24.2.2017 klo 14:27
Uutinen

Lammin Säästöpankille ennätystulos haastavasta vuodesta huolimatta

Säästöpankkiryhmän yhteiset panostukset alkavat kantaa hedelmää. Tänä vuonna 140 vuotta täyttävä pankki vaihtaa toimitusjohtajaansa kesällä.

Lammin Säästöpankin toimitusjohtajan Markku Moilasen mukaan viime vuosi oli pankille haastava. Suhdanteet pysyivät ennen vuoden loppua taantuman puolella ja korkotaso aleni entisestään.

– Nämä eivät ole hyviä asioita pankin kannalta. Säästöpankkiryhmän yhteiset panostukset kuitenkin alkoivat kantaa hedelmää. Säästöpankkiryhmän edullisempi yhteinen varainhankinta kasvatti korkokatettamme. Ryhmämme on nyt kasvattanut varainhankintaansa kansainvälisiltä pääomasijoittajilta kahteen miljardiin euroon. Tämä on mahdollistanut kalliimmista talletuksita luopumista ja korvaamista ne Säästöpankkien Keskuspankki Suomen ja Säästöpankkien Kiinnitysluottopankin varoilla, kertoo Lammin Markku Moilanen.

Tänä vuonna 140 vuotta täyttävälle Lammin Säästöpankille viime vuosi oli ennätyksellisen hyvä. Pankin tulos enne veroja oli 3,8 miljoonaa euroa. Kasvua oli 18,5 prosenttia ja tulos oli 29 prosenttia nettoliikevaihdosta.

Korkokate kasvoi 8,1 miljoonaan euroon ja kokonaisluotonanto sisältäen kiinnitysluottopankeista välitetyt luotot oli vuoden lopussa 413,5 mijoonaa euroa, kun luku vuonna 2015 oli 404,7 miljoonaa. Kasvua tapahtui siis 2,7 prosenttia.

Järjestämättömät saamiset vähenivät 4,2 miljoonasta eurosta 3,3 miljoonaan, mikä on 0,8 prosenttia kokonaisluottokannasta.

Arvonalentumistappioita kirjattiin nettona 158 tuhatta euroa, kun vielä vuonna 2015 kirjattiin 591 tuhatta euroa. Talletukset olivat 356 miljoonaa euroa.

Lammin Säästöpankin tase tilikauden lopussa oli 479,9 miljoonaa euroa. Vakavaraisuussuhde vahvistui 18,74 prosenttiin, kun suhdeluku oli edellisvuonna 16,45.

Pankki toimii Kanta-Hämeessä ja Keski-Uudellamaalla yhteensä 10 konttorin ja 3 palvelupisteen verkostolla. Henkilökuntaa on yhteensä 66 henkilöä.

– Lammin Säästöpankki on saanut uusia asiakkaita vuosittain noin puolentoista tuhatta. Viime vuonna uusia asiakkaita saatiin hieman enemmän, 1680 kappaletta, kertoo Markku Moilanen.

Moilasen mukaan Lammin Säästöpankki on erityisen kiinnostunut pienistä ja mikrotason yrityksistä. Pankilla on omat yritysasiakkuuspäälliköt jokaisella alueella, jotka ovat valmiita palvelemaan yrityksiä kaikenlaisissa asioissa.

– Olemme saaneet uusia työkaluja myös ulkomaankaupan rahoittamiseen. Trade Finance -tuotteiden avulla pystymme vastaamaan myös niihin tarpeisiin, Moilanen toteaa.

Markkinoiden matala korkotaso haastaa tuloksentekoa vuonna 2017. Moilanen ei kuitenkaan usko, että matala tai jopa negatiivinen korkotaso vaarantaisi Lammin Säästöpankin tuloksentekoa tai vakavaraisuutta.

Vuosi on merkityksellinen myös siinä mielessä, että 13 vuotta pankkia luotsannut Markku Moilanen aikoo siirtyä eläkkeelle kesän aikana. Seuraajan etsintä on jo hyvällä mallilla.

– Tänä vuonna pankin toiminnassa näkyy pankin juhlavuosi monella tavalla, muun muassa otteluisännyytenä huomisessa LASB–Steelers -paikallisottelussa Elenia Areenalla sekä ensi viikon Säästöpankki On Ice -tapahtumassa, kertoo pankinjohtaja Sari Reunanen Lammin Säästöpankista.

– Meneillään on myös äänestys Vastuullisuus-lahjoituskohteista. Äänestys on käynnissä 19.3. saakka, Reunanen muistuttaa.

Hämeen Yritysviestintä, SM
toimitus@hameenyrityssanomat.fi

Muita kiinnostavia aiheita