Facebook-tietomurto voi tyhjentää pankkitilin.
Viesteissä väitetään, että antamalla puhelinnumeron ja tämän jälkeen numeroon tulevan koodin, on mahdollista osallistua arvontaan. Kuva: Getty Images
31.7.2023 klo 12:59
Uutinen

Kyberturvallisuuskeskus varoittaa: Älä usko FB-viestin lupaamaan kilpailuvoittoon, vaarana pankkitilin tyhjeneminen

Viranomaisen mukaan yllättävä kilpailuvoitto on todennäköisesti huijaus.

Traficomin alainen Kyberturvallisuuskeskus varoittaa tuoreessa viikkokatsauksessaan Facebook-tilimurroista.

Kyseiset murrot poikivat keskukselle ilmoituksia lähes päivittäin. Tilimurtoja toteutetaan jo murretuilta tunnuksilta, joilta lähetetään viestejä yhteystietolistasta löytyville henkilöille.

Viesteissä väitetään, että antamalla puhelinnumeron ja tämän jälkeen numeroon tulevan koodin, on mahdollista osallistua arvontaan. Todellisuudessa puhelinnumerolla ja siihen tulleella koodilla on mahdollista ottaa käyttäjätili haltuun.

Kyseisessä huijaustavassa viestit saapuvat tutun ihmisen tililtä, mikä voi lisätä vastaanottajan luottamusta.

Kyberturvallisuuskeskus muistuttaa, että vaikka viesti saapuu ”tutulta käyttäjältä”, sitä kannattaa aina epäillä. Viranomainen kehottaa kysymään, tuleeko viesti henkilöltä, jolla pitäisi olla puhelinnumerosi. Epäilyttävissä tilanteissa voit viestin aitouden voi pyrkiä varmistamaan esimerkiksi soittamalla lähettäjälle.

Tili voi tyhjentyä

Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan osassa tapauksista rikollinen on jatkanut huijaustaan pyytämällä pankkitunnuksia voittorahojen siirtämistä varten. Pankkitunnusten luovuttaminen on saattanut johtaa tilin tyhjenemiseen.

Saatuaan tunnuksen haltuun rikollinen pyrkii vaihtamaan omat yhteystietonsa tunnukselle niin, että tilin omistajan on mahdotonta päästä vaihtamaan salasanaa, palauttamaan tiliä itse tai kirjaamaan rikollista ulos.

Ohjeet käyttäjätilin palauttamiseen

Kyberturvallisuuskeskuksen neuvot käyttäjätilin palauttamiseen:

Kirjaa kaappaaja ulos Facebook-tililtäsi. Tarkista ensin, ovatko tilin puhelinnumero ja sähköposti edelleen oikein ja vaihda salasanasi, mikäli mahdollista.

Varoita kavereitasi. Jos sinulla on vielä pääsy tilillesi, pyri varoittamaan Facebook-kavereitasi mahdollisista tulevista huijausviesteistä.

Ilmoita Facebookille tapauksesta. Facebook on ainoa taho, joka voi palauttaa tilin.

Tarkista Facebook-tilisi turvallisuusasetukset. Ota käyttöön kaksivaiheinen tunnistautuminen.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus