13.4.2018 klo 12:28
Uutinen

Lammin Sahdissa nopeutettu sukupolvenvaihdos

Verottajan mukaan kahden pienpanimon omistaminen tekee panimoista suuria, valmistettujen litramäärien pienuudesta huolimatta. Pekka Kääriäiselle riitti, ja hän on luopunut yrittäjyydestä. Lammin Sahdissa on päädytty nopeutettuun sukupolvenvaihdokseen.

Suomen vanhin pienpanimo Lammin Sahti Oy on tehnyt nopeutetun sukupolvenvaihdoksen verottajan vaatimusten johdosta. Lammin Sahdin perustaja Pekka Kääriäinen luopuu kokonaan omistuksestaan yhtiössä. Panimon toimintaa jatkavat hänen lapsensa sekä vaimonsa Sirpa Kääriäinen.

Verottajan tulkinnan mukaan Pekka Kääriäisen omistus perustamissaan Lammin Sahti Oy:ssä ja Rakuuna Olut Oy:ssä eli Bryggeri Helsingissä sekä Bryggerin hallituksen puheenjohtajuus vaarantavat kummaltakin yhtiöltä pienpanimoille valmisteverolain mukaan kuuluvan veronalennuksen. Kääriäisellä on pienpanimoalennuksen edellytyksenä olevasta riippumattomuudesta jo kaksi ennakkopäätöstä aiemmilta vuosilta, mutta verottaja ei tunnusta päätöksille ns. luottamuksensuojaa.

– Verottajan takautuva tulkinta on yllättävä. Se on myös vastoin pienpanimoiden veronalennuksia määrittelevän ns. rakennedirektiivin sanamuotoa ja tarkoitusta. Verottajan tulkinta on rankaiseva ja vesittää direktiivin alkuperäisen tarkoituksen edistää työllistävää pienpanimotoimintaa, Kääriäinen perustelee.

Koko yhtälö juontaa juurensa verottajan uuteen tulkintaan pienpanimohuojennuksen myöntämisen ehdoista. Verottajan mukaan panimot olisivat oikeudellisesti ja taloudellisesti riippuvaisia toisistaan.Yhteenlaskettunakin näiden kahden pienpanimon valmistamat litrat jäävät reilusti alle lain enimmäismäärien. Lammin Sahdilla ja Bryggeri Helsingillä on asiasta vireillä valitukset Helsingin hallinto-oikeudessa, mutta niiden käsittely on kesken.

Kääriäisen mukaan verottajaa ei hetkauta se, että EU:n talous- ja verokomissaari Pierre Moscovic on jo viime vuonna kirjallisessa vastauksessaan komissiolle tehdyn kyselyn johdosta todennut, että Suomen pienpanimoalennuksia koskeva laki on direktiivin mukainen. Suomen verottaja tulkitsee lakia kuitenkin omalla tavallaan. Tilannetta entisestään sekoittaa käsityöläispanimoiden kannalta se, että tulkintoja tekevät uuden alkoholilain myötä sekä aluehallintovirasto että verottaja. Hämmennystä syntyy jo siitä, että viranomaisten tulkinnat saattavat olla päinvastaiset.

– Joudun luopumaan Lammin Sahdista vastoin tahtoani. Jotta voin varmistaa näiden yritysten jatkumisen ja koska verottaja on päätöksessään käyttänyt myös perheenjäseniäni riippuvuutta aiheuttavina, täytyy varmaan selvittää, pitääkö minun vielä erota vaimostani, vaikka meillä on avioehto keskenämme. Kai minun pitää sen lisäksi nostaa kanne lapsia kohtaan ja kieltää isyytenikin, Pekka Kääriäinen arvuuttelee.

Kääriäisen mukaa verottajan päätös ei todellakaan kannusta yrittämiseen eikä ole nykyisten poliittisten linjausten mukaista. Asiointi verottajan kanssa on ollut todella hankalaa, kun kysymyksiin ei saa minkäänlaisia vastauksia. Kaikkeen on haettava ennakkoratkaisupäätös, joka kestää noin kaksi kuukautta.

– Ei näin epävarmassa ympäristössä voi yrittää, eikä luottaa verottajaan. Molemmat perustamani yritykset jatkavat normaalia toimintaansa, mutta itse täytyy katsella muuta, entinen sahtiyrittäjä sanoo tuskastuneena.

toimitus@hameenyrityssanomat.fi