20.12.2018 klo 06:14
Uutinen

Lapin Yrittäjiin kuuluva hotelliyrittäjä viettää joulua etukäteen, safariyrittäjä on joulunakin valmiustilassa ja kauppiaiden joulupöydästä löytyy sitä mitä jää – ”Joulun aikaan meillä ei ole minkäänlaista taukoa”

On taas se aika vuodesta. Aika panna yritystoiminnan pillit tämän vuoden osalta pussiin ja laskeutua rauhassa joulunviettoon. Tämä pätee ainakin joidenkin kohdalla. Osa Lapin Yrittäjien yrittäjäjäsenistä painaa kuitenkin töitä tappiin, eli aattoon asti ja palaa sorvin ääreen jo pyhien jälkeen. Millaista on tehdä pitkää päivää joulun alla? Ehtiikö omaa joulua laittaa ja viettää ollenkaan?

Vartin jouluillallinen

Enontekiöllä sijaitsevan Hotelli Hetan Majatalon yrittäjät tietävät, että joulusesonki tulee olemaan kiireistä aikaa. Ensi vuonna 95-vuotista taivaltaan juhlistavalla yrityksellä on edessään jo kahdestoista joulusesonki, joka ulottuu aina joulukuun alusta tammikuun alkuun asti. Silloin talo on täynnä brittiperheitä.

– Joulun aikaan meillä ei ole minkäänlaista taukoa ja pyhät kuluvat samalla lailla kuin joka päivä koko sesonkikuukauden ajan, eli täydessä työntouhussa aamuvarhaisesta iltamyöhään, Majatalon yrittäjänä toimiva Tiina Vuontisjärvi summaa.

Lapin Yrittäjissäkin aktiivisesti vaikuttavat yrittäjät ovat valmistelleet joulua syksystä saakka. Silloin turistien suosimat joulutuotteet laitettiin tilaukseen. Myös omaa joulutunnelmaa nostatettiin etukäteen.

– Ennen joulusesonkia, kun turisteja ei juuri ole, tapaamme tehdä jouluruokaa, sytytellä kynttilöitä ja nauttia joulun tunnelmasta kaikessa rauhassa. Se on meidän pieni jouluhetkemme, neljännessä polvessa Majatalon yrittäjänä toimiva Vuontisjärvi kertoo.

Olemme päättäneet, että rauhoitumme yhdessä joulun äärelle ennen tai jälkeen joulusesongin. Kiireisimpään aikaan painamme töitä aamusta iltaan. Jos meillä olisi pieniä lapsia, jouluttomuus varmasti harmittaisi enemmän, Hotelli Hetan Majatalon yrittäjä Tiina Vuontisjärvi ynnää. Majataloa pyörittävät Tiinan lisäksi hänen puolisonsa Petri ja toimitusjohtajana toimiva äiti, Tuula Akujärvi.

Jouluaattona tarjoutuu myös toinen mahdollisuus varastaa hetki aikaa itselle. Tarjoiltuaan vierailleen joulupäivällisen, koittaa kolmihenkisen yrittäjäperheen oma tauonpaikka: noin vartin mittainen illallinen.

– Silloin laitan respaan lapun, että olen jonkin aikaa poissa nauttimassa perheeni kanssa jouluruokaa. Vieraamme ymmärtävät tämän ja pärjäävät sen aikaa ilman palvelua, Vuontisjärvi tietää.

Joinakin jouluina Vuontisjärven äidin sisaruksia tulee myös kylään. Heidän läsnäolonsa on omiaan lisäämään joulumieltä, vaikkei joulua varsinaisesti vietetäkään. Työpäivien päätteeksi yrittäjätiimi kokoontuu usein yhteen nauttimaan glögit ja avaamaan lahjat.

– Samalla minä päivystän respaa. Näin on mennyt jo monta joulua ja olemme tottuneet tällaiseen elämäntapaan. Jouluttomuus harmittaisi ehkä enemmän, jos meillä olisi pieniä lapsia, Vuontisjärvi pohtii.

