Teräksen saatavuus on heikentynyt Ukrainan sodan myötä. Kuva: Getty Images
21.3.2022 klo 17:47
Uutinen

L-U: Teräksen myynti käytännössä pysähtynyt Euroopassa – ”Kauppaa ei ole käyty lainkaan sen jälkeen kun sota alkoi”

Terästuotteisiin erikoistuneen Aulis Lundell Oy:n toimitusjohtaja kertoo Länsi-Uusimaa-lehdelle yrityksen varastojen loppuvan pian.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan sekoitti Euroopan teräskaupan.

– Sodan syttymisen jälkeen eurooppalaiset terästoimijat eivät ole antaneet tarjouksia teräksestä. Myynti on ollut pysäytettynä kokonaan ja hintojen nousu vain jatkuu, Aulis Lundell Oy:n toimitusjohtaja Leena Lundell toteaa yhtiön tiedotteessa.

– Kauppaa ei ole käyty lainkaan sen jälkeen kun sota alkoi. Viime vuoden puolella tilaamaamme erääkään ei toimitettu, Lundell puolestaan kertoo Länsi-Uusimaalle.

Aulis Lundell Oy on erikoistunut teräsprofiilien tuotantoon ja kevytrakennejärjestelmien kehittämiseen. Yrityksen kädenjälki näkyi muun muassa viime kesän Lohjan asuntomessujen pyöreässä Pyörre-talossa.

– Nyt on tehtävä kaikki mahdollinen, jotta saisimme terästä jostain. Euroopan ulkopuolelta on mahdollisuus kyllä löytää teräksen toimittajia, Leena Lundell sanoo Länsi-Uusimaalle.

Hän kertoo Länsi-Uusimaalle, että Euroopan ulkopuolelta tuotavan teräksen hintaa nostavat tullit ja kuljetuskustannukset. Samalla toimitusajat pitenevät. Asiakkaille on myös ilmoitettu jo hintojen nostosta.

– Meille on ollut tärkeää, että raaka-aineet tuodaan läheltä, sillä näin myös päästöt pysyvät mahdollisimman alhaisina. Nyt tätä vaihtoehtoa ei ole.

Myös Yrittäjämediat on kirjoittanut teräspulasta aiemmin. Betoniraudoituksiin erikoistunut yrittäjä kuvaili pari viikkoa sitten harjateräksen saatavuusongelmia ”valtaviksi”.