuhlajulkaisusta.

Pääkuva: Liperi ei ole sokerista tehty, näyttävät Liperin Yrittäjät ry:n hallituksen jäsenet. Kuva: Harri Mäenpää, Studio Korento

Liperin Yrittäjät ry
Perustettu 16.06.1978


Liperin Yrittäjät ry on 200 jäsenen järjestö, joka on alueellaan aktiivinen tapahtumajärjestäjä. Se haluaa tuoda kuntalaisia ja yrittäjiä yhteen ja vaikuttaa alueen viihtyvyyteen.

– Jos joskus on kivaa, siitä voi olla joskus hyötyäkin, Liperin Yrittäjät ry:n puheenjohtaja Harri Mäenpää toteaa.

Hyvä esimerkki onnistuneesta, suositusta tapahtumasta on Liperin vappu, johon saapui alkuepäilyistä huolimatta ensimmäisellä kerralla jopa 2 500 henkilöä. Vapusta lähti liikkeelle toinenkin tapahtuma.

– Aloimme miettiä talviriehaa Pärnävaaraan. Kunta lähti suunnittelemaan tapahtumaa, ja me lähdimme mukaan, ja siitä tuli samanlainen menestys, Mäenpää muistelee.

Pian yrittäjäjärjestö alkoi järjestää myös uudenvuoden ilotulitusta, jota tullaan ihastelemaan kauempaakin.

Mäenpää korostaa, että kaikille yhteisten tapahtumien kehittäminen on tärkeää.

– Kenties silloin ihmiset alkaisivat ymmärtää, että yritysten merkitys on tärkeä. Missä ihmiset kävisivät, jos kylällä ei olisi yhtään yritystä?

– Ajatus tapahtumista on se, että ollaan esillä ­– ja kun ollaan esillä, ollaan olemassa. Silloin myös yrittäjät, jotka eivät ole vielä jäseniä, voivat innostua meistä, Mäenpää järkeilee.

Haaste paikallisyhdistyksille

Harri Mäenpäälle on tosi iso ja tärkeä asia, että hallitus on valmis heittäytymään.

– Lähdemme innolla mukaan eri juttuihin. Siitä tykkään ja arvostan paljon, että me ei vain istuta kokouksissa vaan rönsyillään.

Tämä vuosi on ollut Liperin Yrittäjille hankala, sillä kaikki tapahtumat on pitänyt perua. Aivan toimettomana Liperin Yrittäjät ry:n hallitus ei ole kuitenkaan ollut, sillä uusin idea on jakaa ruokakasseja vähäosaisille perheille.

– Kuulimme, että Liperissäkin on puolen vuoden ajan ollut akuutti tarve noin 30:lle ruokakassille, mikä tarkoittaa noin 60 ruokakassia vuoteen vähävaraisille perheille. Tulimme siihen tulokseen, että meillä olisi valmiudet auttaa.

– Päätimme lähteä auttamaan ja samalla haluamme haastaa muutkin Pohjois-Karjalan Yrittäjien paikallisyhdistykset mukaan tukemaan tällaisia perheitä, Harri Mäenpää kehottaa.

Yhteistyö kunnan kanssa tiivistä

42-vuotiaan yrittäjäjärjestön työ on nykyisin innovatiivista ja ilmoisella meiningillä tapahtuvaa. Harri Mäenpää pohtii, että todellisen ison työn tekivät aikoinaan Liperin Yrittäjät ry:n perustajajäsenet, jotka aloittivat järjestötyön.

– Tuolloin yrittäjänä toimiminen oli Liperissä varmasti haasteellisempaa kuin nykyisin.

Hän sanoo, että aikoinaan maatilojen ja muiden yrittäjien välillä oli juopa, joka on nykyisin kyllä jo hävinnyt.

– Suurin muutos yrittäjäjärjestön yli 40-vuotisella taipaleella on ollut se, miten yrittäjyyteen suhtaudutaan, Mäenpää luonnehtii.

Toinen vuosien saatossa tapahtunut muutos on yhteistyön kehittyminen kunnan kanssa. Mäenpää kuvailee yhteistyötä kunnan kanssa avoimeksi ja keskustelevaksi. Muutos on tapahtunut viimeisen kymmenen vuoden aikana.

– Muistan, että istuimme aluksi keskenämme. Sitten aloimme käydä kaksi kertaa palavereissa kunnan kanssa, ja alku tuntui kauhean jähmeältä. Nyt voi soittaa kenelle tahansa, koska tahansa, Mäenpää kiittelee kunnan päättäjiä.

– Välillä tehdään yhdessä sushia ja tai käydään nokipannukahvilla kunnan johdon kanssa suunnittelemassa tulevaa. Se välittömyys on ollut ihan mielettömän kivaa!

– Tapaamisissa käydään läpi yrittäjyyttä koskevia asioita, kuten että kilpailutuksessa pitää ottaa huomioon paikalliset yritykset. Pitäisi laskea, mikä arvo tuotteella on kunnalle, vaikka se olisi kilpailutuksessa yhden sentin kalliimpi – jäisikö siitä kuitenkin kunnalle jotain enemmän?


Ekskursiomatkat ulkomaille ovat sekä verkostoitumis-, virkistäytymis- että opintomatkoja, joissa on tutustuttu esimerkiksi paikallisin yrityksiin. Näissä kuvissa vieraillaan Venäjällä maailmanperintökohde Kizhissä.


Liperin Yrittäjien juhlissa on aina kiva meininki. 40-vuotisbileissä pari vuotta sitten vieraillut voimamies Mika Törrö pani juhlijoiden päät sekaisin.

Teksti: Suvi Palosaari


Pohjois-Karjalan Yrittäjien 80-vuotisjuhlajulkaisua pääset lukemaan täältä >