Vasta aaton korvilla lomalle

Lapin Yrittäjiin kuuluva, rovaniemeläinen kauppiaspariskunta Mats ja Henna-Kaisa Rinne ei osta jouluruokia etukäteen. Kauppiaiden joulupöydästä löytyy se, mitä asiakkailta jää. Kahden aikuisen, kahden lapsen ja kahden koiran perheelle se riittää hyvin.

– Meillä jouluhössötys on ruoan osalta kokonaan poissa. Kaikkea on pyritty tilaamaan riittävästi jo hyvissä ajoin ja esimerkiksi kinkut laitettiin tilaukseen jo kesällä. Mutta jos joku tuote loppuu, se loppuu. Tärkeintä on, että asiakkaat saavat ensin omansa ja me otamme viimeisinä sitä, mitä jää, kauppiaat toteavat.

K-Market Viirinkankaan kauppiaat valitsevat oman perheen joulupöydän annit vasta jouluaaton korvilla, jolloin he myös vapautuvat joulun viettoon. Kauppaan jää sesongin ajaksi pyörittämään ammattitaitoinen henkilökunta, jonka turvin joulupyhien kiire hoituu ilman kauppiaitakin. Luurin äärellä on kuitenkin oltava koko ajan, jos jotain yllättävää tapahtuu. Joitakin ongelmia vain kauppiaat osaavat hoitaa.

– Joulun ja uuden vuoden yritämme olla poissa kaupalta. Mutta olemme tietysti työntekijöidemme ja asiakkaidemme saatavilla myös loma-aikaan, jos meitä tarvitaan, Mats vakuuttaa.

Joulu on rauhoittumisen ja levon aikaa. Ihmisille pitäisi antaa edes jouluna vapaapäivä kaupassa käymisestä. Mekin yritämme pysyä poissa kaupalta joulun ja uuden vuoden, jouluaattona lomanviettoon lähtevät, K-Viirinkankaan kauppiaat Mats ja Henna-Kaisa Rinne toteavat.

Kiireisille kauppiaille joulu on rauhoittumisen ja levon aikaa. Se on mahdollista etenkin nyt, kun lapset ovat teini-ikäisiä ja nukkuvat aattoaamunakin pitkään. Henna-Kaisa muistelee, että aina ei ole ollut niin.

– Kun muistelen jouluja taaksepäin, muistan, että aattoaamut olivat todella tärkeitä. Silloin lähdimme aikaisin liikkeelle, pakkasimme lapset autoon ja kiersimme hautausmaat ja muut. Silloin poikettiin vielä aattona kaupallakin katsomassa, mikä on tilanne. Nyt sitä ei enää välttämättä tehdä, Hanna-Kaisa toteaa.

– Me olemme aattona auki kahdeksasta kahteen asti. Se on ihan riittävä aika. Ei kauppojen tarvitse olla aina auki. Ihmisille pitäisi edes jouluna antaa vapapäivä kaupassa käymisestä, Mats naurahtaa.

Perheelliset päästetään joulunviettoon

Majoitusta ja erilaisia ohjelmapalveluja tarjoavan, Lapin Yrittäjiin kuuluvan Safartica Oy:n toimitusjohtaja Raimo Kuru uskaltaa jäädä perheensä kanssa joulun viettoon niinkin ”aikaisin” kuin kaksi päivää ennen aattoa. Hän luottaa siihen, että osaava henkilökunta vie sesongin kunnialla maaliin.

– Joulukuu on kiireisin kuukausi jolloin tehdään yrityksen liikevaihdosta kolmasosa. Oppaat ja operointi elävät silloin todella kiireistä aikaa, mutta yritämme järjestää niin, että perheelliset pääsevät rauhoittumaan perheen pariin. Iso osa työntekijöistämme on ulkomaalaisia, joiden perheet asuvat muualla, Kuru kertoo.

– Oma työni on enimmäkseen hallintoon liittyvää, joten sitä pystyy tekemään hyvin normaalisti arkipäivinä. Tehokas töiden suunnittelu ja aikatauluttaminen auttaa ja mahdollistaa lomailun joulunpyhinä, hän lisää.

