28.2.2022 klo 09:04
Uutinen

Lahjoititko Ukrainaan? Näin verottaja suhtautuu

Verohallinto on julkaissut ohjeistuksen siitä, miten Ukrainan avuksi lähetettyjä lahjoituksia kohdellaan verotuksessa.

Verohallinnon mukaan yritykset ja yksityishenkilöt voivat tehdä lahjoituksia Ukrainaan ilman veroseuraamuksia. Yritykset voivat lahjoittaa varoja Ukrainaan, mutta nämä lahjoitukset eivät ole vähennyskelpoisia verotuksessa. Verohallinto perustelee asiaa sillä, että vain tulonhankkimisesta johtuvat menot ovat verotuksessa vähennyskelpoisia.

– Lain mukaan osakeyhtiön hallitus tai yhtiökokous voi päättää lahjan antamisesta yleishyödylliseen tarkoitukseen. Verohallinnon näkökulmasta lahjoituksille Ukrainan tukemiseen ei ole estettä, johtava veroasiantuntija Kalle Isotalo Verohallinnosta kertoo.

Entä yksityishenkilö?

Verohallinnon mukaan lahjan antajaa ei veroteta, vaan mahdollinen lahjavero tulee aina lahjan saajan maksettavaksi.

– Koska lahjan antaja ei Suomessa ole ilmoitusvelvollinen antamistaan lahjoista Verohallinnolle, voi tavallinen suomalainen lahjoittaa Ukrainaankin rahaa miettimättä veroseuraamuksia, Isotalo kertoo.

Yleishyödylliseen tarkoitukseen annetut lahjat ovat verovapaita lahjojen cmäärästä riippumatta. Yleishyödyllistä toimintaa voidaan tehdä myös muualla kuin Suomessa, esimerkiksi sodista kärsivien hyväksi. Tällaista toimintaa voivat tehdä esimerkiksi erilaiset yleishyödylliset yhteisöt.

Jos yleishyödyllistä tarkoitusta ei ole, yksityishenkilö saa antaa alle 5000 euroa kolmessa vuodessa yhdelle lahjan saajalle lahjana, ilman että lahjan saajan pitää maksaa saamastaan lahjasta veroa.

Toimitus
Toimitus