17.10.2020 klo 10:51
Uutinen

Leikkiset Oy:n Tomi Mäkilä kolmas Vuoden nuori yrittäjä -finaalissa

Darkglass Electronics -efektilaiteyrittäjä Douglas Castro Darkglass on Vuoden nuori yrittäjä 2020. Toiseksi finaalissa ylsivät luontaistuotteiden tukkukauppaa pyörittävät Lasse ja Maria Jalkanen Rawmance Oy:sta ja kolmanneksi leikki- ja liikuntapaikkojen kalustamisesta tunnettu Leikkiset Oy:n Tomi Mäkilä Forssasta.

Leikkiset Oy:n toimitusjohtaja Tomi Mäkilä, 32, Forssasta haluaa uudistaa leikki- ja liikuntapaikkojen toteutuksia sekä kalustuksia tekoälyä hyödyntämällä. Tuomaristo oli vaikuttunut Tomin tekemisen meiningistä ja kovista tavoitteista sekä ennakointikyvystä tulevaisuuden suhteen.

– Oikeastaan kalusteratkaisut ovat kaikilla melko samantyyppisiä. Me keskitymme kalustuksen ohessa vahvasti tulevaan toimintaympäristöön, miten asiakkaat saisivat paremmin suunniteltuja, toimivia ja houkuttelevia leikkipaikkoja. Jo esittelyvaiheessa esimerkiksi koulujen henkilökuntaa osallistetaan välinevalintoihin virtuaalisten mallinnusten avulla, kuvailee Tomi Mäkilä.

Katso video

Darkglass Electronics – you need to be different

Helsinkiläisen Douglas Castron, 33, Darkglass Electornics valmistaa bassopedaaleita sekä muita bassokitaraa varten suunniteltuja laitteita, kuten vahvistimia. Asiakaskuntaan lukeutuu kansainvälisesti tunnettuja bändejä, kuten Foo Fighters, Faith No More, Jamiroquai ja Paramore.

Tuomaristo oli erityisen vaikuttunut kiehtovasta yrittäjätarinasta, vakuuttavista referensseistä ja siitä, että yritys todella tähtää markkinajohtajuuteen maailman tasolla.

Katso video

Rawmance Oy:n Foodin-brändi – eettistä ruokakulttuuria

Lasse, 31, ja Maria, 27, Jalkasen Rawmance-yritys tuo maahan ja valmistaa luomuelintarvikkeita ja superfoodeja Foodin-brändin alla Jyväskylässä. Tavoite on kasvattaa ruokakulttuuria, jossa keskeistä on kestävästi ja eettisesti tuotettu aito ja puhdas ruoka. He näkevät sen sijoituksena, jossa kaikki voittavat: asiakas, viljelijät ja ympäristö.

Tuomaristo kehui yrittäjätarinaa, jossa on vahva kotimaisen tuotannon arvopohja ja intohimo.

Katso video

LeikkiSet panostaa työpaikkaviihtyvyyteen ja hankintaosaamiseen

LeikkiSetin visio on olla markkinajohtaja ja Suomen paras työpaikka. Yrityksessä on töissä 17 ammattilaista ja välillisesti se työllistää paljon enemmän alihankintaa hyödyntäen. Asiakkaat ovat valtaosin julkisia toimijoita. Hankintaprosesseja on jouduttu opiskelemaan kantapään kautta, mutta Mäkilä on huolestuneempi asiakasorganisaatioiden näkökulmasta.

– Hankkiminen on tehty heille itselleen turhan vaikeaksi prosessiksi. Se voi tuottaa valituskierroksia, jopa markkinaoikeuteen asti. Liian tarkkaan eriteltyä julkista tarjouspyyntöä voi seurata tarjouksissa valitus, että kilpailutusta ei noudatettu pilkuntarkasti. Jos kilpailutuksen kriteerit ovat väljemmät, siitä voi seurata, että asiakas ei saa hankittua todellisen tarpeensa mukaista ratkaisua, valottaa Tomi Mäkilä.

Voittajalle 20 000 euroa, finalisteille mentori

Vuoden nuori yrittäjä on alle 36-vuotiaille yrittäjille suunnattu kilpailu. Finalistit palkittiin Suomen Yrittäjien liittokokouksessa Jyväskylässä 17.10.2020. Voittaja palkittiin 20 000 eurolla, toisen sijan saaja 7 000 eurolla ja kolmannen sijaan saaja 3 000 eurolla. Palkintorahat mahdollisti Yksityisyrittäjäin säätiö.