Safartica Oy:lla joulusesongin valmistelut aloitetaan elokuussa rakentamalla toimintapisteet kuntoon. Tänä vuonna lumen puute aiheutti paljon lisätyötä. Nyt kaikki on kunnossa ja valmista joulua varten. – Olemme todella kiireisiä joulun alla, mutta yritämme mahdollisuuksien mukaan järjestää niin, että perheelliset saavat olla vapaalla aaton ja pyhän, itsekin perheellinen yrittäjä, Safartica Oy:n toimitusjohtaja Raimo Kuru kertoo.

Joulua mies viettää perheineen Köyryjärven mökillä ilman mitään mukavuuksia. Jouluperinteistä pakollisia ovat aattoaamun hiihtolenkki, joulusauna ja jouluruoka. Tärkeintä on rauhoittuminen perheen parissa. Maaliskuulle asti talvisesongin hulinasta nauttivan Safartican toiminnassa nopeaa reagointia vaativia tilanteita voi kuitenkin ilmetä missä vaiheessa sesonkia tahansa. Silloin toimitusjohtajaa tarvitaan.

– Jos kaikki toimii hyvin, palaan takaisin töihin vasta uuden vuoden jälkeen. Mutta tietysti perheelliselläkin yrittäjällä on aina oltava valmiustila päällä ja puhelin lähettyvillä, jos jotain äkillistä tapahtuu, Kuru sanoo.

Välivapaapäivä tai ehkä jopa kaksi

Inarin Kultahovi on ollut joulunajan auki jo 14 vuoden ajan. Aiemmin Inarin matkailu keskittyi pääasiassa kesäajasta ruska-aikaan, jolloin yrittäjätkin pystyivät viettämään leppoisaa kotijoulua. Nyt turistisesonki jatkuu jo katkeamatta läpi syyskuukausien ja Kultahovin hotelli ja ravintola ovat avoinna vuoden ympäri.

– Kun lumipeite alkaa kertyä, vesistöt jäätyä ja kylällä talviaktiviteetit tulla tarjolle, myös asiakasmäärät lisääntyvät. Joulukuu on vilkastunut vuosi vuodelta ja joulunalusviikolla hotellissa alkaa olla jo täyttä. Huippusesonki kestää kolmisen viikkoa, perheyrityksen toinen yrittäjä Kaisu Nikula selvittää.

Jo vuonna 1937 avattua hotellia ja perheen omistukseen vuonna 1987 tullutta yritystä yhdessä veljensä kanssa pyörittävä Nikula suhtautuu jouluun positiivisella ja luottavaisella asenteella. Sesongista selvitään vuosikausien saatossa kouliintuneella kokemuksella ja rutiinilla.

– Joulusesonkiin valmistaudutaan pistämällä puitteet kuntoon ja asennoitumalla henkisesti koko vuoden kiireisimpiin päiviin. Me emme juuri lomaile sesonkien aikana, mutta pyrimme pitämään normaalit vapaapäivät. Yleensä välipäivinä voi pitää vapaan tai ehkä jopa kaksi, Nikula toteaa.

Inarin Kultahovin yrittäjäsisarukset juhlivat joulua asiakkaiden ja työkavereiden kanssa. Hengähdystaukoja otetaan vuorotellen. – Vaikka joulusesonki vierähtääkin täysin töiden parissa, osaavan henkilökuntamme ansiosta mekin saamme välillä huilata, yrittäjä Kaisu Nikula toteaa. Taustalla velipoika, Inarin Kultahovin toinen yrittäjä Heikki Nikula.

Yrittäjäsisarukset lomailevat vuorotellen. Ammattitaitoinen henkilökunta mahdollistaa sen, että asiakkaat tulevat palvelluiksi ja yrittäjätkin saavat välissä käydä lataamassa akkujaan.

– Jouluperinteemme on viettää joulu asiakkaiden ja työntekijöiden seurassa, mutta uskallamme välissä myös ottaa taukoa. Siitä kiitos kuuluu osaavalle henkilökunnalle, joka on mielellään töissä yli sesongin ja antaa meille mahdollisuuden irtautua hetkeksi työasioista. Vapaat menevät lepäillessä, Nikula summaa.