27.12.2022 klo 20:01
Uutinen

Lahden Yrittäjien vuosi 2022 kirjoissa ja kansissa

Lahden Yrittäjien vuoden 2022 voi tiivistää kahteen sanaan: ihmisiä ja kohtaamisia.

Lahden Vuoden Yrittäjäksi 2022 valittiin Originator Oy:n Oskari Hentilä, Anne Peltola ja Kai Saarikoski. Maaliskuussa 1976 Pirttiharjussa toimintansa aloittaneen yrityksen toimialana on raskaan kaluston varaosa- ja korjaamotoiminta. Lahden Vuoden Yrittäjä -valintaraati haluasi palkita pitkäaikaisen perheyrityksen, joka on historiansa aikana kasvanut sekä liikevaihdossa että henkilöstömäärässä. Yritys on historiansa aikana rakennuttanut kaksi kertaa uudet toimitilat, nykyiset Kujalassa toimivat tilat on rakennettu vuonna 2020. Originator Oy on myös toteuttanut onnistuneesti sukupolvenvaihdoksen.

Lahden Vuoden Nuori Yrittäjä 2022 -palkinnon sai Lahden Puurakentajat Oy:n Vili Koskinen. Vuonna 2017 perustettu Lahden Puurakentajat Oy on puurakentamiseen erikoistunut rakennusliike, jonka erityisosaaminen on massiivipuutalojen valmistus. Koskinen perusti ensimmäisen yrityksensä opiskeluaikanaan yli 10 vuotta sitten. Vuoden Nuori Yrittäjä on tekemällä oppinut ja rohkeasti kehittänyt uutta tapaa rakentaa. Lahden Puurakentajat Oy tekee myös yhteistyötä Lahden alueen oppilaitosten kanssa ja on kouluttanut alalle uusia osaajia.

Lahden Vuoden Yksinyrittäjä 2022 -palkinnon lunasti Promedia Finlandin Jani Wallenius. Wallenius perusti yrityksen 1991 elinkeinoilmoituksella Suomen nuorimpana yrittäjänä 14-vuotiaana. Nyt jo yli 30-vuotiaan Promedia Finlandin päätoimialana on audiovisuaaliset tuotannot. Wallenius on kyennyt muuntamaan palveluitaan aina hetkeen sopivaksi. Vuoden Yksinyrittäjän asenne on ainutlaatuisen positiivinen ja motto on ”aina kannattaa kysyä”. Viimeisimpänä yritys on aloittanut dokumenttielokuvatuotannot, joka avaa täysin uuden oven tulevaisuudessa. Ensimmäinen dokumenttielokuva sai Yleisradiolla lähes miljoona katsojaa.

Yhdistyksessä tapahtui myös hallinnollisesti, kun pitkäaikainen sihteeri Tuire Puolakka eläköityi huhtikuun jälkeen. Uutena sihteerinä aloitti Laura Jussilainen. Marraskuussa vuosikokous valitsi yhdistyksen puheenjohtajaksi kaudelle 2023–2024 Tiina Rantalan. Lisäksi hallitukseen valittiin kaudelle 2023–2024 Jouni Suonpää, Jasmi Rekola, Juha Turunen, Jukka Ikonen ja kaudelle 2023 Sirpa Kilpeläinen. Hallituksessa jatkavat kaksivuotisella kaudella olevat Lauri Autio, Ilse Juola, Marjo Nokkonen ja Tero Voutilainen.

Tapahtumapuolella vuosi oli suorastaan vilkas. Perinteiset aamukahvitapahtumat vaihtuivat verkosta fyysisiin kohtaamisiin kevään aikana. Samoihin aikoihin myös muut tapahtumat palasivat kalenteriin: on treenattu ja testattu erilaisia urheilulajeja, kouluttauduttu, kohdattu markkinoilla, paistettu munkkeja, juhlittu, vietetty aikaa perheen kanssa, käyty teattereissa, syöty ja maalattu tauluja. Myös Lähilauantai järjestettiin torilla ensimmäistä kertaa syyskuun alussa. Valtakunnallinen Suomen Yrittäjien koordinoima Lähilauantai kannustaa ostamaan läheltä, käyttämään paikallisia palveluja ja näin tukemaan paikallista yrittäjää.

Vuosi 2022 päättyi mukavan täyteen joulupuurotilaisuuteen Ravintola Lokissa 15.12.

Nähdään ja kuullaan taas 2023!