17.6.2020 klo 13:12
Uutinen

Kuulumisia paikallisyhdistyksistä – Muurame

Muuramessa yrittäjät pistävät itsensä likoon fiiliksen ja avoimuuden puolesta.

Tässä juttusarjassa kootaan kuulumisia eri puolilta Keski-Suomen paikallisyhdistyksiä, jaetaan hyviä käytäntöjä, kerrotaan koronan vaikutuksista ja samalla kiitetään aktiivisia luottamushenkilöitä tekemästään työstä.

—————–

Juha Mutanen on ollut pitkään mukana Muuramen Yrittäjien hallituksessa ja puheenjohtajana hän hyppäsi puikkoihin tämän vuoden alusta. Toiminnan tarkoitusta ja tekemisen ydintä onkin jumpattu kovasti alkuvuoden aikana.

Mitä kuuluu Muuramen Yrittäjiin?

– Tämä vuosi on ollut kaikesta ulkoisesta hässäkästä huolimatta hyvä. Tunnelma meillä yrittäjäporukassa on kohdillaan ja poikkeukselliseen muutokseen on sopeuduttu tai sitä on osattu jopa hyödyntää, Mutanen kuvaa.

Siinä missä kokoontumisia on jäänyt väliin, on yhteyttä pidetty kuitenkin tiiviisti etänä tai ohimennen yrittäjäporukkaa nähtykin. Muun muassa etäaamukahvit, joita lähdettiin toteuttamaan siksi, kun oli pakko, koska kaikki muu peruuntui, vetivät alkuun pari kertaa viikossa porukan koolle. Loppukeväästä tahti harveni kertaan viikossa ja nyt pidetään kesätaukoa.

-Alkuun tarkoituksena oli yhteishengen luominen, mutta sitten lähdettiin miettimään sisältöjä ja antia laajemmin. Mukana on ollut standup-koomikkoa, kunnanjohtajaa, somekoulutusta, talouden tilannekatsausta, kaiken kaikkiaan 15 etäkahvit järjestettiin, Mutanen summaa kevättä.

Sopivasti kotikutoiseen toimintaan sitoutui koko hallituksen porukka ja kahveille oli helppo myös muiden jäsenten tulla mukaan.

Läheisesti likoon

Vuosi starttasi Muuramessa oikeastaan lähtökohtaisestikin muutoksen merkeissä. Pitkään istunut hallitus meni melkein kokonaan uusiksi ja koki samalla melkoisen nuorennusleikkauksen. Nyt yhdeksän henkilön hallituksessa on hyvä tasapaino naisten ja miesten sekä eri aloilta tulevien yrittäjien kesken.

– Kyllä me alkuvuodesta lähdettiin muuttamaan rohkeasti toimintamalleja ja keskittymään siihen, mikä on meidän tekemisen tarkoitus, mihin halutaan vaikuttaa, miten halutaan näkyä ja kuulua. Yhteiseksi visioksi yrittäjäyhdistykselle muodostui: hyvän yhteishengen ylläpitäminen ja yrittäjyyden arvostuksen lisääminen. Me halutaan laittaa yrittäjiä enemmän likoon sekä innostaa ja tukea avoimuuden ja tarinoiden kautta, Mutanen kertoo.

Nuorekkaassa hallituksen porukassa on kuitenkin pitkän linjan yrittäjiä. Uusien roolitusten myötä esimerkiksi viestintä on mennyt ihan uudelle tasolle. Muuramen Yrittäjät näkyy ja kuuluu eri tavalla kuin aiemmin.

– Puheenjohtajan lähestyn asiaa niin, että tehdään normaalista poikkeavaa, kokeillaan ainakin. Luovutaan vanhasta, pistetään itseä likoon sekä ollaan lähellä.

Kuntayhteistyön kestomenestyjä

Muuramen kunta sijoittui tänä vuonna valtakunnallisesti toiseksi elinkeinopolitiikan kokonaisarvosanassa Yrittäjien Kuntabarometrissä omassa sarjassaan (10 000 – 50 000 asukasta). Vuodesta toiseen Muurame on menestynyt hyvin. Mikä on toiminnan salaisuus?

– Kyllä tässä on iso merkitys avoimuudella. Asioista voidaan keskustella niin ohimennen kuin kabineteissakin. Säännölliset tapaamiset ja epävirallisemmat kohtaamiset mahdollistaa sen, että osataan huomioida puolin ja toisin, Mutanen pohtii.

Kehitettävääkin toki aina löytyy. Siinä missä elinvoimainen yrityskenttä ruokkii hyvää, voisi kuntayhteistyö olla välillä myös läheisempää yksittäisten yrittäjien suuntaan. Muuramen Yrittäjien hallituksessa on mukana asiantuntijan roolissa kunnan yrityskoordinaattori Mika Partanen, joka toimii näin suorana linkkinä yrittäjäyhdistyksen ja kunnan välillä.

– Omalla toiminnallamme me pyrimme paikallisesti vaikuttamaan asioihin sekä vahvistamaan elinkeinotoiminnan edellytyksiä alueellamme. Meillä on Muuramen Yrittäjien hallituksessa nyt porukka, jossa on sopivasti rohkeutta, sivistystä sekä huumorimieltä ja tämän ryhmän kanssa on ilo tehdä hommia yrittäjyyden eteen, Mutanen toteaa lopuksi.

—————–

Keski-Suomen Yrittäjät huomioi aktiivisia paikallisyhdistysten puheenjohtajia palkitsemalla heitä lahjakortilla paikallisen yrittäjän palvelujen pariin. Palkitsemistyöryhmä muodostuu Keski-Suomen Yrittäjien hallituksen jäsenistä ja siinä on mukana puheenjohtaja Tapu Holttinen, Ulla Aaltonen, Tuija Poutiainen sekä Satu Ässämäki.

– Ajatuksena on tukea, kannustaa ja kiittää luottamushenkilöitä tekemästään tärkeästä työstä. Nyt koronakevään aikana moni huolehtii paitsi oman yrityksensä poikkeustilanteesta, myös suuresta joukosta muita yrittäjiä, Tuija Poutiainen kertoo.

– Todella hyvältä tuntuu saada tällä tavoin kannustusta valitulle tielle. Koen mahtavana, että olen pystynyt saamaan koko Muuramen Yrittäjien hallituksen mukaan tekemiseen ja työ tuntuu kantavan hyvin, Mutanen kiittelee.