30.4.2020 klo 15:24
Uutinen

Kuulumisia paikallisyhdistyksistä – Jyvässeutu

Jyvässeudun Yrittäjissä pidetään huolta, ettei kukaan jäisi yksin.

Tässä juttusarjassa kootaan kuulumisia eri puolilta Keski-Suomen paikallisyhdistyksiä, jaetaan hyviä käytäntöjä, kerrotaan koronan vaikutuksista ja samalla kiitetään aktiivisia luottamushenkilöitä tekemästään työstä.

—————–

Päivi Leminen toimii kolmatta vuotta Jyvässeudun Yrittäjien puheenjohtajana ja innostuu järjestötyössä etenkin vertaistuesta, porukan hengestä sekä yrittäjän ja ihmisen kokonaisuudesta. Myös oman yrityksen Fysiopajan tekeminen on fysioterapian kautta ihmisen kokonaisvaltaista hyvinvointia tukevaa.

Mitä kuuluu Jyvässeudun Yrittäjiin?

– Kyllä tekemisessämme tänä koronakeväänä on korostunut välittäminen. Välittäminen itsestä ja välittäminen toisesta. Jokaisella meistä on tekemistä oman yrityksen kanssa, mutta samalla kannetaan huolta siitä, ettei kukaan jäisi tässä tilanteessa yksin, Leminen kertoo kuulumisia.

– Hallituksen työskentelyssä olemme keskittyneet paitsi yrittäjien jaksamiseen myös oikean tiedon jakamiseen. Yksinyrittäjien tilanne on näyttänyt meidän suuntaan ehkä kaikkein akuuteimpana asiana.

Tapahtumat on muutettu etänä pidettäviksi ja erilaisilla kokoonpanoilla keräännytään milloin asiateeman ja milloin ihan vain kahvikupposten äärelle.

– Juttelu auttaa aina. Kun jakaa omaa tilannettaan, niin siinä saattaakin loppujen lopuksi molemmat osapuolet saada asiaansa eteenpäin. Hyvä mielikin on monesti lopputuloksena. Olemme tehneet myös soittelukierrosta jäsenille ja pääasiassa esiin nousee tukien hakemiseen liittyviä kysymyksiä tai muuta neuvonnan tarvetta. Monen kanssa mietitään myös elämää koronan jälkeen. Mitä tässä hetkessä voisi kehittää?

Kaikilla ei kuitenkaan kehittämistoimet ole lainkaan mielessä, vaan tulevaisuuden näkymä voi olla hyvinkin synkän oloinen.

– On yrittäjiä, joilla on nyt oikeasti iso hätä ja tästä porukasta huoli on kaikkein suurin. Löytyykö keinoja olla tukena siinä, missä pystyisi solmussa olevaa yrittäjää auttamaan? Ja tavoitetaanko nämä yrittäjät, Leminen pohtii.

Hyvällä vuoropuhelulla toiminta kehittyy

Jyväskylässä toimii kolme paikallisyhdistystä: Jyväskylän, Jyvässeudun ja Korpilahden Yrittäjät. Kolmikkona tehdään paikallista vaikuttamistyötä yhdessä kaupungin kanssa.

– Tällä hetkellä kokoonnumme yhdessä Jyväskylän kaupungin kanssa viikoittain keskustelemaan ajankohtaisista asioista ja yrittäjien tilanteesta. Kolme paikallisyhdistystä vie rinta rinnan asioita eteenpäin ja keskusteluyhteys kaupungin kanssa toimii hienosti. Esiin voidaan nostaa niin risuja kuin ruusujakin. Tämä on tärkeää, jotta yhteinen ymmärrys asioista lisääntyy ja toiminta kehittyy. Huolehdimme siitä, että paikalliset yrittäjät oikeasti näkyvät!

Jyvässeudun Yrittäjien tekemisessä korostuu lähiyrittäjät, kohtaaminen ja verkostoituminen. Esimerkiksi nyt somekanavissa on nostettu paljon esiin yrittäjien palveluja, joita poikkeustilanteessakin on tarjolla, kuten take away -vappuherkut.

– Tästä toiminnasta on virinnyt myös uudenlaista yhteistyötä suoraan yrittäjien välille. Yrittäjäyhteisön tekemistä parhaimmillaan! Uskon myös, että tämä koronamyllytys, jota nyt läpikäymme, tuo mukanaan uusia elinikäisiä ystäviä. Yhteinen kokemus kaikessa vaikeudessaan yhdistää ja onhan tämä luonut ihan uudenlaista vuorovaikutusta.

Uusia oppeja omaan tekemiseen

Myös Lemisen omassa työssä fysioterapeuttina näkyy digikolmiloikka, joka nyt on ollut pakko hypätä. Tästä jää varmasti paljon hyviä käytäntöjä elämään koronan jälkeenkin.

– Pakko todeta, että vanha koirakin oppii uusia temppuja. Olen vienyt omaa palveluani verkkoon niiltä osin, kuin se on mahdollista ja etäyhteydellä olen hoitanut muun muassa ”asiakaskäynnin” Saksaan. Kannustan rohkeasti kokeilemaan ja kehittämään uusia juttuja. Etenkin nyt, kun on pakko, Leminen innostuu nauraen.

Vaikka oman yrityksen varauskalenteri on nyt huomattavasti tyhjempi kuin normaalisti, positiivisesti elämään ja yrittämiseen tulevaisuudessakin suhtautuva Leminen haluaa vielä lopuksi viestittää siitä, ettei yksin tarvitse pärjätä.

– Silloin, kun alkaa seinät kaatumaan päälle tai mieli pyörii paikallaan, niin heti vaan rohkeasti yhteyttä tuttuun yrittäjään, oman paikallisyhdistyksen hallituksen jäseniin, aluejärjestöön tai Suomen Yrittäjiin. Huolehditaan omasta ja toisten jaksamisesta!

—————–

Keski-Suomen Yrittäjät huomioi aktiivisimpia paikallisyhdistysten puheenjohtajia palkitsemalla heitä lahjakortilla paikallisen yrittäjän palvelujen pariin. Palkitsemistyöryhmä muodostuu Keski-Suomen Yrittäjien hallituksen jäsenistä ja siinä on mukana puheenjohtaja Tapu Holttinen, Ulla Aaltonen, Tuija Poutiainen sekä Satu Ässämäki.

– Ajatuksena on tukea, kannustaa ja kiittää luottamushenkilöitä tekemästään tärkeästä työstä. Nyt koronakriisin aikana moni huolehtii paitsi oman yrityksensä poikkeustilanteesta, myös suuresta joukosta muita yrittäjiä, Tuija Poutiainen kertoo.

– Tapun puhelun sisältö todellakin yllätti ja ilahdutti suuresti. Itse en ollut ajatellut, että tekisin, tai tekisimme, mitään sen erityisempää kuin aivan normaalia toimintaa. Kiitos huomioinnista ja hienoa, että meitä arjen puurtajia nostetaan esiin. Täältä tulee etähalit kaikille yrittäjille ja yrittäjien ystäville – vietetään nyt läheistemme kanssa mukava ja letkeä vappu, kaikesta huolimatta, Leminen kiittää ja kuittaa.