10.9.2020 klo 09:00
Uutinen

Letkun Puoti – kokonaispalvelua ja hevosmiesten tietotoimisto

– Puoti ei ole työpaikka, vaan elämäntapa. Perinteet velvoittavat, että kyläkauppias tietää lähes kaikesta kaiken, kuvailee Marko Hätönen yrittäjärooliaan.

Hämeen Yrityssanomat | Tammela

Marko Hätönen on pyörittänyt Letkun Puotia, suosittua kyläkauppaa 3,5 vuoden ajan. Alkuperäisen kauppiaspariskunnan jälkeen Puotia pyöritti Letkun Puodin osuuskunta noin 7 vuotta. Osuuskunnan lopettaessa hän rohkeni ottaa Puodin vetovastuun itselleen.

– Ei puoti ole pelkkä työpaikka, vaan elämäntapa. Lapsetkin auttavat mielellään kaupassa, mutta en sen ikäisille toki työvelvoitetta voi langettaa, naurahtaa Hytönen.

Lihatiskissä tietotoimisto

Letkun kyläkaupan pääartikkeliksi Hätönen kuvailee palvelun. Elintarvikkeet ovat isossa roolissa – tuoreesta pullasta lihatiskiin. Lisäksi kauppa tarjoaa muun muassa polttoainetta, puutarhatuotteita ja postipalveluja. Tilauksesta pyritään täyttämään muita toiveita. Kyläyhteisön 400 asukkaan lisäksi kysyntää lisää noin 350 kesämökkiä asukkeineen. Lisäksi lähellä sijaitsevat Eerikkilän urheiluopisto ja Saaren ja Torronsuon kansallispuistot.

– Kesäsesonkilaiset tilaavat tuotteensa mielellään tänne ja käyvät hakemassa meiltä. Halutaan nauttia vapaudesta ja tulla kaupalle vaikka kylpytakissa tarvitsematta lähteä marketteihin. Olemme lisäksi se kuuluisa perinteinen hevosmiesten tietotoimisto, jota kyläkaupan perinteet jo velvoittavat. Vastailemme matkailijoiden ja mökkeilijöiden runsaaseen tiedontarpeeseen.

Kesäsesongin ulkopuolella kylänraitti hiljenee, mutta Hätönen pitää puotia auki ympäri vuoden. Lähimpiin isoihin marketteihin on kuitenkin matkaa 15–25 km.

– Kevään ja kesän aikana liikevaihto on pudonnut noin 20–25 prosenttia. Maalis-huhtikuulla sain hieman kompensoitua asiakaskatoa markkinoimalla kauppakassi- tai kotiinkuljetuspalvelua. Onneksi ihmisten täytyy aina syödä, huokaisee Hätönen.

Postinumeron uhri – ei kyläkauppatukea

Vähän toista vuotta sitten Hätönen haki Ruokavirastolta heidän ”markkinoimaansa” kyläkauppatukea, millä haluttiin säilyttää palvelut maaseudulla. Näytti siltä, että kauppa täyttää hakukriteerit. Kaupalle suunniteltiin muun muassa aurinkopaneeleihin investointia, koska kiinteistö lämpiää suoralla sähköllä.

– Hakemus tuli bumerangina takaisin ja perusteena oli ”väärä postinumeroalue”. Emme näemmä olleetkaan harvaan asuttua maaseutua. Muiden evättyjen hakemusten joukossa on sellaisia kauppoja, jotka sulkevat ovensa tänä syksynä, harmittelee Hätönen.

Yrittäjien välistä yhteistyötä

En ole kovin aktiivinen ollut verkostoitumisessa, liekö oman leiviskän ansainta vienyt sen verran paljon aikaa ja energiaa. Ei ole toki pahitteeksi, jos yrittäjäjärjestön puolelta ollaan yhteydessä, kuten hiljattain onkin käynyt. Olen kiitollinen, että sain tietoa korona-ajan yritystuista, vaikka en ole niitä hakenutkaan, kertoo Marko Hätönen.

Lue pidempi artikkeli ja 10.9. ilmestyvä Hämeen Yrityssanomat tästä.