Kuopion Yrittäjien puheenjohtaja Janne Seppälä ja Meklaripaja Savon toimitusjohtaja Jukka Salmi onnittelivat Esko Tikkasta.
8.11.2023 klo 17:20
Uutinen

Kuopion Uuni ja Kaakeli Oy:n kivijalka palvelussa ja valikoimissa 

Kuopion Yrittäjät luovutti yhteistyössä Meklaripajan kanssa Kuopion Uuni ja Kaakelin yrittäjä Esko Tikkaselle vuoden Senioriyrittäjä -tunnustuksen yhdistyksen syyskokouksen yhteydessä 8.11.2023. – Uuni ja Kaakeli on palvellut asiakkaitaan 26 vuotta kivijalkamyymälässä laajentaen valikoimaa ja kasvattaen toimitilaa useaan otteeseen. Monella toimialalla verkkokauppa on vallannut liikevaihtoa kivijalkakaupoilta, mutta Uuni ja Kaakeli on pärjännyt hyvin kilpailulla alalla kehittäen palvelua, satsaten laatuun ja kaupungin isoimpaan valikoimaan, kertoi Kuopion Yrittäjien puheenjohtaja Janne Seppälä palkitsemisen perusteista.

Uunista se alkoi  

Esko Tikkasen yrityksen ensimmäinen liiketila sijaitsi Kuopion keskustassa, ja siellä myytiin uuneja. – Heti seuraavana vuonna valikoiman laajennettua muutettiin isompaan liiketilaan ja vuonna 2000 rakennettiin omat liiketilat kaukonäköisesti Kolmisoppeen. Samalla yrityksen nimi vaihtui Kuopion Uuni ja Kaakeli Oy:ksi. – Noin puolet omasta liiketilasta oli alkuun vuokralla, mutta nyt meillä on kahdessa kerroksessa noin 750 m2 showroom, kertoo yrittäjä.   

Esko Tikkanen oli vuonna 2018 mukana perustamassa nykyisin 16 kaupungissa toimivaa valtakunnallista Takkahuone -ketjua. Värisilmä -ketjuun Uuni ja kaakeli liittyi vuonna 2019.  Yritys työllistää 4–5 henkilöä, joista osa on myyntityössä ja osa asennuspalveluissa. Yrityksen liikevaihto vuonna 2022 oli 2,4 me. 

-Jossain vaiheessa verkkokaupan yleistyttyä pelkäsin sen vievän asiakkaat, mutta näyttää siltä, että asiakkaan on helpompi tehdä ostopäätös, kun tuotetta pääsee katsomaan ja koskettamaan, sanoo Tikkanen. 

Messumatkoja ja maahantuontia 

Tikkanen käy ahkerasti messuilla mm. Italiassa ja oma maahantuonti takaa sen, että samaa tavaraa ei löydy kilpailijan hyllystä, ja valikoima on laaja ja laadukas. Tällä hetkellä valikoimaan kuuluvat uunien ja hormien lisäksi asuinrakennuksen pintamateriaalit laatoista tapetteihin, lattiamateriaaleihin ja maaleihin. Lisäksi valikoimaan kuuluvat kylpyhuoneen kalusteet ja sisustustuotteet.  

Koronasta rakennusalan kriisiin       

– Koronan aikaan rakentaminen ja remontointi siivittivät toimialaa, ja energiakriisi näkyi meillä positiivisesti uunikaupassa. Nyt kun julkinen rakentaminen on romahtanut, odotettavissa lienee takapakkia liikevaihdossa. Mutta näin pitkä yrittäjäura on opettanut, että vuosien mittaan odotettavissa on vuoroin ylä- ja alamäkiä, ja kaikesta selvitään, Esko Tikkanen kertoo.  

Yrittäjyyttä Esko Tikkanen ei vaihtaisi pois: vuosien aikana monista asiakkaista on tullut ystäviä, verkostot ovat laajat ja yhteisöllisyys vahva. – Yrittäjänä minulla on mahdollisuus hallita isoja kokonaisuuksia, ja ainakin periaatteessa vapaus tehdä haluamiani töitä, toimitusjohtaja nauraa.          

teksti: Kirsi Sisso-Litmanen, kuva: Merja Palm