Vasta lyhyen aikaa toiminnassa olleen Espoon kahvipaahtimon yrittäjät ajautuivat vaikeuksiin, kun kahvipaahtimolla huhtikuussa syttynyt tulipalo tuhosi kahvinpaahtimen
Vasta lyhyen aikaa toiminnassa olleen Espoon kahvipaahtimon yrittäjät ajautuivat vaikeuksiin, kun kahvipaahtimolla huhtikuussa syttynyt tulipalo tuhosi kahvinpaahtimen. Kuva: Getty Images
19.5.2023 klo 12:10
Uutinen

Länsiväylä: Tulipalo oli lopettaa vastikään perustetun kahvipaahtimon toiminnan – Asiakkaat ja kilpailija riensivät apuun

Espoon kahvipaahtimon yrittäjät pääsivät jaloilleen asiakkaidensa ja vantaalaisen paahtimon tuella.

Vasta lyhyen aikaa toiminnassa olleen Espoon kahvipaahtimon yrittäjät ajautuivat vaikeuksiin, kun kahvipaahtimolla huhtikuussa syttynyt tulipalo tuhosi kahvinpaahtimen. Lupaavasti alkanut yritystoiminta näytti olevan heti vaakalaudalla.

Yrittäjät Andre Sild ja Perko Fagerberg kertovat Länsiväylä-lehden haastattelussa saaneensa yllättävää tukea espoolaisilta asiakkailta. Vaikeuksien keskellä asiakkaat ovat tukeneet yrityksen toimintaa muun muassa ostamalla tukipaketteja verkkokaupasta.

– Asiakkaat ovat olleet todella ymmärtäväisiä ja auttavaisia. Espoossa on yhteisöllisyyttä. Se koskettaa syvästi, Sild kertoo lehdelle.

Andre Sild huomasi huhtikuun 18. päivänä pientä käryä työskennellessään paahtimossa.

–  Huomasin heti hajusta, että tämä ei ole normaalia. Välillä saattaa olla pientä käryä, kun paahtaa oikein tummaa paahtoa, mutta tämä oli vaaleaa paahtoa, hän kertoo.

Sild hälytti apua paikalle ja yritti samalla sammuttaa etenevää tulipaloa kolmella palosammuttimella. Liekit löivät ulos rakennuksesta ennen kun palokunta oli ennättänyt paikalle. Yrittäjän piti juosta ulos rakennuksesta, kun palosammuttimet oli käytetty ja paksu savua alkoi haitata hengitystä. Paikalle saapunut palokunta sai tilanteen haltuun kymmenessä minuutissa. Sildin mukaan palossa oli aineksia paljon vakavampiin vahinkoihin.

Apua vantaalaiselta paahtimolta

Paahtimon toiminta näyttää jatkuvan, sillä Espoon Finnoossa toimiva yritys saa vakuutusyhtiöltä korvauksen tulipalon tuhoista kahvin paahtimelle. Ennen kun uusi paahdin on käytössä, Espoon kahvipaahtimo on saanut luvan käyttää Vantaalla toimivan kahvipaahtimo Charlottan paahdinta. Uusi paahdin saapuu syksyllä.

  –  Vasta saimme toiminnnan kannattavaksi ja saatiin myös palkattua työntekijöitä, ettei tarvitse itse tehdä seitsemänpäiväistä viikkoa, mutta sitä iloa ei kestänyt kauan, Sild kertoo Länsiväylälle.

Espoon kahvipaahtimolla oli Tapiolassa kahvila, joka jouduttiin sulkemaan keväällä. Yrittäjien mukaan asiakasmäärät alkoivat huveta yleisen hintojen nousun seurauksena. Nyt kahvilan vuokrasopimus on irtisanottu. Sildin mukaan kahvilasta piti luopua, koska muuten seurauksena olisi ollut lähes varma konkurssi. Kesällä yrittäjät aikovat pitää kesäkahvilaa kauppakeskus Sellon kesäterassilla.

– Ulkona juotavasta kahvista on helppo nipistää. Varmasti se on osatekijänä. Ennen viime kuuta kahvila oli ihan kannattava, yrittäjä Andre Sild kertoo.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen