31.5.2018 klo 15:02
Uutinen

Leipomo paloi – yrittäjille valtavasti tukea ja 4500 pullaa lahjoituksena

Perinteikäs leipomo paloi Kajaanissa viime viikolla. Sen jälkeen leipomon yrittäjät ovat saaneet valtavasti tukea ja muun muassa 4500 pullaa lahjoituksena. – Tämä on mykistävää, kertoo yrittäjä Kaisa Marin.

Yli satavuotias Leipomo & kondiittoriliike Pekka Heikkinen & Kumpp kärsi pahoja vahinkoja tulipalossa viime viikon keskiviikkona iltapäivällä. Kaupungin keskustassa Välikadulla olevan talon katto ja ullakkokerros tuhoutuivat ja alemmat kerrokset kärsivät savu- ja vesivahinkoja. Syttymissyyksi paljastui kevythormin eristyksen pettäminen.

– Tärkeintä, että kenellekään ihmiselle ei käynyt pahasti, saimme henkilökunnan ja asiakkaat nopeasti ulos myymälästä ja kahvilasta, yritäjä Kaisa Marin sanoo.

– On meillä kyllä semmoinen upea henkilökunta, että oksat pois. Seurasin ihaillen myös pelastuslaitoksen henkilöstön toimintaa, kiittelee Marin.

Hän on yrittäjä jo neljännessä polvessa, yhdessä veljensä Juuso Marinin kanssa. Perheritys työllistää 25–30 henkeä. Leipomon lisäksi heillä on myymälä ja kahvila.

Leipomon toiminta on toistaiseksi pysähdyksissä, jatkosunnitelmat tehdään huolella ja rauhassa.

”Tämä on mykistävää”

Yrittäjäsisarukset ovat kiitollisia avusta ja tuesta, jota he ovat saaneet eri puolilta.

– On tämä mykistävää tämä avunantojen, mukanaelämisen ja tuen osoittamisen määrä, niin kollegoilta kuin muilta ihmisiltä, Kaisa Marin kiittää.

Leipomon kohtalo kokosi Välikadun valtaus -tapahtumaan ennätysmäärän kaupunkilaisia viime sunnuntaina, neljä päivää palon jälkeen. Paikalla oli 2000–3000 ihmistä.

Leipomo on järjestänyt kyseisen tapahtuman jo muutamana vuotena aiemmin yhdessä kaupungin kulttuuriväen ja muun muassa Rauniokaupunki ry:n kanssa. Sunnuntain häppening oli sovittu jo aiemmin, mutta nyt tapahtuman luonne muuttui.

Leipomon väki luuli jo, että se pystyy tarjoamaan juhlassa vain kahvit kaupunkilaisille, mutta kuinkas kävikään: heillä olikin tarjolla noin 4500 pullaa.

Ensin Hyvärisen leipomo ja Kaesan Kotileipomo Kuhmosta ottivat yhteyttä ja tarjosivat apuaan.

– Ja sunnuntaina aamulla nuorkauppakamarilaiset tulivat sanomaan, että meillä on teille 3000 pullaa, Kaisa Marin iloitsee.

Nuorkauppakamarilaiset olivat palon jälkeen käynnistäneet salaisen operaation ja alkaneet soitella leipomoihin Nurmeksesta Rovaniemelle saakka. Noin kymmenen Itä-Suomen, Kainuun ja Oulun seudun leipomoa teki talkoilla pullia ja Kajaanin Citymarket lahjoitti pikkuleipiä. Leipomisapuun riensi myös seurakunta ja paikallinen tukku toi tarvikkeita katujuhlaan.

Kaisa Marin on itse Kajaanin nuorkauppakamarin puheenjohtaja.

– Leipomon tulevaisuus vaatii kovaa työtä, ja koska Kaisa on antanut tämän järjestön ja yrityksensä kautta niin paljon kaikille meille, nyt on takaisinmaksun aika, kirjoitettiin Pohjois-Suomen nuorkauppakamarilaisten Facebook-ryhmässä.

Ohessa nuorkauppakamarilaisten kuvaama video leipomosta ja katutapahtumasta. Juttu jatkuu videon alapuolella.

Tuki antaa voimia

Monenlaista muutakin tukea on tullut, Kainuun Yrittäjät esimerkiksi järjesti paikallisen ammattiopiston kanssa tarjolle keittiötilat.

– Kun tämmöiset tilanteet pysäyttävät ihmisen ja yrittäjän, niin tällainen valtaisa tukireaktio antaa voimia, Kaisa Marin kiittää.

Hän uskoo, että dramaattisten tapahtumien ja niitä seuranneiden yhteisten kokemusten seurauksena voi syntyä jotakin suurempaakin kuin entistä ehompi leipomo. Rakennuksen rinnalla voidaan rakentaa myös entistä parempaa kaupunkia.

– Tuli vahva toisistaan huolehtimisen ja yhteisöllisyyden fiilis ja luottavainen olo. En ikinä unohda tätä eikä tämä jää tähän, leipomoyrittäjä Kaisa Marin sanoo.

Jari Lammassaari

jari.lammassaari@yrittajat.fi